Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei
[PESA] Gama Marathon 111Ed - Wersja do druku

+- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl)
+-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html)
+--- Dział: TABOR KOLEJOWY (https://www.forumkolejowe.pl/forum-8.html)
+---- Dział: LOKOMOTYWY (https://www.forumkolejowe.pl/forum-87.html)
+---- Wątek: [PESA] Gama Marathon 111Ed (/thread-2648.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

- przem710 - 24.01.2013

Cytat:Mnie ten diesel interesuje szczególnie, bo to zwykły wysokoobrotowy CAT, mały, trochę hałasuje Smile

przewoz wszystko wyjaśnił ;-) Musze przyznać że całkiem nieźle sobie radzi.

- sphinx - 24.01.2013

Jeśli wnioskujesz tak po filmiku to weź pod uwagę, że skład jechał z górki, a beczki były puste.

- przem710 - 25.01.2013

Wiem wiem, aczkolwiek mi chodzi o sam fakt w który nie wierzyło mnóstwo osób. Gama potrafi sobie poradzić bez trakcji i to nawet z pociągiem. Jedynym minusem jest prędkość maksymalna.

- KlimaT - 25.01.2013

@przem710, żeby jako tako spalinowo radziła sobie tak samo, jak elektrycznie, to trzeba by było zbudować coś w stylu ET41. Jeden człon spalinowy, drugi elektryczny.

- przem710 - 25.01.2013

Wcale tego nie oczekuje, chodzi o kilka prostych zalet. Jedna z nich to chociażby sytuacja z filmu, awaria sieci trakcyjnej. Wszystkie pociągi stoją a ten potrafi przemieścić się sam. Po drugie ile razy pociągi przewoźników prywatnych zabierają ze sobą lokomotywę manewrową. Czy to nie są fakty które przemawiają na korzyść Gamy? Nie chcę tu wywyższać tej lokomotywy ponad inne, tylko pokazać jej zalety.

- apodko - 25.01.2013

Panowie troszeczkę optymizu dla POLSKIEJ myśli technicznej a nie wymagania......
Po pierwsze jest to lokomotywa elektryczna a silnik spalinowy jest po to aby na końcówce wstawiać wagony na bocznicę np. pod rozładunek gdzie nie ma sieci i potrzebna jest trakcja spalinowa. Na pewno lokomoptywa była budowana pod tym kątem a nie gdy braknie pradu ona pojedzie dalej z bruttem 3500 tys. ton i 90 km/h. Wyraz w nazwie "MARATHON" mówi o tym ze na silniku spalinowym może przejechać ok. 40 km z predkością 30km/godz.
LOTOS Kolej od dawna poszukuje takiej lokomotywy i dlatego ją testuje i jest nią zainteresowany. W lutym lokomotywa ma jezdić do Koluszek i Piotrkowa Trybunalskiego na bazy Lotosu wlaśnie wstawiając wagony na bocznicę bez dodatkowej lokomotywy spalinowej jak to jest na dzień dzisiejszy.

- przewoz - 25.01.2013

przem710 napisał(a):Wiem wiem, aczkolwiek mi chodzi o sam fakt w który nie wierzyło mnóstwo osób. Gama potrafi sobie poradzić bez trakcji i to nawet z pociągiem.

Czemu ktoś miałby nie wierzyć, że pojedzie. Pewnie, że pojedzie. 800 ton na tym odcinku z taką prędkością to każda stonka weźmie Smile
Gorzej w drugą stronę.
Ciekawy jestem, jak szybko osiągnie 80km/h z tym 3,5tys ton.
Co do zainteresowanie, to dość ciekawą wypowiedzią była ta p. Milczarskiego z FPL, że owszem, coś takiego go interesuje, ale 6-osiowe.

- apodko - 25.01.2013

Wlaśnie wczoraj miała na haku 49 wagonów brutto 3545t !!! i zadnych problemów a maszynista powiedział wyrażnie ze Traxxem przy tym bruccie miałby obawy.

- przewoz - 25.01.2013

Traxxy dla LK jeżdżą z bruttem max 3400 ton, szczególnie przy warunkach jak za oknem - nie jest lekko, bo lokomotywa lekka. Gama jest lżejsza, musiało sporo piasku pójść.
Sobie z nimi pogadam przy najbliższej okazji Wink

- apodko - 25.01.2013

3500 t.

- przewoz - 25.01.2013

Dla większych brutt starają się nie wypuszczać Traxxa samego. W takich warunkach jak za oknem, jest spora szansa że po prostu utknie i nie są to jakieś odosobnione przypadki.
Ale teraz mają kilka cięższych Siemensów, te lepiej znoszą cięższe składy, ale znowu mają kilka ograniczeń na sieci...

- TOMEKKOT - 30.01.2013

Krótki materiał z jazdy na dieslu:

- przem710 - 30.01.2013

Dziś Gama miała na haku 3800 ton. Kurs do ZWK.

- przewoz - 30.01.2013

Sztuka dla sztuki, czyli próba, czy w ogóle da radę - pewnie, że da, choć rozkładową 80-tkę na tym szlaku ciężko będzie jej osiągnąć. Natomiast w realu nikt tyle jej zapinać normalnie nie będzie. Traxxy też tyle pocągną, ESy też, ale na szczęście dyspozytorzy jeszcze czasem myślą, zanim coś takiego zrobią Smile

- apodko - 04.02.2013

A dokładnie brutto 3624 wagonów 47/3. A jeżeli chodzi o szybkosć pociągów z paliwem LK to nie 80 km/h a 70 km/h do czerwca a przy nastepnej aktualizacji rozkładu będzie zmieniona predkosc.