Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei
Modernizacje EN57, EN71 i pochodnych - Wersja do druku

+- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl)
+-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html)
+--- Dział: TABOR KOLEJOWY (https://www.forumkolejowe.pl/forum-8.html)
+---- Dział: ZESPOŁY TRAKCYJNE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-88.html)
+---- Wątek: Modernizacje EN57, EN71 i pochodnych (/thread-1220.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

- przem710 - 13.12.2012

Ostrowianin napisał(a):loony, Szkoda tylko, że większość, jak nie wszystkie EZT w barwach Kolei Dolnośląskich prócz nowego malowania w środku nie mają nic wymienione.

W innych regionach jest podobnie.

- stachu - 13.12.2012

^^ To nic nowego, zastanawiam się czy to naprawdę jest opłacalne?

- przem710 - 13.12.2012

A dlaczego nie? Przecież to zwykłe rewizje podczas których jednostki dostają nowe malowanie.

- stachu - 13.12.2012

No zgoda - pełna. Natomiast modernizacje? Czy nie warto inwestować w nowy tabor? Ja wiem najpierw infrastruktura, ale jak ludzi przekona się do nowoczesnego pociągu i dobrze się go wypromuje, to zapewne jakiś procent ludzi przesiądzie się na kolei to i pieniążki się znajdą na infrastrukturę Wink Mam nadzieje, że wiesz o co mi biega Wink

- przem710 - 13.12.2012

Tylko że powyższe jednostka nie przeszła modernizacji. Czasem modernizacje są potrzebne, za jedną nową jednostkę można mieć 3-4 zmodernizowane EN57, a asynchroniczne EN57 to dobre posuniecie.

- mikrobart - 13.12.2012

loony - nieprawda. W malowaniu DŚ jest EN71-030, 041 i ten 043. 043 jeździ tak od 27 grudnia 2011 r.

- stachu - 13.12.2012

przem710: Wiem. Tylko teraz uogólniam do głównego tematu Wink Co do samych modernizacji, to lobbowałbym już za asynchronicznymi - tu jest dobre posunięcie Wink

- loony - 13.12.2012

mikrobart, zacytuję samego siebie.
Cytat:Wrzucam fotkę, bo to chyba pierwszy EN71 w malowaniu dolnośląskim jakie widziałem.
Ja widziałem Tongue I było to dla mnie czymś nowym, bo wcześniej takiego EN71 nie widziałem. Dlatego też wrzuciłem to zdjęcie. Raz z powodów taborowo/ilościowo/poglądowych i dwa że od tego chyba ten temat Tongue

- przewoz - 13.12.2012

stachu napisał(a):Co do samych modernizacji, to lobbowałbym już za asynchronicznymi - tu jest dobre posunięcie Wink

Pasażerowie którzy dziś utknęli na linii średnicowej w Warszawie za zdefektowanym AKM, byli zupełnie innego zdania o taborze Smile
Padają niestety za często. Są zrobione za szybko, na kolanie... takie są efekty.

- sphinx - 14.12.2012

Ciekawe jak pod tym względem wypadają nowsze asynchrony z nowym napędem Newagu...

- przem710 - 14.12.2012

Pomorskie EN57AL przyjechały w takim stanie że jeszcze ich pozbierać nie mogą.

- stachu - 14.12.2012

przewoz napisał(a):Pasażerowie którzy dziś utknęli na linii średnicowej w Warszawie za zdefektowanym AKM, byli zupełnie innego zdania o taborze Smile
Padają niestety za często. Są zrobione za szybko, na kolanie... takie są efekty.
No to jest właśnie kierunek: ilość, a nie jakość. No ale w każdym bądź razie jeżeli wykonanie będzie pierwsza klasa to czym się tu martwić?
Oczywiście koszta etc.

- przewoz - 14.12.2012

przem710 napisał(a):Pomorskie EN57AL przyjechały w takim stanie że jeszcze ich pozbierać nie mogą.

a... tak, to robił Mińsk Mazowiecki. Jechali chyba pierwszą jednostką na raty Wink

sphinx napisał(a):Ciekawe jak pod tym względem wypadają nowsze asynchrony z nowym napędem Newagu...
Sam napęd ani w nowych ani w starych nie sprawiał jakiś kosmicznych problemów (choć silniki po przerobieniu w Emicie nie miały najlepszej sławy i były akurat jednym z kłopotów).
Reszta została niewiele zmieniona i w sumie z tego co wiem jakiejś kolosalnej różnicy w niezawodności póki co nie ma. Ale ja dalej będę powtarzać, że jak się ma zrobić jednostkę w 3 miesiące od zera, to sorry, ale dopracowana ona nie będzie na pewno. A tego wymagają choćby KM.

- przem710 - 14.12.2012

Cytat:a... tak, to robił Mińsk Mazowiecki. Jechali chyba pierwszą jednostką na raty Wink

Dokładnie tak.

- wilczek19 - 26.12.2012

Potwierdzam 3 miesiące to za mało czasu. Na marginesie w Gdyni juz smiga 4 a zarazem ostatnia EN57AL - 1550. data rew. 6.12.2012r oczywiście Mińsk Mazowiecki.