[KW] Koleje Wielkopolskie - temat zbiorczy - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: PRZEWOZY PASAŻERSKIE I TOWAROWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-94.html) +--- Dział: KOLEJ REGIONALNA (https://www.forumkolejowe.pl/forum-30.html) +--- Wątek: [KW] Koleje Wielkopolskie - temat zbiorczy (/thread-612.html) |
- przem710 - 22.11.2011 sebol71 napisał(a):Koleje Wielkopolskie to twór, który nieźle namieszał na kolei w Wielkopolsce. Być może zrozumieli w UM ile kosztuje prawdziwa kolej, teraz liczą koszty tną połączania? Jaka jestt oficjalne stanowisko KW w tej sprawie? - sebol71 - 22.11.2011 Być może same Koleje Wielkopolskie są za drogie i aby wszystko (czyli to, co pozostało) utrzymać należało zlikwidować parę połączeń. - przem710 - 22.11.2011 Tylko szkoda że na takich zabiegach ucierpi pasażer, bo ktoś chce się bawić w kolej. - Virakocha - 22.11.2011 Odbyłem 2 h temu rozmowę z panią Katarzyną Walą z WTK. Chcą zrobić program o upadku PR i sytuacji w KW, ze względu na to, iż utrzymanie KW w obecnej sytuacji jest niepotrzebne. W kontekście tego wypowiem się również o nowym rozkładzie Kolei Wielkopolskich dla województwa i poruszymy problem likwidacji połączenia Jarocin-Gostyń-Kąkolewo. - sebol71 - 22.11.2011 Nie chcę za bardzo proponować albo narzucać, ale czy można by również w tym programie wspomnieć o likwidacji połączenia Głogów - Leszno, które najprawdopodobniej również ucierpiało przez powstanie Kolei Wielkopolskich. W końcu w czerwcu zlikwidowano połączenie bezpośrednie Głogów - Ostrów Wielkopolski - gdyby nie Koleje Wielkopolskie połączenie dalej by istniało. - Virakocha - 22.11.2011 Hmm, spróbować można. Aczkolwiek wystąpię raczej jako obserwator - pasażer, nie jako ekspert. - Ostrowianin - 22.11.2011 @Virakocha Natomiast ja dostałem ostatni odpowiedź z Kolei Wielkopolskich na moje pytania dotyczące jakości świadczenia usług, komforcie podróżowania, braku promocji, a także obecnego niezmienionego rozkładu jazdy. Najbardziej rozbawił mnie fakt porównywania komfortu EN57 do SA108. Jak plus usłyszałem, że SA są lepsze, gdyż mają klimatyzacją, obieg zamknięty toalet i wygodniejsze i lepiej odbierane siedzenia przez pasażerów :-O :lol: - Virakocha - 22.11.2011 Wrzuć to na forum jeśli to jeszcze masz, pośmiejemy się. Poza tym do KW przejdą EN57, zakupione przez UMWW - te z Newagu, więc sorry Vinnetou ale to jest co najmniej śmieszne. - Ostrowianin - 22.11.2011 ,,W odpowiedzi na e-mail z dnia 13 listopad br. Odnośnie oferty przewozowej na linii Ostrów Wlkp. – Leszno w rozkładzie jazdy 2011/2012 informujemy, że spółka ,,Koleje Wielkopolskie” realizuje zamówienie Organizatora Przewozów. Z mocy Ustawy o publicznym transporcie zbiorowym (Dz. U. nr 5 poz. 13 z 2011 roku) Organizatorem Przewozów w naszym regionie jest Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu (UMWW). Rozkład jazdy realizowany jest na podstawie ,,Umowy o świadczeniu usług publicznych w zakresie wojewódzkich kolejowych przewozów pasażerskich” – w kształcie zaproponowanym przez UMÓW. Dotyczy to liczby pociągów, ich relacji, godzin kursowania, postojów postojów zestawienia składów. Odnośnie cen biletów na odcinku Ostrów Wlkp. – Krotoszyn informujemy, że oferty specjalne ,,Połączenie w dobrej cenie” były wewnętrznymi ofertami wprowadzonymi przez spółkę ,,Przewozy Regionalne”. Spółka ,,Koleje Wielkopolskie” zamierza wprowadzić w grudniu br. Kilka atrakcyjnych ofert dla podróżnych, analizując także możliwości zastosowania ofert zbliżonych do ,,Połączenia w dobrej cenie”. Wymaga to jednak uprzedniej akceptacji Organizatora Przewozów. Odnoście jakości taboru przez ans użytkowanego informujemy, że autobusy szynowe serii SA108 są znacznie nowocześniejszymi pojazdami od powszechnie użytkowanych przez ,,Przewozy Regionalne” elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57. W odróżnieniu od nich posiadają klimatyzację, lepszą izolację termiczną, wydajniejsze ogrzewanie, nowoczesny, elektroniczny system informacji podróżnych, toalety w obiegu zamkniętym. Siedzenia są znacznie lepiej odbierane przez pasażerów w stosunku do stosowanych w EN57 siedzeń plastikowych, bądź też obitych dermą. Pragniemy zaznaczyć, iż ceny biletu na odległość 26 – 30 km w Kolejach Dolnośląskich wynosi 8 zł, a w naszej spółce tylko 7,30. " - Lubuszanin - 23.11.2011 Cytat:dnoście jakości taboru przez ans użytkowanego informujemy, że autobusy szynowe serii SA108 są znacznie nowocześniejszymi pojazdami od powszechnie użytkowanych przez ,,Przewozy Regionalne” elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57.Tak, bo EN57 jeżdżą po niezeelektryfikowanych a szynobusy pod drutem... - pitagoras23 - 23.11.2011 Dziś tak a propos za pociąg Kolei Wielkopolskich po 19 z Ostrowa do Leszna została uruchomiona zastępcza komunikacja autobusowa. - Virakocha - 24.11.2011 Koleje Wielkopolskie wchodzą z jednym wahadełkiem Leszno-Wschowa-Leszno na odcinek dolnośląsko-wielkopolski 14. Ciekawe czy obieg Leszno-Wschowa-Leszno zostanie wycięty z powodu "niskiej frekwencji", czy może uda się zrobić z niego bezpośredni pociąg do Ostrowa lub Wolsztyna (bo czasowo da się te obiegi połączyć). A za Jarocin ktoś powinien ponieść odpowiedzialność. ]-> - Ostrowianin - 24.11.2011 Virakocha, A co konkretnie dzieje się z tą linią na Jarocin? Ostatnio jak przejeżdżałem ok 22 przez Jarocin to widziałem SA105 - kububu - 25.11.2011 Tej Wschowy nie będzie pewnie, bo po co jedna para takiego cuda z frekwencja żenującą. - pitagoras23 - 29.11.2011 Koleje Wielkopolskie zrównają ceny z Przewozami Regionalnymi Koleje Wielkopolskie ujednolicą ceny biletów z Przewozami Regionalnymi. Dla pasażerów spółki oznacza to podwyżkę o kilka procent. Zmiana cennika nastąpi na wniosek organizatora przewozów. Od 1 grudnia zmienią się ceny biletów spółki Koleje Wielkopolskie. Regionalny przewoźnik ujednolica ceny biletów z Przewozami Regionalnymi, od których 11 grudnia przejmie obsługę kolejnych trzech tras w województwie wielkopolskim. Zmiana cennika nastąpi na wniosek organizatora przewozów, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego — informują KW. źródło: Rynek kolejowy |