![]() |
Megafonistki i zapowiedzi pociągów na dworcach - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html) +--- Dział: DWORCE, STACJE I PRZYSTANKI KOLEJOWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-13.html) +--- Wątek: Megafonistki i zapowiedzi pociągów na dworcach (/thread-959.html) |
- pitagoras23 - 17.05.2012 Kolej przemówi różnymi językami podczas Euro Zgodnie z zapowiedzią Jakuba Karnowskiego, prezesa PKP SA w czasie trwania Euro 2012 na dworcach kolejowych w miastach goszczących kibiców komunikaty megafonowe będą wygłaszane w języku polskim i angielskim, a dodatkowo w dniu meczu w językach krajów, których drużyny pojawią się na boisku. źródło: Rynek kolejowy Z całym szacunkiem, ale jeżeli zapowiedzi w języku obcym będą w Poznaniu wygłaszane, tak jak te w języku polskim, to aż strach myśleć. No chyba, że naprawdę wróci "Pan Franek" w wersji polskiej i obcojęzycznej. Wówczas takie zapowiedzi są jak najbardziej na miejscu. - Maciej - 26.05.2012 Wczoraj się w Lesznie uśmiałem, kiedy pani zapowiedziała "Pociąg TLK Koffak". :lol: - jarząbek019 - 26.05.2012 Dziś pan z Gniezna mnie zaskoczył. "Uwaga podróżni na torze 2 przy peronie 2 przejedzie pociąg towarowy, prosimy odsunąć się od krawędzi peronu" Biegnę z telefonem na 2 peron a tam ... drezyna .... - mikrobart - 26.05.2012 Zauważyłem, że częściej ostrzega się podróżnych przed przelotem EIC czy Ex na niektórych stacjach. Np. w Rawiczu jest to już normą. - jarząbek019 - 26.05.2012 W Gnieźnie po raz słyszę żeby ktoś ostrzegał o towarowym, ile razy było, że pełno ludzi na peronie i leci byczek z węglarkami - Ostrowianin - 27.05.2012 mikrobart, Kiedyś normą było w Ostrowie, że przed przejazdem składu towarowego bez zatrzymania taki komunikat padał z megafonu. Teraz tego się nie stosuje. Może dlatego, że większość pociągów i tak zatrzymuje się w peronach po rozkaz. - pepe - 30.05.2012 Adams napisał(a):Ale nic nie pobije jednej pani megafonistki z dworca Kraków Płaszów. Pani ta nie wyraźnie wypowiada literę "r" i niektóre zapowiedzi są naprawdę zabawne. Np. "pociąg łegio spółki przewozy łegionalne z Kłakowa Głównego do stacji Tałnów przez ......... wjedzie na toł przy pełonie długim" :lol: Pewnej soboty ta urocza Pani katowała nas swym głosem przez prawie 8 godzin, więc myślę że już gorzej trafić nie można. - Mati_An - 30.05.2012 Ostrowianin napisał(a):Kiedyś normą było w Ostrowie, że przed przejazdem składu towarowego bez zatrzymania taki komunikat padał z megafonu.W Bielsku Białej jak leci wahadło na Skalite to zawsze zapowiadają, ale to pewnie dlatego, że jedynka jest zaraz przy budynku dworca. pepe napisał(a):Heh, katowała? Dla mnie to drugi powód, żeby robić zdjęcia na Płaszowie zamiast na Głównym, zawsze dodatkowa rozrywka jest.Adams napisał(a):Ale nic nie pobije jednej pani megafonistki z dworca Kraków Płaszów.[...]Pewnej soboty ta urocza Pani katowała nas swym głosem przez prawie 8 godzin, więc myślę że już gorzej trafić nie można. Co do swojego podwórka, to jak Monciak jeszcze u mnie jeździł to jedna z dyżurnych zapowiadała go tak: "Pociąg pospieszny dalekobieżny spółki PKP Intercity z Zakopanego do Gdyni wjedzie na tor drugi przy peronie pierwszym (i jedynym, swoją drogą)". Z tym "dalekobieżnym" to się nigdzie nie spotkałem. - pitagoras23 - 30.05.2012 Dziś zauważyłem, że dobrze znane z moich filmów megafonistki z Ostrowa pojawiły się w Poznaniu. Ich głosu i stylu zapowiedzi nie da się pomylić z żadnymi innymi. - Adams - 03.06.2012 Mati_An napisał(a):Co do swojego podwórka, to jak Monciak jeszcze u mnie jeździł to jedna z dyżurnych zapowiadała go tak: "Pociąg pospieszny dalekobieżny spółki PKP Intercity z Zakopanego do Gdyni wjedzie na tor drugi przy peronie pierwszym (i jedynym, swoją drogą)". Z tym "dalekobieżnym" to się nigdzie nie spotkałem. Kiedyś w Pszczynie i Czechowicach-Dziedzicach pociągi weekendowe ("Rachowiec", czy ówczesna "Czantoria") były zapowiadane jako "pociąg turystyczny". :lol: - psim - 06.06.2012 Na Warszawie (odnowionej) Wschodniej zapowiedzi pociągów po polsku i po angielsku odczytuje kobiecym głosem syntezator. Łącznie z komunikatami o jednorazowych zmianach peronów. Syntezator ma dość śmieszny akcent ;-) Czasami jest też słyszalna wypowiedź prawdziwego człowieka. - TOMEKKOT - 18.08.2012 Wywiad z Pawłem Binkowskim- lepiej nam wszystkim znanym jako Franek. Od 12:55 zaczyna się rozmowa nt. zapowiedzi na dworcu głównym w Poznaniu. - tomekl - 29.08.2012 Swego czasu na małej stacyjce w Rydzynie, gdzie jeden podróżny przypada na 3 pociągi stoję sobie sam na peronie numer 2 i słyszę zapowiedź: "pociąg osobowy z Wrocławia do Poznania wjedzie na tor przy peronie drugim. Podróżni, hmmm, przepraszam, podróżny, proszę zachować ostrożność :-)" - przem710 - 29.08.2012 Co ciekawe kiedy byłem w Poznani coś chyba się "zepsuło" ponieważ od około godziny 18 wszystkie pociągi Regio były zapowiadane jako Retro. Zdarzały się również problemy z jednoczesnym odtwarzaniem dwóch komunikatów oraz nagłym urwaniem zapowiedzi. Natomiast w Warszawie kilkukrotnie zdarzyło się że zapowiedziano pociąg który jedzie do nieznanej stacji, objawiało się to chwilową ciszą następnie kontynuowano zapowiedź. - pitagoras23 - 29.08.2012 Takiej sytuacji jaką opisałeś ja jeszcze nie zauważyłem, ale jest to możliwe, bo to wszystko jest automatyczne. A w ogóle jak odbierasz poznańskie zapowiedzi do warszawskich czy innych? Oczywiście tych mechanicznych. |