[Alstom] ETR 610 Pendolino PKP Intercity - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html) +--- Dział: TABOR KOLEJOWY (https://www.forumkolejowe.pl/forum-8.html) +---- Dział: ZESPOŁY TRAKCYJNE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-88.html) +---- Wątek: [Alstom] ETR 610 Pendolino PKP Intercity (/thread-136.html) |
- przem710 - 14.08.2013 No właśnie to co się dzieje obecnie w sprawie Pendolino to po prostu jakieś cyrki. Co lepszy redaktor to lepsza wizja i steki bzdur. Mój ulubiony wpis to Cytat:Trzeba było wyprodukować w polskich zakładach elektrowozy „dziewiątki” - EP09, które rozwijają szybkość do 200 km/h Mało tego jest to wypowiedź Pana Senator Stanisława Koguta który jest działaczem "Solidarności" na kolei! Ja rozumiem pewne rozczarowanie zakupem Pendolino, ale na siłę twierdzenie nie bo nie, albo wykorzystywanie składu do gry politycznej popierane jakimiś kosmicznymi argumentami to już lekka przesada. Dziś jednym z hitów na wykopie była informacja że Pendolino zostało przepchany przez starą lokomotywę na dworzec główny we Wrocławiu. Wystarczyło trochę wysiłku by dowiedzieć się dlaczego tak się dzieje, no ale cóż poszło w świat a szara masa to kupuje. Na prawdę nie wiem czy mam się śmiać czy płakać. - pitagoras23 - 14.08.2013 Belgowie też mają sieć 3 kV DC i jakoś dają radę. Chociaż nie wiem jak to jest z liniami, po których poruszają się THALYSY, TGV i EUROSTARY. Pamiętam jak Husarz wjechał na linię kluczborską jadąc z Orient Expresem. Mechanik mówił, że jadąc wolno i tak mu co chwila podstacje wysiadały, a to był tylko jeden husarz na linii i może trochę innych. A gdzie tu mowa o CMK, gdzie składy mogą jeździć co chwila i gdzie mijać się będzie kilka ED250... - Mariusz W. - 14.08.2013 pitagoras23 napisał(a):I tak humorystycznie znalezione na RKNie mogłem się powstrzymać i przerobiłem ten obrazeczek: [ Dodano: 2013-08-14, 21:59 ] pitagoras23 napisał(a):Belgowie też mają sieć 3 kV DC i jakoś dają radę. Chociaż nie wiem jak to jest z liniami, po których poruszają się THALYSY, TGV i EUROSTARY.TGV Réseau, ten który odwiedził Polskę w 1995 roku, pod napięciem 3000 V prądu stałego może jeździć z prędkością nie większą niż 160 km/h. - pitagoras23 - 14.08.2013 przem710, kto nie zorientowany, kto się nie interesuje aż tak bardzo koleją uzna, że to prawda z tym wpychaniem, że to jednak jest bubel, bo sam nie jedzie... Czy przeciętnego Kowalskiego obchodzi czy nowy zakupiony pociąg ma homologację, atesty itd? NIE obchodzi. Kowalski pojedzie do salonu samochodowego kupi auto i co zrobi? Odjedzie, nie będzie holowany przez inne auto, bo akurat jego model nie ma czegoś tam w papierach. Tylko my wiemy czemu Pendolino było wpychane przez EP07-1043, ale 95% normalnych ludzi, którzy przyszli na peron we Wrocławiu tego nie rozumieją. Nie ma co chwalić tego Pendolino pod niebiosa, bo to żaden super hiper skład nie jest. Za taką kasę, przy obecnie stosowanej technologii, przy obecnych w Europie standardach naprawdę wielu spodziewało się czegoś lepszego niż twarde siedzenia w drugiej klasie, wąskie WC. Ja się nie dziwię, że większość, nawet z błędami wyśmiewa ten zakup. I nawet podpisana dziś umowa na modernizację wagonów w PESIE nie przebije krytyki Pendolino. Ze swojej strony powiem, że poczekajcie do jutra na długi, ale myślę, że warty obejrzenia film, gdzie porównane zostaną składy: nasz Pendolino, czeski SC, niemiecki ICE starszej generacji oraz francuski TGV. Może wtedy osoby, które bronią zakupu tych składów zrozumieją, że nie ma czego bronić. Obawiam się, że będzie tak jak w Czechach, że te składy będą strzałą w stopę i zamiast wielkiego kroku na przód, cofniemy się w tył. Wizerunkowo IC zyskało, ale ekonomicznie nastąpi zapaść, jeśli okaże się, że nie uda się uzyskać zapełnienia 20-30%. Mariusz W., ale to było w 1995 roku. Od tego czasu wiele się mogło zmienić. Sam tym TGV z Ostrowa do Poznania jechałem. - przem710 - 14.08.2013 Cytat:przem710, kto nie zorientowany, kto się nie interesuje aż tak bardzo koleją uzna, że to prawda z tym wpychaniem, że to jednak jest bubel, bo sam nie jedzie... Czy przeciętnego Kowalskiego obchodzi czy nowy zakupiony pociąg ma homologację, atesty itd? NIE obchodzi. Kowalski pojedzie do salonu samochodowego kupi auto i co zrobi? Odjedzie, nie będzie holowany przez inne auto, bo akurat jego model nie ma czegoś tam w papierach. Ja to wiem, natomiast ktoś redagujący ten wpis powinien to zweryfikować. Co ciekawe już tego odnaleźć nie mogę więc chyba zostało to usunięte. Cytat:Nie ma co chwalić tego Pendolino pod niebiosa, bo to żaden super hiper skład nie jest. Za taką kasę, przy obecnie stosowanej technologii, przy obecnych w Europie standardach naprawdę wielu spodziewało się czegoś lepszego niż twarde siedzenia w drugiej klasie, wąskie WC. Ja się nie dziwię, że większość, nawet z błędami wyśmiewa ten zakup. I nawet podpisana dziś umowa na modernizację wagonów w PESIE nie przebije krytyki Pendolino. Pewnie że nie ma co chwalić, konstruktywna krytyka jest potrzebna, a nie tak by po prostu bez zrozumienia krytykować dla zasady. Ja mawia rustsaltz kij ma dwa końce. Żadna krytyka nie odwróci tego zakupu, to już jest stało się! Chociaż nie wróżę Pendolino kariery, mam nadzieję że uda się chociaż w jakimś stopniu wykorzystać potencjał i uda się osiągnąć jakąś korzyść. Takie myślenie jest w interesie nas wszystkich. - Mariusz W. - 14.08.2013 pitagoras23 napisał(a):Mariusz W., ale to było w 1995 roku. Od tego czasu wiele się mogło zmienić. Sam tym TGV z Ostrowa do Poznania jechałem.Ta strona to potwierdza, więc za bardzo nic się w tej kwestii nie zmieniło i TGV pod 3000 V= nie mogą jeździć szybciej niż 160 km/h. - Dudzio - 14.08.2013 alojz napisał(a):To jeszcze raz. Któremu polskiemu producentowi PIC umożliwił start w tym przetargu?Każdemu, który był w stanie wyprodukować taki pociąg oraz był tym zainteresowany. Skoro oferty nie wpłynęły, to żaden taki nie istniał. - Gordon - 14.08.2013 Cytat:Trzeba było wyprodukować w polskich zakładach elektrowozy „dziewiątki” - EP09, które rozwijają szybkość do 200 km/h No to tak jak wcześniej pisałem, tylko że nie EP09 a np. Griffiny czy Maratony i wagony z FPS. Pendolino i tak ma osobne wózki a nie Jacobsa. Do tej pory EIC jeżdziło na wagonach i było dobrze. Widać nawet niektórzy politycy mają podobne zdanie tylko mylą typy lokomotyw bo nie są MK. Z góry mówię, że nie popieram ani nigdy nie głosowałem na partię tego pana, ale tu akurat ma rację. przem710 napisał(a):Pewnie że nie ma co chwalić, konstruktywna krytyka jest potrzebna, a nie tak by po prostu bez zrozumienia krytykować dla zasady. No ale wydano 2 miliardy moich (bo państwowych) pieniędzy. Dla poprawienia wizerunku?? Ja jak mam mało kasy to nie kupuję nie wiadomo czego tylko oszczędzam, kupuję używane sprzęty na allegro itd. Mnie jako oszczędnej osoby kłuje w oczy taka rozrzutność jak Pendolino za 2 miliardy kiedy można było kupić coś tańszego. Szczególnie że super hiper komfortu jak piszecie nie ma, więc po co przepłacać? Dudzio napisał(a):Każdemu, który był w stanie wyprodukować taki pociąg oraz był tym zainteresowany. Skoro oferty nie wpłynęły, to żaden taki nie istniał. Zamawiający nie jest z innej planety wie co się dzieje na Polskim rynku kolejowym. Jak się uparł, że chce mieć EZT a nie wagony to mógł poczekać z tym przetargiem na gotowość polskiego przemysłu albo obniżyć wymagania bo Pendolino ma osiągi i tak powyżej możliwości torów i trakcji. - pitagoras23 - 15.08.2013 Temat pendolino jeszcze przez długi czas będzie na czołówkach kolejowych mediów, będzie przewijał się na forach internetowych. Korzystając z tego, że byłem we Wrocławiu przedstawiam Wam materiał, w którym dokonałem wizualnego porównania naszego nowego nabytku z pociągami, które od kilku lub kilkudziesięciu lat jeżdżą po Europie. Jako pierwsze pojawia się nasze ED250. Jest wjazd i przejście przez skład. Następnym jest czeski odpowiednik, czyli pociąg SuperCity Pendolino nagrany w Ostrawie. Kolejnym jest pociąg ICE starszej generacji, a na końcu francuskie TGV ujęte w kilku odsłonach. Który skład jest Waszym zdaniem najlepszy? Czy polskie Pendolino bije na głowę składy europejskie czy jesteśmy daleko w tyle i wydane pieniądze za chwilę odbiją się czkawką? Zapraszam do obejrzenia całości przygotowanego materiału. - rustsaltz - 15.08.2013 pitagoras23 napisał(a):Belgowie też mają sieć 3 kV DC i jakoś dają radę. Chociaż nie wiem jak to jest z liniami, po których poruszają się THALYSY, TGV i EUROSTARYPorównaj sobie wielkość Polski i Belgii. Cytat:Trzeba było wyprodukować w polskich zakładach elektrowozy „dziewiątki” - EP09, które rozwijają szybkość do 200 km/hJa się panu senatorowi nie dziwię. Wielu kolejarzy, którzy nie mają za szerokich horyzontów uważa, że parowóz jest dobry, a EP09 to szczyt wszystkiego, bo jedzie 160. Cytat:Chociaż nie wróżę Pendolino kariery, mam nadzieję że uda się chociaż w jakimś stopniu wykorzystać potencjał i uda się osiągnąć jakąś korzyść. Takie myślenie jest w interesie nas wszystkich.Puści się jako zwykłe EIC po centralnej i będą jeździć pełne. Cytat:No to tak jak wcześniej pisałem, tylko że nie EP09 a np. Griffiny czy Maratony i wagony z FPS. Pendolino i tak ma osobne wózki a nie Jacobsa.Coś Ty się tego biednego Jacobsa uparł? Cytat:Do tej pory EIC jeżdziło na wagonach i było dobrze.100 lat temu jeździły na parowozach i też było dobrze. - Gordon - 15.08.2013 Na Jacobsa się uparłem, bo jego brak powoduje brak jednej z głównych zalet EZT. Natomiast na filmiku Pitagorasa widać co tak na prawdę IC zamówiło. Mianowicie luksusowe Pendolino z 3 siedzeniami w klasie 2 (którą to klasą większość pojedzie), zamówili Czesi, tylko Czech oszczędny i tak woli jechać wagonowym CD bez dopłaty. A u nas kupili nie wersję luksus jak Czesi tylko upchali siedzonek jak w zwykłym wagonie bezprzedziałowym. Dalej u Niemców widzę, że w ICE jest wybór przedział lub bez-przedział. I to jest to! Wiele razy pisałem, by dać pasażerom taki wybór. Niektórzy wolą przedziały niż niby lotnicze składy. Na przykładzie TGV natomiast widać, że nawet szybki skład może mieć wózki Jacobsa, ich brak u nas podwyższy koszty utrzymania. Zatem każdy z 3 prezentowanych przez Pitagorasa składów ma coś czego nasze Pendolino nie ma, a nasze Pendolino nie ma nic czego tamte składy by nie miały. Nie wspominając już o WC, które nawet Pesa ma większe. Dlatego uważam, że taką wersję jak zakupiono to równie dobre by były wagony z FPS i lokomotywy na 200. No ale rozumiem, że część osób nie może dopuścić myśli, że to jednak nie będzie taki super premium luksus jak zapowiadano. No jedynie te kwestie wizerunkowe poszły w górę. Kolega co nie jechał pociągiem od 10 lat dzwoni do mnie nagle, że mamy Pendolino... A ja mówię mu: I co z tego? Jak by to kosztowało tyle co EZT od Pesy/Newagu to bym się nie denerwował. Niestety wydano bardzo dużo publicznych pieniędzy. - alojz - 15.08.2013 Dudzio napisał(a):Śmiało, podaj nazwę...alojz napisał(a):To jeszcze raz. Któremu polskiemu producentowi PIC umożliwił start w tym przetargu?Każdemu, który był w stanie wyprodukować taki pociąg oraz był tym zainteresowany. (każdego... ciekawe czy uda Ci się wymienić więcej niż jednego...) - Mariusz W. - 15.08.2013 alojz napisał(a):Śmiało, podaj nazwę...Pafawag Wrocław. Elektryczny zespół trakcyjny 4WE o prędkości maksymalnej 250 km/h. Data opracowania koncepcji: wrzesień 1976. ;-) - pitagoras23 - 15.08.2013 Gordon, świetne podsumowanie. Dodam, że francuskie TGV pomimo, że ma dwa rzędy po dwa siedzenia, to jest ich mniej i co za tym idzie jest więcej miejsca na nogi i spokojniej. Ponadto są te mini przedziały na 8 osób, które występują także wśród ICE (ale na 6 osób). Zauważyłem jednak, że teraz sporo składów ICE zostaje pozbawionych przedziałów bo podczas podróży, którą teraz odbyłem akurat trafiłem na te jednostki bez przedziałów. - sphinx - 15.08.2013 Dudzio napisał(a):Każdemu, który był w stanie wyprodukować taki pociąg oraz był tym zainteresowany. Skoro oferty nie wpłynęły, to żaden taki nie istniał.Bzdura. Warunki udziału w postępowaniu wykluczały obu krajowych producentów. Mogli wystartować w konsorcjum, ale bądźmy szczerzy - wtedy byliby kulą u nogi bo ew. konsorcjant chciałby sprzedać swój produkt. |