[Poznań] Zintegrowane Centrum Komunikacyjne - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html) +--- Dział: DWORCE, STACJE I PRZYSTANKI KOLEJOWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-13.html) +--- Wątek: [Poznań] Zintegrowane Centrum Komunikacyjne (/thread-52.html) |
- pitagoras23 - 10.02.2013 W starej części miał powstać hotel i jakieś biura, a z tyłu jakieś wieżowce czy coś w ten deseń. Dla mnie od samego początku kiepsko to wszystko wyglądało. Mnie ta cała nowoczesność, akurat w tym przypadku w ogóle się nie podoba. Dworzec ogólnie jako całość czy to stara czy nowa część jest ogromnie niefunkcjonalna. Całość jest podzielona. Lewa część nowa, prawa stara. A teraz wyszło na jaw brak kasy na perony 4-6. I do tego system zapowiedzi, który w ogóle odstrasza podróżnych. - jurba51 - 11.02.2013 W Poznaniu jest po prostu Totolotek. :-P Przyjeżdżasz jednego dnia i trafiasz na nowy dworzec z nowymi peronami. Przyjeżdżasz innego dnia, a tutaj "Zonk" Wychodzisz z pociągu trafiasz na stary brudny dworzec. Czujesz się jakbyś cofnął się do lat 80-tych poprzedniego wieku. W założeniach stary budynek dworca miał zostać zrewitalizowany i wyglądać tak jak w okresie międzywojennym. Natomiast na jego tyłach (od południa), gdzie obecnie istnieją baraki jakichś kolejowych służb, miał powstać hotel i centrum logistyczne transportu i komunikacji dla całej metropolii. Gdyby to było zrealizowane to wszystko tworzyłoby jednolitą całość. Jednak z uwagi na to, że prowizorki w Polsce są najpewniejszą inwestycją, taki stan jaki ma być na koniec tego roku pozostanie niestety jeszcze przez długie lata. mikrobart napisał(a):Teraz w moim mniemaniu Poznań posiada najgorzej zaplanowany układ dworcowy spośród wszystkich miast Polski. Wysiadam z pociągu - jeden dworzec po lewej, jeden po prawej Dworzec w Poznaniu miał niestety taki układ od czasu jeszcze IX w. Wszystko przez układ architektoniczny miasta jak i torowy szlaków które się tutaj krzyżują, a obecnie nie ma możliwości przebudowy. W założeniach stara strona (zachodnia) dworca miała mieć historyczny charakter, a strona wschodnia miała przejąć większość ruchu. Jednak nie wiem dlaczego zrezygnowano z budowy dodatkowego czwartego peronu po wschodniej stronie dworca. Pozdrawiam. - kolejfan - 11.02.2013 Mogliby chociaż np tak podzielić, że wschodnia częśc byłaby dla ruchu dalekobieznego, a zachodnia dla połączeń regionalnych. Pasazerowie składów dalekobieżnych, które czasem mają ponad 20 minutowy postój na głównym, mieli by bliżej do tego całego centrum, pojsc po cos do jedzenia kupić itd itp. Ale sądze, że wtedy tak czy siak by musiał być dobudowany 4 peron. mikrobart ma rację, Główny jest chyba najgorzej zagospodarowany. W sumie na sam dworzec składają sie 4 dworce (Główny, ten nowy, zachodni i letni). Koleżanka kiedyś opowiadała, ze jej pociąg z Warszawy wjechał na 3 peron i miała 5 minut na przesiadke na regio do Inowrocławia. Ten Regio startował z dworca letniego. Miała cięzką walizkę. Nie zdążyła. Inna to juz kwestia, że prosiła kierownika pociągu z Wawy o skomunikowanie, no ale cóż...Trzebaby zająć sie wlasnie kwestią skomunikowań. Zobaczymy, pożyjemy. Dopóki przebudowa się definitywnie nie zakończy, nie osądzajmy, bo jeszcze sporo rzeeczy możę się zmienić. - pitagoras23 - 11.02.2013 O widzisz, masz bardzo dobrą wizję. Nowa część - to ta dalekobieżna, bardziej prestiżowa, bo dłuższe składy tam się zmieszczą. Stara część - to ta lokalna. Ale to, że składy tak dziwnie wjeżdżają wynikają też z linii jak się układają, chociaż nie zawsze jest to przestrzegane. Peron 1 i 2 obsługują połączenia głównie z linii E20 Peron 2 i 3 obsługują połączenia głównie z linii 272 Peron 4 i 5 obsługują połączenia głównie z linii 271 Peron 5 i 6 obsługują połączenia głównie z linii 351 - kolejfan - 12.02.2013 O właśnie, w myślach mi chyba czytałeś, bo byłem ciekaw jak się rozkładają linie względem peronów Dzięki. Skoro jest właśnie taki podział, to by można ten mój podział bardziej uszczegółowić: Zachodnia część: ze względu na to, że dworzec letni znajduje się na peronie 4b (a to niby jest baza KW), to cały peron 4 by mozna zarezerwować dla pociagów KW i tak: peron 4, pociągi odjeżdżające w strone Gniezna (albo Konina) Ta krawędź peronu 4, co jest między właśnie tym peronem, a placem postojowym, tam chyba szynobusiki by się zmieściły prawda?- pociągi w stronę Wągrowca/Gołańczy. peron 4a- krawędź zewnętrzna byłaby dla pociągów w stronę Wolsztyna (żeby parowóz mógł zmienić czoło), a krawędź wewnętrzna dla pociągów w stronę Zbąszynka. peron 4b- pociagi w stronę Wrześni/Konina (albo Gniezna) peron 5 jedna krawędź dla pociągów w stronę Ostrowa Wielkopolskiego, a druga krawędź w strone Leszna krawędź peronu 6 była by dla pociągów w stronę Szczecina/Gorzowa/Piły. Uważam że taki stały podział ułatwiłby pasażerom orientacje i każdy by wiedział, gdzie jego pociagu się spodziewać. Ale czy to jest możliwe? Ponadto jest PSTka, a więc dla ludzi spieszących sie do pracy, jest blisko przesiadka na mpk. Natomiast wschodnia część: Peron 1 (Szczeciński) obsługiwałby pociągi od strony Szczecina/Kołobrzegu. Peron 2 (Trójmiejski) obsługiwałby to co jedzie od strony Trójmiasta/Olsztyna w stronę Wrocławia, bądź Ostrowa lub Zielonej Góry. Ponadto 2a można wykorzystać dla pociągów rozpoczynających bieg w Poznaniu (czyli Np Heweliusza, Drwęce, Lednicę, Ner) Peron 3 (Warszawski) Wszystko co jedzie od strony Warszawy w stronę Berlina/Wrocławia/Ostrowa. Zatem ogólnie byłby ład i porządek, pasażerowie by wiedzieli gdzie mają się udać, a nie szukać pociągu (czyli by nie taśtali walizek z góry na dół). Oczywiście po pewnym czasie, gdyby się przyzwyczaili. - pitagoras23 - 12.02.2013 Poniekąd masz rację z propozycjami, jednak zwróciłbym uwagę szczególnie na część dalekobieżną przy E20. Ta linia ma najwyższy priorytet i pociągi w stronę Warszawy i Berlina musiałby wyjeżdżać z peronu 1. Ja planuję w najbliższym czasie kręcić materiały o poznańskim węźle kolejowym. Być może uda mi się dotrzeć do informacji, dlaczego tak a nie inaczej jest ruch. Dodatkowo też zdarza się wiele wyjątków, że np. taki skład do Zakopanego wjeżdżał raz na peron 2, raz na peron 1, a teraz np. na peron 5. Tak samo jest w nocnymi międzynarodowymi, że TEE czy Saratov Express wjeżdża na starą część. - jurba51 - 12.02.2013 No i proszę!! Mamy już teraz czarno na białym .... dworzec w Poznaniu nie będzie dokończony. PKP nie przewidziało pieniędzy na dokończenie inwestycji w tym roku, a znając życie to nic się nie zmieni przynajmniej do 2020 roku. Niestety sprawdziły się moje przepowiednie odnośnie prowizorek w Polsce. Nie wiadomo jak mówić .... inwestycja w połowie zrealizowana, czy też inwestycja w połowie niedokończona. W każdym razie jest to wstyd dla miasta. Z jednej strony nowoczesny dworzec Szybkiego Tramwaju, z drugiej nowoczesna część dworca kolejowego wraz z CH i Dworcem Autobusowym, a po środku ruina zabita deskami. Inaczej po prostu kupa g...a. !! Poniżej link do wiadomości. http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/po ... omosc.html - Maciej - 20.02.2013 Nowy dworzec w Poznaniu będzie miał pomocnika dla pasażerów i... menedżera: http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037, ... cnika.html - jurba51 - 21.02.2013 Maciej napisał(a):Nowy dworzec w Poznaniu będzie miał pomocnika dla pasażerów i... menedżera:Czyli następna paranoiczna spółka kolejowa. Dwóch kierowników z pensjami 4 lub 6 x średnia krajowa przerzucających papierki i piszących petycje do zarządu głównego PLK w sprawie pomocy w przetkaniu rury w zapchanym dworcowym kiblu, oraz pracujących na nich 2 pracowników za najniższą krajową, którzy będą wysłuchiwać przekleństw pasażerów za kolejowe zaniedbania i bałagan zupełnie niezależny od nich. Pozdrawiam. - syrenka - 25.02.2013 O ile wiem żadna nowa spółka, tylko zatrudnienie w ramach PKP Nieruchomości. Podobne stanowiska mają być/są utworzone w innych polskich miastach - mignęła mi gdzieś Warszawa i Gdańsk, reszty nie jestem pewna. Ech..., kiedyś zawiadowca, a dzisiaj menedżer... - Maciej - 28.03.2013 Delete. - Maciej - 12.04.2013 Delete. - pitagoras23 - 25.06.2013 Firma Trigranit ogłosiła konkurs architektoniczny i zebrał już kilkanaście projektów związanych z planowaną inwestycją. W tym momencie deweloper prowadzi wstępną selekcję, która wyłoni najlepsze jej zdaniem propozycje. Kompleksowa oferta jeszcze w te wakacje zostanie zaprezentowana Polskim Kolejom Państwowym. - Na terenie inwestycji powstanie na pewno hotel, biura, sale konferencyjne, a także lokale usługowe i handlowe - wymienia Przemysław Terlecki. Trigranit rozpoczął także poszukiwania potencjalnego operatora dla hotelu, który powstanie w ramach inwestycji. - Rozesłaliśmy już wstępne zapytania i mogę powiedzieć, że zainteresowanie ze strony sieci hotelarskich jest bardzo duże - zdradził Przemysław Terlecki. źródło:www.propertynews.pl - mikrobart - 04.07.2013 A jak wygląda kwestia peronów po stronie zachodniej dworca? Doczekają się remontu? - pitagoras23 - 04.07.2013 Póki co pojawiają się opinie, że remontu nie będzie, bo nie ma kasy. I znając polskie realia ta część dworca pozostanie taka, jaka jest teraz. |