[Newag] 31WE - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html) +--- Dział: TABOR KOLEJOWY (https://www.forumkolejowe.pl/forum-8.html) +---- Dział: ZESPOŁY TRAKCYJNE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-88.html) +---- Wątek: [Newag] 31WE (/thread-54.html) |
- baltazar224 - 25.03.2013 Ta prezentacja już się odbyła. Ja się nie załapałem na podróż, ale foty już można obejrzeć na wrocławskiej: http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/ ... ,id,t.html A ktoś z Was pojechał dzisiaj? Wygodne to? Najbardziej interesują mnie te siedzenia czerwone, nie wyglądają na wygodne :-| i ten jeden ciąg, jak się trafi na rozwrzeszczane towarzystwo, to nawet jak się przesiądzie na drugi koniec, to i tak się człowiek nie wyśpi, bo nie ma drzwi, to nie ma jak się odciąć :/ - mikrobart - 25.03.2013 Teraz pojazdy jednoprzestrzenne to standard, więc trudno się dziwić, że 31WE takie jest. Tak jak wspominałem - jechałem nim przeszło 4 godziny i nie czułem dyskomfortu w rejonie pewnej części ciała - nie jest źle, ale skórzana kanapa pod względem wygody to to nie jest ;-) - loony - 25.03.2013 Było nas dzisiaj kilku. Plany się trochę zmieniły, bo podstawili 001 i 002. W Legnicy 001 pojechał do Węglińca i z powrotem do Legnicy i Wrocławia, a 002 z oficjelami wrócił do Wrocławia. Nie odczułem dyskomfortu w trakcie podróży, prócz tego, że na początku bardzo mocno grzali. Później temperatura się wyrównała i było ok. Musze przyznać, że 160kmh robi wrażenie, szczególnie że w środku jest wtedy cicho, nie trzęsie itd. Dla mnie bomba! Również WiFi działało znakomicie, dopóki nie stracilismy zasięgu w jakiejś pipidówie Z tego co zauważylismy, to dwa razy na samym początku wyjazdu dwa razy wywaliło nadmiarowy, ale nie wiązało się to z jakimiś konsekwencjami wielkimi A co do 'jednego ciągu' o którym mówi Baltazar, to nie ma kłopotu. Jechaliśmy Legnica - Węgliniec - Legnica z ogromną chmarą dzieciaków, które zajęły całe 2 człony jednostki i nie było ich słychać, a bylismy na samym końcu. Chwilowo tak nas zybko ogarnięte zdjęcia, bo nie mam za bardzo czasu... [ Dodano: 2013-03-25, 19:21 ] Prócz tego KD rozdawało chorągiewki, jakieś materiały reklamowe UMWD, cukierkim markery i inne takie pierdoły gadżeciarskie. Jednak chyba największa furorę zrobiły kartonowe modele Impulsa do poskładania Trzeba przyznać, że pomysł zacny Prócz tego były też wyśmienite krówki Newagu i ich smyczki. I jeszcze garstka fotek: - pitagoras23 - 26.03.2013 Wrażenia naprawdę mam mega pozytywne po przejeździe. Nie dość, że impreza zorganizowana z wielką pompą (bo i oficjele byli i spółka KD rozdawała gadżety) to także warunki samej podróży o niebo lepsze niż, co tu dużo mówić, wielkopolskim elfem. Niestety Pesa w tym wyścigu przegrywa. Ogólnie udało się zupełnie przez przypadek spotkać mini grupą FK. Było nas kilka osób i sporo osób patrzyło się na nas, na smycze, a także koszulkę z logo, którą miałem na sobie. Szkoda, że nie mieliśmy ulotek bo już wiele osób by je miało. Pod wieczór dołożę swoje fotki oraz filmik relacyjny z przejazdu. - Maniek - 26.03.2013 loony napisał(a):Jednak chyba największa furorę zrobiły kartonowe modele Impulsa do poskładania Trzeba przyznać, że pomysł zacnyRok temu w Oławie KD rozdawały model SA135 do sklejenia. :-P - pitagoras23 - 26.03.2013 31WE - IMPULS firmy Newag [przejazd promocyjny z Wrocławia do Legnicy i Węglińca] Kilka zdjęć z wczoraj: - przewoz - 26.03.2013 loony napisał(a):Z tego co zauważylismy, to dwa razy na samym początku wyjazdu dwa razy wywaliło nadmiarowy, ale nie wiązało się to z jakimiś konsekwencjami wielkimi Na 90% podstacja nie wytrzymała chwilowego obciążenia. Nic nowego, nawet na E30... - sphinx - 26.03.2013 Tym bardziej, że jechał dwuskład, a więc rzeczywisty pobór mocy mógł przekroczyć nawet 6MW. - alojz - 26.03.2013 pitagoras23 napisał(a):Niestety Pesa w tym wyścigu przegrywa.I dlatego (prawie) wszyscy zamawiający stawiają zdecydowanie na Pesę. - przewoz - 27.03.2013 pitagoras23 napisał(a):warunki samej podróży o niebo lepsze niż, co tu dużo mówić, wielkopolskim elfem. Tu nawet mnie nieco zaskoczyłeś, bo miałem krótką (muszę się chyba prywatnie przejechać na dłużej) przejażdżkę ELFem wielkopolskim i na pewno było w nim lepiej niż w śląskim i mazowieckim i dużo lepiej niż w SKM-W, tak że w zasadzie ciężko trochę ten poziom w ogóle przeskoczyć, a w Impulsie dla KD nie wprowadzono jakiś rewolucji względem Impulsów znanych mi z SKMW i KŚ. - pitagoras23 - 27.03.2013 Takie miałem wrażenie. Przede wszystkim więcej miejsca na nogi, odczuwalne mniejsze szarpanie przy rozpędzaniu się i jeździe przy maksymalnej prędkości. Poza tym działające gniazdka oraz WiFi też dokładają plusy na rzecz Impulsa. Nawet toalety są większe i póki co automaty biletowe, których nie ma (a nie wiem czy być mają) nie blokują wyjścia z pojazdu. - DamianT - 28.03.2013 pitagoras23 napisał(a):odczuwalne mniejsze szarpanie przy rozpędzaniu się Najeździłem się różnymi nowoczesnymi składami w województwie Śląskim i nigdy nie poczułem żadnego szarpnięcia. - pitagoras23 - 28.03.2013 My siedzieliśmy na wózkach i tam lekkie wstrząsy były odczuwalne, ale też nie było nie wiadomo co. Z powrotem jechaliśmy już niżej i nie było nic czuć. - przewoz - 28.03.2013 DamianT napisał(a):Najeździłem się różnymi nowoczesnymi składami w województwie Śląskim i nigdy nie poczułem żadnego szarpnięcia. W 27We przy ruszaniu i hamowaniu są odczuwalne jak najbardziej szarpnięcia. Normalnie mam wtedy skojarzenia ze starym oporowcem W 27Web są one słabsze. W żadnym innym pojeździe się z tym nie spotkałem. Może to o to chodzi. Nie pamiętam już jak to było wyczuwalne w 22We dla Wielkopolski. Dla KM są nieodczuwalne (mniej wózków napędnych, szarpnięcia pochodzą od napędu). - Kamil Sikora - 28.03.2013 przewoz napisał(a):[...]W żadnym innym pojeździe się z tym nie spotkałem.[...] Zapraszam na przejażdżkę EN97 Warszawskiej Kolei Dojazdowej ;-D Gdy się stoi to prawie zawsze można się przewrócić podczas ruszania... Moim zdaniem nie ma co narzekać na produkty Newagu. Są dużo staranniej wykonane i bardziej dopracowane niż EZT z Pesy. "Impulsy" 35WE warszawskiej SKM są dużo cichsze niż 27WE z Pesy i moim zdaniem mają wygodniejsze fotele. |