Koleje Śląskie - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: PRZEWOZY PASAŻERSKIE I TOWAROWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-94.html) +--- Dział: KOLEJ REGIONALNA (https://www.forumkolejowe.pl/forum-30.html) +--- Wątek: Koleje Śląskie (/thread-7835.html) |
- Adams - 28.10.2011 Może zostały odstawione na naprawę rewizyjną i po jej wykonaniu zaczną służyć jako tabor rezerwowy. Dobrze by było żeby nawet uzupełniały obiegi przy większych opóźnieniach (np. takich jakie miały miejsce we wtorek), wtedy te opóźnienia udałoby się choć trochę zminimalizować. - Tomasz K. - 28.10.2011 Cytat:Tomek, masz może zdjęcia tych jednostek stojących w Gliwicach?Damian niestety nie mam. - przewoz - 29.10.2011 W tym tygodniu jednostki 300x widziałem z okien pociągu. Stały w halach w Łazach. To było jakoś we wtorek chyba. - Virakocha - 30.10.2011 Być może są "dopieszczane" aby wejść jako rezerwa taborowa na linię Gliwice-Częstochowa :? Swoją drogą byłby to niezły obciach dla KŚ- fullplastik na tak "prestiżowej" linii :lol: - Tomasz K. - 30.10.2011 Virakocha, Przecież te jednostki nie muszą jeździć jako składy relacji Gliwice-Częstochowa-Gliwice. Moim zdaniem te składy powinny jeździć od nowego rozkładu jako "Szczytówki" Katowice-Gliwice-Katowice. - Virakocha - 30.10.2011 Tomku, ja bym raczej wykorzystał je do obsługi linii Bytom-Gliwice z tym, że powinny być to pociągi relacji Katowice-Gliwice/Kalety przez Bytom i Miasteczko Śląskie. One bardziej się nadają do obsługi tej linii. Można też ewentualnie pokusić się o relację typu Katowice-Tarnowskie Góry Strzybnica (konieczna byłaby budowa peronu na stacji Fazos), jako typowo aglomeracyjną :-) - Tomasz K. - 30.10.2011 Cytat:Można też ewentualnie pokusić się o relację typu Katowice-Tarnowskie Góry StrzybnicaOczywiście wtedy "Taryfa liniowa" wydłużona do Tarnowskich Gór Strzybnicy i ewentualnie Kalet. - Virakocha - 30.10.2011 Nie wiem czy akurat liniowa Tomku jest dobrym rozwiązaniem, czy np nie było lepiej wprowadzić odcinkowej - np Chorzów Spezial - 20 % taniej ze Strzybnicy/Kalet/Zabrza Biskupic do Chorzowa (południowa granica oferty to stacja Chorzów Batory). :-P - Tomasz K. - 30.10.2011 Najlepszym rozwiązaniem jest wprowadzenie biletów strefowych tak jak ma to miejsce obecnie w PR. Oczywiście w tym przypadku stacje Tarnowskie Góry Strzybnica, Miasteczko Śląskie i Kalety włączamy do obecnej strefy A. - Cinek - 31.10.2011 MK_ŚLĄSK napisał(a):Najlepszym rozwiązaniem jest wprowadzenie biletów strefowych tak jak ma to miejsce obecnie w PR.Fakt. Ta taryfa jest wyjątkowo przyjazna pasażerom. Byłoby bardzo fajnie, gdyby KŚ pochylił się nad takim rozwiązaniem. :-) Sam częstko korzystam z tych biletów jeżdżąc z Tychów Miasta do stacji Bytom Karb. Całą tą trasę za starych dobrych czasów (tzn. do momentu w którym PR pokasował większość połączeń z Tych Miasta do K-c) pokonywałem w niecałe 1,5 h a bilet miał bardzo śmieszną cenę bo aż 4,20. :-D Dodam, że jazda autobusami wg taryfy KZK GOP to prawie 10 zł. Dobrze by było gdyby KŚ także wprowadził bliźniacze rozwiązania, ale najważniejsze jest to, aby PR i KŚ wzajemnie honorowały wszystkie typy biletów (bo strefowych z tego co wiem KŚ nie honoruje), bo do tego powinien dążyć marszałek. ;-) - rustsaltz - 31.10.2011 Przecież KŚ nie wejdą na Bytom-Gliwice, więc kible będą zatrudnione na Gliwice-Częstochowa. Za PR tak się jeździło przecież. Na ile KŚ wynajęły wagony od CD? - Tomasz K. - 31.10.2011 Cytat:Na ile KŚ wynajęły wagony od CD?Tego nie wiem, ale KŚ ogłosiły przetarg na wynajem dwóch lokomotyw elektrycznych, więc można się spodziewać, że wagony zostaną. - sebek - 31.10.2011 Najlepsze rozwiązanie, to bilety strefowe dwóch przewożników PR i KŚ, wzajemnie honorowane. Nawet niech ceny tych strefówek podniosą, ale taka oferta powinna być dostępna. Nie tylko na przejazdy do 2 godzin, ale warto byłoby wprowadzić bilety 4 i 6 godz. Bez współpracy PR i KŚ, już dziś jazda po aglomeracji jest coraz trudniejsza a koszta coraz wyższe. - DamianT - 31.10.2011 A słyszeliście o kosztach przejazdu bez biletu? Mówili o tym w Teleexpressie. Jeśli złapią gapowicza w pociągu, to ma taki możliwość zapłacenia kary na miejscu w wysokości 21zł. Niektórym to przeszkadza, bo to w niektórych przypadkach niewiele więcej niż normalny bilet. KŚ tłumaczą, że dzięki temu i tak więcej zyskają, bo ściągalność pieniędzy za przejazd bez biletu jest delikatnie mówiąc nie najwyższa. - nynuś - 31.10.2011 ET40 napisał(a):Podejrzewam, że gdyby to był pociąg Regio, wtedy napisałbyś o tym, że byli zajęci.Nie sądzę. Czy Regio czy KŚ czy choćby IC lenistwo jest lenistwem Tutaj nie ma tłumaczeń :-) [ Dodano: 2011-10-31, 14:31 ] Wagony ĆD wynajęte są do marca ( tak obowiązuje umowa). Informacje od pracownika ĆD :-) |