Koleje Śląskie - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: PRZEWOZY PASAŻERSKIE I TOWAROWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-94.html) +--- Dział: KOLEJ REGIONALNA (https://www.forumkolejowe.pl/forum-30.html) +--- Wątek: Koleje Śląskie (/thread-7835.html) |
- robert - 11.12.2012 Przewozy Regionalne przejmą część połączeń KŚ do 30 grudnia - Lutek - 11.12.2012 Nio. Cytat:Od środy PKP Przewozy Regionalne przejmują około 20 proc. połączeń Kolei Śląskich - dowiedziała się TVN24. Te poprosiły bowiem o pomoc w organizowaniu transportu dla pasażerów. Taka sytuacja potrwa przynajmniej do końca roku. Dodatkowo jutro część połączeń Kolei Śląskich będzie obsługiwana przez transport zastępczy, a więc autobusy i autokary. - Mika - 11.12.2012 Nie wiem na ile to prawdziwe info, ale wierzę ;-) Czyli kto rezygnuje z pracy? Matusiewicz, Worach? Szkoda, że akurat w tak dużej aglomeracji badają wytrzymałość ludzi... psim, wiem, że kochasz KŚ, ale no do cholery ile można? Kibicuję im i wiem, że za jakieś 2 miesiące ogarną, ale jak na razie, choć roztrąbili sukces jest źle. Konkretnie źle! (A było dobrze i miało być prawie cudownie) I jeszcze tymi Przewozami się wspomagają? Toż to pato... o 22:30 w TVP Info reportaż, zapraszam. [ Dodano: 2012-12-11, 22:23 ] Kadra jaką zatrudnili też niestety zostawia dużo do życzenia.l... - stachu - 11.12.2012 Koleje Śląskie sobie nie radzą. Przewozy Regionalne przejmą część połączeń Materiał VIDEO - endrju - 11.12.2012 Sam pomysł powołania spółki samorządowej był moim zdaniem był słuszny (i będę tego bronił mimo teraźniejszych wydarzeń), lecz rozszerzenie przewozów wyszło tragicznie, nieefektywnie i w ogóle bezcelowo. Zmarnotrawiono mnóstwo środków finansowych (droga dzierżawa wagonów, lokomotyw, sporo przepłacone wadlopery), podczas gdy można byłoby przejmować połączenia stopniowo (vide Koleje Wielkopolskie). Inną sprawą, że to co dla jednego województwa może się opłacać, dla całości już takie efektywne nie jest. Według mnie najlepszym wyjściem systemowym byłaby kompleksowa restrukturyzacja Przewozów Regionalnych ze wsparciem wszystkich marszałków 16 województw. Na czym niby mogłaby polegać? Przede wszystkim wzrost konkurencyjności - rozkłady pod potrzeby mieszkańców, nowy tabor (o tym potem), ograniczenie nadmiernego zatrudnienia (trudne ale możliwe do zrealizowania), skoncentrowanie się tylko na przewozach w regionach i krótkich połączeniach międzyregionalnych (REGIOekspres i interREGIO w większości out). A co do wymiany taboru. Wiele jest wpisów jak to Przewozy Regionalne są pokrzywdzone przez państwo, gdyż nie ma ich projektów w POIŚ. Ja się pytam, po co PRy pchają się do połączeń komercyjnych? Po co przygotowują takie projekty jak modernizacja wagonów do REGIOekspres, czy moderna do 160 km/h? Po co tracić kasę na coś, co nie jest związane z misją spółki? Co z taborem? Może to zabrzmi radykalnie, ale wg mnie należy: sprzedać wszystkie wagony nie obsługiwane w połączeniach REGIO, wszelkie niepotrzebne jednostki EN57 i inne składy nie wykorzystywane w ruchu pasażerskim. Po co mają stać i niszczeć na bocznicach, nie przynosząc zysku i generować niepotrzebne koszty. Za otrzymaną kasę razem z samorządami można by zakupić tabor do obsługi połączeń regionalnych (a nie na siłę wpychać do iRów). Teraz projekty taborowe w POIŚ są jak na wagę złota, bo niektórych infrastrukturalnych nie uda się zrealizować. Zmiany pewnie radykalne, ale właśnie takie są potrzebne aby uratować Przewozy Regionalne. Nie mówię, że ten konkretny kierunek, ale pewnego zwrotu trzeba niestety dokonać. - ET40 - 11.12.2012 Ha ha ha, ratunek nadchodzi...ze znienawidzonych Przewozów Regionalnych :-o ;-D Żenujące. Już w rozmównicy napisałem co można zrobić sobie na "hurra". Na pewno nie jest to przejmowanie jednego dnia wszystkich linii kolejowych w całym województwie. - przewoz - 11.12.2012 loony napisał(a):Nikt nie dyskutuje na temat tego co się dzieje teraz na Kolejach Śmiesznych? Dlaczego nagle wszyscy zamilkli i tylko na temat taboru są dyskusje, a na temat tego jaki tam jest burdel cisza? Myślę, że ilość komentarzy na RK wyczerpuje wszystko Po prostu sam nei mam czasu i siły wszystkiego czytać Ale z chęcią jednak przeglądam przygody pasażerów na Śląsku i strasznie się cieszę, że jestem na Mazowszu. - jackii - 11.12.2012 Koledzy, jest jeden mały problem z tym stopniowym przejmowaniem województwa. Po prostu kończy się umowa UMWŚ z PR. Więc jak niby by to miało wyglądać? UM próbował przedłużyć umowę, niestety PR takie głupie nie są ]-> Nie dość, że chciały umowy na 3 lata, to jeszcze z zapisanymi liniami, które będą obsługiwać ;-) To niby jak stopniowo przejąć? Można było albo teraz, albo za 3 lata... Ale ciszej nad tą trumną. Teraz czekamy na informacje o odwołaniu zarządu :-| A później o czystkach wśród odpowiedzialnych za dyspozyturę i załogę. - ET40 - 11.12.2012 No to pakiecik dla PR-ów na 3 lata, reszta do KŚ. W czym problem? Koleje Dolnośląskie istnieją już chyba dłużej niż 3 lata, a jeszcze nie mają wszystkich linii w dolnośląskim. - Mika - 11.12.2012 przewoz napisał(a):Myślę, że ilość komentarzy na RK wyczerpuje wszystkoIlość to nie jakość. 70% komentarzy to to, że UTK zablokowało, PKP IC nie dali wagonów, a PLK rozebrała tory. Piszesz, że nie masz czasu, ok czaję. Ale akurat kurde coś ogarniasz (bo sądzę, że 'parę osób Ci wierzy') to pisz na forum. :-D - loony - 11.12.2012 Cytat:Nie dość, że chciały umowy na 3 lata, to jeszcze z zapisanymi liniami, które będą obsługiwać Ale od tego są rozmowy, dyskusje przecież... Skoro KŚ nie potrafią pertraktować to co chcą w ogóle osiągnąć? Skoro na śląsku się nie dało z PR dogadać, to w takim razie jakim cudem w wielkopolsce się dało? KW przygotowywały się dwa lata zanim odpaliły pierwszy pociąg. Z różnymi kłopotami, ale jakoś się ustabilizowało wszystko. Do 2015 mają przejąć 50% połączeń, a aktualnie działają jako dopełniacz dla PR. Ewolucja jak najbardziej słuszna. A dlaczego Matusiewicz tego nie ogarnął? - jackii - 11.12.2012 loony, nie znasz ŚZPR jak widzę Ja znam osobiście tych ludzi, więc wierzę p. Matusiewiczowi. - loony - 11.12.2012 jackii, ale w co ja nie wierzę Matusiewiczowi, a Ty wierzysz, bo nie bardzo rozumiem...? Nigdzie nie napisałem, że mu wierzę czy nie wierzę i nie bardzo wiem w czym teraz rzecz. - jackii - 11.12.2012 loony, że nie dało się dogadać z PR. Co prawda nie lubię tago pana za niszczenie Śląska, ale tu mu wierzę. Nie tylko ja uważam, że centrala PR też chciała się ŚZPR pozbyć... - loony - 12.12.2012 Czyli Ty wierzysz mu, że nie udało się dogadać z PR, tak? No nie kwestionuję tego, bo faktycznie dogadać się, nie dogadali... |