Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei
Koleje Śląskie - Wersja do druku

+- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl)
+-- Dział: PRZEWOZY PASAŻERSKIE I TOWAROWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-94.html)
+--- Dział: KOLEJ REGIONALNA (https://www.forumkolejowe.pl/forum-30.html)
+--- Wątek: Koleje Śląskie (/thread-7835.html)

- Adams - 23.10.2011

Cytat:Oczywiście nowe składy oddać jak najdalej od śląska, żeby ludzie zapomnieli o KŚ. Musimy koniecznie wrócić do kibli, bo po co się rozwijać

Nikt tu nie pisał że nowe pociągi mają być z dala od Śląska. Przecież równie dobrze podczas podpisywania umowy dzierżawy z PR można by było wstawić klauzurę że nowy tabor ma jeździć jedynie na linii Częstochowa - Gliwice i problem z głowy. Natomiast jako uzupełnienie nowego taboru mogły by służyć EN57, które PR ma na swoim stanie, a nie dzierżawione za grube pieniądze wagony z Czech i lokomotywy z Lotosu.

- przem710 - 23.10.2011

Dobrze Panowie, przestanie już tak jeździć po tej spółce. Ja również nie jestem jej zwolennikiem ale trudno, KŚ powstała i trzeba się z tym pogodzić. Postawcie się teraz w roli szefów KŚ co byście zrobili aby było lepiej, jak należy poprawić KŚ by pasażer był zadowolony, pamiętajcie że to nie nasze zachcianki są najważniejsze tylko pasażer, a my jako miłośnicy powinnyśmy być jak najbardziej obiektywni. Weście pod uwagę to że KŚ dopiero powstało i to nie był udany początek, jeżeli sytuacja nie będzie się poprawiać to stosownie to ocenimy. Więc słucham waszych propozycji.

- Tomasz K. - 23.10.2011

Dogadać się z PR w sprawie honorowania miesięcznych strefówek. Aby ludzie nie musieli kupować 2 osobnych biletów.

- Cinek - 23.10.2011

Tak muszą dogadać się z PR-ami i także z KZK GOP bo oto w sumie u nas na śląsku chodzi. :-)

- Tomasz K. - 23.10.2011

Dokładnie, jak się dogadają w sprawie dogadywania strefówek i metropolitalnego to będzie można uznać to jako bardzo dobry krok.

- Adams - 23.10.2011

Oprócz tego co napisali przedmówcy, jest jeszcze kwestia punktualności. Obiegi składów powinny być tak ustawiane, żeby była rezerwa czasowa, bo w chwili obecnej wygląda to słabo.

- Tomasz K. - 23.10.2011

Owszem Adams , ale przy obecnej ilości składów KŚ wybrało więcej pociągów z bardziej napiętymi obiegami, niż mniej pociągów z nieco luźniejszymi obiegami. Poza tym od nowego rozkładu podobno przyjdą "Turbokible", więc powinno być lepiej.

- DamianT - 24.10.2011

Pytanie o opóźnienia... Czy dotycza one też Flirtów? Czy może tylko Elfy mają ciągłe opóźnienia?

- Tomasz K. - 24.10.2011

Z tymi opóźnieniami to bywa różnie. Według moich obserwacji jednak najwięcej spóźniają się ELF-y, potem składy wagonowe, a najmniej FLIRT-y. Powtarzam to są tylko moje obserwacje.

- Adams - 24.10.2011

MK_ŚLĄSK, ciekawi minie jedna kwestia, czy tabor jest przypisany do obiegów? Mam tu na myśli, czy zdarza się tak, że w jeden dzień na danym obiegu jeździ ELF, a w inny dzień na tym samym obiegu FLIRT?

- Tomasz K. - 24.10.2011

Nie wydaje mi się, W KŚ raczej są stałe obiegi.

- Lolek - 24.10.2011

Stałe obiegi w KŚ (jeśli takie są) to póki co jest fikcja Wink Przy sporych opóźnieniach składy się czasem podmieniają. Zdarzało się, że na podmianę szedł wagonowy z Traxxem a planowo miał jechać Elf.

- Tomasz K. - 24.10.2011

Lolek, Zależy o której godzinie Wink Bo są planowe osobowe KŚ Częstochowa-Gliwice-Częstochowa na wagonach.

- Lolek - 24.10.2011

Tak wiem, że są takie kursy. Ale zdarzało się, że jechał na obiegu na którym planowo jechać nie miał.

- Tomasz K. - 24.10.2011

A to może dlatego pewnego dnia składy Częstochowa-Chorzów Batory-Częstochowa zostały odwołane...