Gryficka Kolej Dojazdowa - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: PRZEWOZY PASAŻERSKIE I TOWAROWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-94.html) +--- Dział: KOLEJE WĄSKOTOROWE, LINOWE, ORAZ MNIEJSZE SPÓŁKI KOLEJOWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-91.html) +--- Wątek: Gryficka Kolej Dojazdowa (/thread-86.html) |
Gryficka Kolej Dojazdowa - Virakocha - 13.06.2010 Na rynku kolejowym czytałem o planowanej modernizacji Gryficzanki, macie jakieś inne informacje?? Re: Gryficka KD - Coffee - 13.06.2010 Virakocha napisał(a):Na rynku kolejowym czytałem o planowanej modernizacji Gryficzanki, macie jakieś inne informacje??To prawda. Mało tego, z powrotem ma być otwarty most, który jakiś czas temu rozebrali złomiarze (w Nowielicach). Do tego planuje się budowę odcinka: Trzęsacz-Pobierowo. - Mark - 14.06.2010 Miło by było gdyby odbudowali Wąskotorówkę do Kołobrzegu Była by to wtedy najdłuższa linia wąskotorowa w Polsce jak i nie na Świecie.. - Gżągal - 21.04.2011 Mark, w gwoli ścisłości - to w Polsce przyjęło się, że linie poniżej normalnego rozstawu, mogą służyć tylko turystycznie. W innych państwach, używa się ich jako normalnego środka transportu - RomekL - 05.05.2011 Na świecie kolejka gryficka na pewno nie będzie najdłuższa . W większej części Afryki (oprócz Maroka, Algierii, Egiptu i być może Tunezji i Libii), w całej Japonii, w większości krajów Półwyspu Indochińskiego podstawową sieć tworzą linie o rozstawie szyn 3 stopy 6 cali (czyli 1067 mm). Nie wiem jak w obecnej Rosji, ale w latach pięćdziesiątych XX. w. w ówczesnym Związku Radzieckim używało się wagonów sypialnych na torze wąskim (750 mm) - to chyba linie były długie. Gryficka kolej wąskotorowa sezon 2011. Rozkład jazdy(skomuni - REGIOchłopak - 22.05.2011 Jak co roku również i w tym będziemy mogli wybrać się w trakcie wakacji i nie tylko na przejazd kolejką wąskotorową z Gryfic/Trzęsacza do Pogorzelicy. Trasa kolejki od Trzęsacza do Pogorzelicy biegnie wzdłuż linii brzegowej morza Bałtyckiego. Warto zwrócić uwagę na bardzo niską cenę przejazdu, według mnie najatrakcyjniejszą trasą kolejki z Pogorzelicy do Gryfic w cenie jedynie 5zł. Poniżej tabelaryczny rozkład jazdy ze skomunikowaniami i możliwościami dojazdu do i z Gryfic i dalej nad morze do Trzęsacza, Niechorza oraz Pogorzelicy. Bilet na trasie Gryfice – Trzęsacz -Pogorzelica - 5,00 zł. Bilet powrotny (ostatnim kursem kolei) na trasie Pogorzelica – Gryfice – 5,00 zł Bilet za przewóz rowerów – 10,00 zł *Bilet rodzinny- upoważnia do przejazdu 2 osób dorosłych + dzieci lub dziecka do lat 14 (dzieci szkolne winny posiadać ważną legitymację szkolną) *Bilet grupowy- upoważnia do przejazdu grupie zorganizowanej z opiekunem lub wychowawcą Tabela została przygotowana i nadesłana przez jednego z odwiedzających bloga użytkownika. Dziękuję za nadesłanie maila. - Gżągal - 21.06.2011 Z wielkim smutkiem informuję, że ruch pociągów na trasie Gryfickiej wąskotorówki zawieszony do odwołania - ET40 - 21.06.2011 Znasz może przyczynę lub chociaż plotki na temat przyczyn zamknięcia GKD? - Lutek - 21.06.2011 Rewitalizacja kolejki. http://www.rewal.pl/rew9/index.php/pl/i ... ja-kolejki - Gżągal - 21.06.2011 ET40, nie jest to zamknięcie, lecz zawieszenie kursów do max. 2013 roku. Jest to spowodowane remontem torowiska, wiaduktów, stacji na trasie - ET40 - 21.06.2011 Czyli nie jest to wcale zła wiadomość :-) Jest to zawieszenie przewozów a nie zamknięcie, ale początkowo pomyślałem, że to zamknięcie do odwołania. Trudno - do 2013 trzeba wytrzymać, ale za to później będzie się można cieszyć odnowioną kolejką ;-) - karolmaszynista - 23.06.2011 A miałem jechać w te lato, a tu zamknięcie. Trudno poczeka się i przejazd będzie przyjemniejszy po remoncie. A będzie coś w stylu drezyny ręcznej tam gdzie nie ma remontu? - mikrobart - 23.06.2011 Remont obejmie chyba całą linię, więc nikt nie będzie się ścigał z kiwajkami. - karolmaszynista - 24.06.2011 Ale chyba nikt nie rozwali naraz całej linii, aby czekała na remont. Pewnie będzie to robione odcinkami, a tam gdzie remont był już lub jeszcze nie ma to kiwajka mogła by być. - Gżągal - 24.06.2011 karolmaszynista, odcinki odcinkami, ale nie tylko tory są wymieniane, ale także są remonty stacji na trasie np. stacja w Rewalu po remoncie oprócz funkcji poczekalni będzie Biblioteką Gminą. |