Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei
Koleje Dużych Prędkości w Polsce - Wersja do druku

+- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl)
+-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html)
+--- Dział: INFRASTRUKTURA I RUCH KOLEJOWY (https://www.forumkolejowe.pl/forum-66.html)
+--- Wątek: Koleje Dużych Prędkości w Polsce (/thread-14.html)

Strony: 1 2 3

- mikrobart - 18.06.2010

W końcu poznaliśmy wykonawcę studium wykonalności Ygreka:
http://www.plk-sa.pl/wydarzenia/archiwu ... 906/1.html

- kolejoman5 - 18.06.2010

Moim zdaniem najpierw powinno się przywrócić do przynajmniej przyzwoitych parametrów stan linii na sieci PLK. Będą one niejako stanowić "dopływy" do linii głównej Y. Osobiście jestem za budową KDP, ale w ramach-jak to ja określam- zrównoważonego rozwoju sieci.

- Pabianiczanin - 18.06.2010

Z tego wszystkiego największa inwestycja będzie schowanie dworca Łódź Fabryczna pod ziemią i budowa tunelu który połączy dworzec Fabryczny z Kaliskim

- Cinek - 18.06.2010

Wiecie, a ja bym chciał, ażeby podróż CMK byla w rzeczywistości prowadzona V=160km/h, bo już niejeden raz widziałem IC z Gdyni, czy W-wy na dworcu w K-cach z opóźnieniem ok 1/2h związanym z tym, że zamiast EP09 która ma Vmax 160 km/h skład wagonów ciągnęła stara poczciwa EP czy też EU07 o V max 125 km/h. Więc najpierw musimy postarać się o nowy sprzęt (bo 1 czy 2 husarze wiosny nie czynią), a potem dostosujmy coraz to nowe szlaki do wyższych prędkości. Poza tym na CMK nie ma infrastruktury pozwalającej na osiąganie przez inne loki wyższych prędkości. :evil:

- Pabianiczanin - 18.06.2010

A czy teraz czasem CMK nie remontowana do 250km/h :?:

- mikrobart - 18.06.2010

Cinek napisał(a):(bo 1 czy 2 husarze wiosny nie czynią)
10, aż 10 :mrgreen:
Bez sygnalizacji kabinowej nie pojedziemy więcej niż 160 km/h ;-)

- Cinek - 18.06.2010

Pabianiczanin napisał(a):A czy teraz czasem CMK nie remontowana do 250km/h :?:
hehe też o tym czytałem. No ale jaki lok pociągnie wogony z prędkością 250 km/h ? oprócz husarza, który z tego co wiem jeździ do Wiednia, czy Pragi ? Wydaje mi się, że kolejna próba przerobienia EP07 nie wchodzi w rachube :lol: No może pozostanie jakiś lizing czy jakieś wypożyczenie... :-P

[ Dodano: 2010-06-18, 20:08 ]
mikrobart napisał(a):10, aż 10 :mrgreen:
To tyle już ich kupiliśmy?
A ile pociągów codziennie przejeżdża CMK ? tylko 10 :-P
Śmiech na sali....

- yafal3390 - 18.06.2010

Rzeczywiście Intercity ma już 10 husarzy (-ów), ale jak pytałem maszynistę to powiedział że jeżdżą tylko 4 na CMK. Poza tym kolejnych szybkich maszyn spodziewam się od Bombardier Transportation Polska, wcześniej PaFaWag zbudował EU11 i EU43 z prędkością konstrukcyjną 220km/h. Nie wiem czy jest sens rozpędzania się do 300km/h na Y jak za chwilę i tak byśmy musieli hamować. Jestem cały czas za tym aby wykupić od włochów nasze polskie maszynki (EU11, EU43). EU11 sprawdziły by się na sieci polskiej i czeskiej, a EU43 na niemieckiej (BWE)

- kolejoman5 - 18.06.2010

Cinek napisał(a):który z tego co wiem jeździ do Wiednia, czy Pragi ?
Jeździ na obsłudze EC Praha rel. Warszawa-Praga-Warszawa, na odcinku Warszawa-Bohumin-Warszawa. Co do modernizacji CMK, to narazie trwa jej I etap. Natomiast kluczowe jest tutaj SW (studium wykonalności), które według zapewnień PLK ma być gotowe za 2 lata, dotyczące dwóch wariantów modernizacji CMK: do 230 lub 300 km/h.

- TOMEKKOT - 18.06.2010

yafal3390 napisał(a):Jestem cały czas za tym aby wykupić od włochów nasze polskie maszynki (EU11, EU43)
Ja coś w taką rzecz nie wieżę, dlaczego niby włosi mieli by oddać nam konstrukcję które sobie dość chwalą,? jeżeli chodzi o Bombardiera to jego wybrane TRAXX-y 2E posiadają prędkość max. w zakresie 140-200 km/h Chociaż ja bym pozostał, raz przy leasingu, a dwa przy EuroSprinterach.

- sphinx - 18.06.2010

Pabianiczanin napisał(a):A czy teraz czasem CMK nie remontowana do 250km/h :?:

Nie, podtorze wytrzyma 200km/h przy naciskach 22,5t/oś i 230km/h przy 18,5t/oś. Żeby zrobić coś więcej trzeba linię praktycznie budować od nowa. Koszta byłyby ogromne zważywszy, że zysk z Vmax 300km/h (względem 230) wyniósłby zaledwie 9 minut więc nie wiem co by musieli napisać w SW żeby jednak opłacało się robić trzy setki...

TOMEKKOT napisał(a):jeżeli chodzi o Bombardiera to jego wybrane TRAXX-y 2E posiadają prędkość max. w zakresie 140-200 km/h Chociaż ja bym pozostał, raz przy leasingu, a dwa przy EuroSprinterach.

200 jest tylko teorią, chyba jeszcze nikt takiego nie kupił...

- mikrobart - 19.06.2010

Cinek napisał(a):To tyle już ich kupiliśmy?
Oczywiście ;-) Zamówienie poszło na 10 sztuk, ale nie przesadzajmy, że wszystkie mają jeździć na CMK - to nie jest jedyna słuszna linia :-P

Zobaczymy jak się sprawdzi system sygnalizacji kabinowej w wersji 2, instalowany testowo na odcinku Zgorzelec - Legnica. Jak będą fundusze, może zainstaluje się go w końcu ma CMK i pojedziemy ponad 160 km/h.

- Ojro - 19.06.2010

kolejoman5 napisał(a):Jeździ na obsłudze EC Praha rel. Warszawa-Praga-Warszawa, na odcinku Warszawa-Bohumin-
Uwazaj jak jezdzi, bo on jezdzi jak chce. Raz na Sobieskim, raz na Pradze, a czasami wogole nie jezdzi.

- kolejoman5 - 19.06.2010

Planowo miał jeżdzić na obsłudze EC Praha. A to, że jeżdzi jak chce może wynikać z takiej a nie inne gospodarki taborowej spółki IC. Chociaż, skoro pojawia się na EC Sobieski, to też dobrze, ponieważ jest to mój ulubiony pociąg międzynarodowy.

- Cinek - 19.06.2010

mikrobart napisał(a):Zobaczymy jak się sprawdzi system sygnalizacji kabinowej w wersji 2, instalowany testowo na odcinku Zgorzelec - Legnica. Jak będą fundusze, może zainstaluje się go w końcu ma CMK i pojedziemy ponad 160 km/h.
;-) Ostatnio w którejś z tv oglądałem, że niektóre EP 07 mają już ten system zainstalowany do ciągnięcia pociągów w Czechach i na Słowacji. Więc nie rozumię w czym tu tkwi problem ?