Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei
Upublicznienia nowych serii, istotne zmiany w skrypcie - Wersja do druku

+- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl)
+-- Dział: FORUMKOLEJOWE.PL - OGÓLNOPOLSKIE FORUM MIŁOŚNIKÓW KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-92.html)
+--- Dział: ILOSTAN POJAZDÓW TRAKCYJNYCH (https://www.forumkolejowe.pl/forum-71.html)
+--- Wątek: Upublicznienia nowych serii, istotne zmiany w skrypcie (/thread-3032.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

RE: Upublicznienia nowych serii, istotne zmiany w skrypcie - Tp4 - 11.06.2018

TKh5, - seria, o której swego czasu chodziły słuch, że tak naprawdę nie istniała ;-)

RE: Upublicznienia nowych serii, istotne zmiany w skrypcie - Tp4 - 14.09.2018

TKt3, - Parowozy serii 86 kolei DRG w służbie PKP

RE: Upublicznienia nowych serii, istotne zmiany w skrypcie - Tp4 - 08.11.2018

Ty1 - Parowozy towarowe pruskiego pochodzenia, które zadomowiły się w Polsce (głównie Wielkopolsce) dopiero po II Wojnie Światowej

RE: Upublicznienia nowych serii, istotne zmiany w skrypcie - Tp4 - 20.09.2019

Tr5 - czyli przebudowane Br55 odziedziczone przez PKP

RE: Upublicznienia nowych serii, istotne zmiany w skrypcie - KazET21224142 - 13.10.2019

W bazie brakuje lokomotywy SM42-2529. Tutaj publikuję jej dane, pochodzą z portalu rail.phototrans:

Nazwa: FabLok Ls800P

VIN: 10262

Wyprodukowany: 1979

Zezłomowany: 2011 choć szczątki lokomotywy jeszcze istniały w 2013 roku: http://www.gigabyt.cal24.pl/galeria6/sm42/do%202600.html

Właściciel: PPUH Kolinstal prawdopodobnie od 2010 roku. Los pojazdu z przed 2010 roku nieznany. Z informacji wynika też że lokomotywa była dwukrotnie dzierżawiona przez Lotos Kolej w 2010 i 2011 roku.
Dnia 31 marca 2011 roku lokomotywa została zniszczona w wypadku na stacji Gdynia Wzgórze Św. Maksymiliana w wyniku najechania na tył pociągu intermodalnego (kontenerowego). Maszynista lokomotywy trafił do szpitala. Podobno w trakcie wypadku miała na haku lokomotywę 181 062 która na całe szczęście nie ucierpiała.

Zdjęcia pojazdu: http://rail.phototrans.eu/15,18267,747.html

RE: Upublicznienia nowych serii, istotne zmiany w skrypcie - KazET21224142 - 06.12.2019

Strasznie nie podobają mi się nowe nazewnictwa statusów, które zostały niedawno wprowadzone, gdyż uważam, że brakuje w nich dodatkowego podania przyczyny dlaczego jest wyłączony z eksploatacji. Dla przykładu jeden status mógłby wyglądać mniej więcej tak:

Wyłączony z eksploatacji (w nawiasie pojawiałoby się czy maszyna oczekuje na naprawę rewizyjną, bądź główną albo że jest nieczynna po wypadku lub uszkodzeniach z danego zdarzenia jeżeli nie wiadomo czy pojazd powróci)

W czynnej służbie (Jeżeli maszyna byłaby rezerwą to w nawiasie powinno pisać "zapas")

Wprowadzenie nowych nazw dla statusów wywołało pewną ilość błędów w serwisie. Mówię tu o sytuacji, że teraz status nieczynny jest podany jako, że pojazd jest w normalnej eksploatacji, co widać to w przypadku szynobusów dolnośląskich SA109-003 i 004, które raczej na chwilę obecną są wyłączone z eksploatacji, czy powypadkowego SA109-009, który raczej powinien według mnie nosić status: "Trwale wyłączony z eksploatacji" (tutaj wspomnę że status ten noszą pojazdy z OS, Eksponaty, lub oczekujące kasacji) gdyż raczej małe są szanse aby ten kto kupił powypadkowy pojazd przywróciłby go do ruchu. Chociaż nie jestem pewien, czy jeżeli pojazd nosi status "Trwale wyłączony z eksploatacji" może powrócić do ruchu czy też nie w zależności czy zmieni mu się właściciel czy też nie ?

Uważam że na chwilę obecną wprowadzenie nowych nazw statusu wygląda kiepsko, zwłaszcza że wprowadzają w błąd oraz że gdyby się przyjrzeć serii SA109 to można już na pierwszy rzut oka zauważyć że status nieczynny pokazuje tak jakby pojazd był w normalnej eksploatacji zamiast wyłączony z eksploatacji. Owszem nadal można sprawdzić na wyszukiwarce strony, ale co z tego jak w statystykach serii część nazw się powtarza.

RE: Upublicznienia nowych serii, istotne zmiany w skrypcie - MegaTVHD - 06.12.2019

Po konsultacjach wewnątrz administracji Ilostanu zapadła decyzja o zmianach w statusach. Decyzja ta jest podytkowana uproszczeniem całego mechanizmu oraz eliminacją nieporozumień z tym związanych. Bardziej szczegółowe informacje pozostaną do wiadomości użytkowników o wyższych uprawnieniach.

RE: Upublicznienia nowych serii, istotne zmiany w skrypcie - MSZM - 02.01.2020

Chyba nie ma jeszcze serii 2D (SM03).

Pozdrawiam.

RE: Upublicznienia nowych serii, istotne zmiany w skrypcie - Dominik Piotrowicz - 15.02.2020

Seria Pt47 dostępna publicznie.

RE: Upublicznienia nowych serii, istotne zmiany w skrypcie - Dominik Piotrowicz - 05.04.2020

Dziś do bazy wprowadziliśmy nową funkcję, która sprawdza poprawność daty wprowadzanej przez użytkownika.  Skrypt sprawdzi czy data jest w formacie RRRR-MM-DD. W przeciwnym wypadku odwróci datę (np. z DD-MM-RRRR na poprawny). Umożliwia także zmianę separatora z . na - oraz nie dopuści wprowadzenie daty z przyszłości. Błędy są sygnalizowane komunikatem IPT_FIREWALL_DATE_IS_NOT_CORRECT. Oczywiście daty niepełne jak np. 2020-04-** nadal są możliwe do wprowadzenia.

Podziękowania dla @przem710 za pomoc, umożliwienie mi napisania powyższej funkcji oraz niezbędne poprawki i wprowadzenie jej do użycia w Ilostanie.

RE: Upublicznienia nowych serii, istotne zmiany w skrypcie - chester - 06.04.2020

(05.04.2020, 12:58)Dominik Piotrowicz napisał(a): nie dopuści wprowadzenie daty z przyszłości. Błędy są sygnalizowane komunikatem IPT_FIREWALL_DATE_IS_NOT_CORRECT. Oczywiście daty niepełne jak np. 2020-04-** nadal są możliwe do wprowadzenia.

W innym wątku napisałem, jakie przykre konsekwencje to powoduje (niemożność edycji daty z wpisanym kiedyś "x" w datę). Trzeba to jakoś naprawić, żeby można było wyedytować braki w datach.

RE: Upublicznienia nowych serii, istotne zmiany w skrypcie - Dominik Piotrowicz - 07.04.2020

@chester, już można.

RE: Upublicznienia nowych serii, istotne zmiany w skrypcie - chester - 09.04.2020

Danke, aber... jeszcze czasem niektóre błędy powodują wywalanie tego samego komunikatu.
Przykład - data kasacji ST43-378 (2006-**-*) - - jedna gwiazdka powoduje wywalenie tego samego erroru.

RE: Upublicznienia nowych serii, istotne zmiany w skrypcie - Dominik Piotrowicz - 09.04.2020

Naprawiłem. O ile w skreśleniach i kasacjach jest to problematyczne, to przy zwykłych przydziałach można usunąć i dodać jeszcze raz.

RE: Upublicznienia nowych serii, istotne zmiany w skrypcie - chester - 10.04.2020

Tak też robiłem w zwykłych przydziałach. W ogóle rodzaj przydziału typu kasacja jest dla mnie zagadkowy, bo nie widze nigdzie czegoś, co by go wyróżniało (na przykład gdybym - czysto teoretycznie - chciał wsadzić gdzieś kasację pojazdu, to za chiny nie wiem, jak to zrobić Smile