Nasze filmy kolejowe 2014 - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: KOLEJ HOBBYSTYCZNIE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-96.html) +--- Dział: FOTOGRAFIA I SYMULATORY KOLEJOWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-16.html) +--- Wątek: Nasze filmy kolejowe 2014 (/thread-3988.html) |
- Mark - 22.10.2014 Film przesłany z okazji organizowanego przez Lotos Kolej konkursu filmowego "Sfilmuj kolej z Lotos Kolej". To już trzecia edycja konkursu na najlepszy kolejowy film z lokomotywami tego przewoźnika.
Uważam, że mógł mi wyjść o wiele lepiej, chociaż i tak starałem się zrobić coś ciekawego z tych niewielu słabych jakościowo materiałów jakie posiadam z lokomotywami przewoźnika Lotos Kolej. Wszystkie nagrane około dwóch lat temu. Chociaż teraz można porównać to z najnowszymi nagraniami. Pojazdy widoczne na filmie pochodzą głównie z okresu kursowania lokomotyw należących do Lotos Kolej, kiedy jeździły z pociągami przyśpieszonymi i osobowymi spółki Koleje Śląskie. Na filmie widoczne są również lokomotywy prezentowane podczas Pikniku Kolejowego w Skoczowie, a także podczas rozdania nagród poprzedniego konkursu filmowego Lotos Kolej. - zakopiec911 - 22.10.2014 Nieco zmieniłem plener do filmowania przez niespodziewany wyjazd do Warszawy Centralna Magistrala Kolejowa: Remontowany Odcinek Idzikowice - Grodzisk Mazowiecki 100% Trasy Traxx E186 135-0 + EN 71015/45 Paryż - Moskwa + zapowiedź EP07-395 + TLK 19101 "BORYNA" Warszawa Wschodnia - Łódź Kaliska PESA ELF 27WE-008 Warszawa Centralna - Legionowo Piaski EP09-008 + TLK 13101 "SMOK WAWELSKI" Warszawa Wschodnia - Kraków Główny Nocny przejazd na odcinku Warszawa Centralna - Warszawa Zachodnia Poranna mgła na Centralnej Magistrali Kolejowej - Mark - 23.10.2014 Lokomotywa ES64U4 "Taurus" produkcji Siemensa należąca do spółki PKP Intercity, w okleinie imprezy Opener, odjeżdża ze stacji Katowice z pociągiem międzynarodowym EIC "Polonia" relacji Villach Hbf. - Warszawa Wschodnia. Jest klimat.
Film, który właśnie oglądacie był nagrywany zupełnie przypadkowo jako dopełnienie wspaniałego wypadu komunikacyjnego z okazji przyjazdu dwóch moich znajomych z Łodzi. Mam przyjemność serdecznie zadedykować film właśnie Robertowi i Adamowi, a dodatkowo dziękuję Robertowi za użyczenie statywu, który wykorzystałem do nagrania poniższego wideo. - pitagoras23 - 23.10.2014 Wyjątkowo rzadki okaz na torach i to szczególnie w Poznaniu. Lokomotywa TEM2-5455 z pociągiem TMS 674002 relacji Ścinawka Średnia - Poznań Krzesiny mija nastawnię dysponującą "Lu" w Luboniu k/Poznania. Lokomotywa wyprodukowana w ZSRR jeździła na Ukrainie. W 2008 trafiła do Polski. W Zamościu zmieniono wózki kołowe na rozstaw normalno-europejski. Od 2011 jeździ dla firmy Majkoltrans. :) - Gumis47 - 23.10.2014 Podsumowanie jazd lokomotyw Lotosu na pociągach TurKolu w tym roku - Neuroup - 24.10.2014 Trochę mnie nie było tutaj, bo chciałem opracować nowe intro do moich filmików. Mam pytanie do forumowiczów czy takie intro przypadło wam do gustu. Czekam na opinię na temat filmiku i zachęcam do subskrypcji. Pozdrawiam - Mark - 24.10.2014 Dzisiejszej nocy do Katowic przyjechał pociąg Pendolino, będący pierwotnie wytrasowany do stacji Wrocław Główny. Niestety niejasne są przyczyny skrócenia trasy, ale przynajmniej udało mi się go nagrać na stacji Katowice Zawodzie, kilka minut po wyruszeniu w drogę powrotną jako pociąg PXJ 616002/3 (jadący w relacji Katowice - Warszawa Grochów).
Mroźna pogoda uniemożliwiła mi nagranie pojazdu tak jak tego chciałem, ale mam nadzieję, że wszystko wyszło w miarę pomimo dwukrotnego kręcenia statywem, aby złapać Pendolino uciekające na północ. :) - Gumis47 - 25.10.2014 Wczorajszy Turkolowy pociąg "Pyra". Wjazd do Wolsztyna i kilka scen z parowozowni :) - Gumis47 - 27.10.2014 Jak w tytule - lolingpl - 27.10.2014 Relacja z sobotniego przejazdu "Skansenem" TurKolu: - Neuroup - 30.10.2014 Kolejne nagranie z dworca Warszawa-Stadion. Tym razem Pesa ELF 27WE Mam nadzieję, że się spodoba. Czekam na opinię - zakopiec911 - 30.10.2014 Wjazd na CMK - widok z końca pociągu TLK 37105 "CEGIELSKI" Kraków Główny - Poznań Główny Nocny przejazd D29-12 Warszawa Zachodnia - Frankfurt (Oder) na odcinku Poznań Wschód - Poznań Główny - DamianT - 31.10.2014 Neuroup napisał(a):Czekam na opinię Trzęsie - Neuroup - 31.10.2014 DamianT napisał(a):Neuroup napisał(a):Czekam na opinię jeszcze mam takich kilka materiałów, ale już nowy sprzęt do nagrywania jest w drodze. Staram się tą niegodność nadrabiać w inny sposób Pozdrawiam :) - Gumis47 - 01.11.2014 Z wizytą na stacji Zbąszynek |