Bezpłatny przejazd promocyjny ELF-a w Poznaniu - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: KOLEJ HOBBYSTYCZNIE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-96.html) +--- Dział: IMPREZY KOLEJOWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-10.html) +--- Wątek: Bezpłatny przejazd promocyjny ELF-a w Poznaniu (/thread-2929.html) |
- jarząbek019 - 20.11.2012 Ja będę tylko w Gnieźnie - pitagoras23 - 20.11.2012 Bardzo ważna informacja: W środę, 21 listopada, o godzinie 10.00 Elf pojawi się na peronie 4b Dworca Letniego w Poznaniu. Wszyscy chętni będą mogli przyjrzeć się maszynie z bliska, również wejdą do środka. Pojazd będzie dostępny dla „zwiedzających” do 14.40. Trzy minuty później pociąg wyjedzie w ramach jazd testowo-pokazowych do stacji Opalenica. Powróci na stację Poznań Główny o 15.45. Udział w tej jeździe jest bezpłatny i może w nim wziąć każdy zainteresowany. Bilety na przejazd będzie można odbierać w kasach Kolei Wielkopolskich na Dworcu Letnim. Kolejny bezpłatny przejazd zaplanowano na 15.53 - pociąg uda się w kierunku Gniezna. źródło: www.epoznan.pl Ja mam przerwę od 9.30 do 11.15 zatem pojawię się na Letnim po bilety. Jeżeli się uda wziąć większą ilość to oczywiście wezmę. - Ostrowianin - 20.11.2012 pitagoras23, My z Wojtkiem będziemy jutro w Poznaniu od 9:50 jak coś możemy zabrać odpowiednią ilość biletów jeśli się uda i kasjerki nie będą miały z tym problemu. - pitagoras23 - 20.11.2012 No to mniej więcej ja będę tak samo myślę. Jakoś się tam na pewno spotkamy. Bartek też się pojawi jakoś tak. - TOMEKKOT - 20.11.2012 Jak co też biorę udział w tym przejeździe do Opalenicy. Ze znalezieniem Was nie będę miał problemu - Leonardo - 20.11.2012 pitagoras23, Ostrowianin, i inni idący po bilety - spotkanie o 10.00 na Letnim - odbierzemy bilety, zwiedzimy Elfa, będzie trochę czasu na focenie - Ostrowianin - 20.11.2012 Leonardo, Ja przyjeżdżam o 9:50, więc od razu przyjdziemy na letni, żeby nagrać wjazd o 9:58 - pitagoras23 - 21.11.2012 Małe podsumowanie dzisiejszego przejazdu. Zjawiłem się na dworcu letnim już o godzinie 9.15. Myślałem, że będą jakieś długie kolejki, aby odebrać bilety, jednakże nie było źle. Zero ludzi i żadnych problemów z otrzymaniem większej ilości pamiątkowych kartonowych biletów na przejazd. Chwilkę później około godziny 9.40 dołączył do mnie Bartek i razem z nim oczekiwaliśmy na dworcu letnim na skład. Kolejnymi osobami, które dołączyły byli Kuba i Wojtek. Zbliżyła się godzina 10:00 i składu nie było. Okazało się, że jest opóźniony około 30 minut spowodowany najprawdopodobniej dłuższym postojem w Pobiedziskach. W końcu Elf wjechał. Trochę niespodziewanie, ale chyba każdemu udało się wykonać film lub zdjęcia. Chwilkę później we czwórkę zwiedziliśmy sobie Elfa a także wykonaliśmy małe grupowe zdjęcie. Następnie, ja musiałem udać się na uczelnię, a pozostali pozostali. Około godziny 13.15 zjawiłem się z powrotem na dworcu letnim i już z wcześniejszą ekipą oczekiwaliśmy na odjazd składu do Opalenicy. Czas upłynął nam na miłych rozmowach. Przed odjazdem dołączyli do nas Jagoda, drugi Łukasz a także Tomek z ekipą. Planowo o godzinie 14.43 wyruszyliśmy z dworca letniego. Wcześniej oczywiście można było zwiedzić sobie skład. Sam przejazd przez perony poznańskiego dworca wywoływał sensację. Pierwszym przystankiem było Dopiewo. Tam wsiadło kilka osób, a kilka osób wysiadło. O godzinie 15.08 dojechaliśmy do Opalenicy. Tam wyszliśmy na peron w celu wykonania większej ilości zdjęć. Wpadliśmy także na pomysł szybkiej promocji forum. Zaczęliśmy wśród pasażerów rozdawać ulotki naszego forum. Zainteresowanie nimi przerosło nasze oczekiwanie i ich nam zabrakło. O godzinie 15.20 wyruszyliśmy z powrotem do Poznania. Po około 25 minutach już byliśmy w Poznaniu. Część osób wybrała sobie jazdę w drugim kursie do Gniezna, a część wysiadła na dworcu. Na zakończenie małą grupką udaliśmy się na odjazd Elfa. I tak o to pokrótce wyglądała nasza impreza. Uczestnicy drugiego przejazdu na pewno coś dodadzą. Jutro lub w piątek opublikuję film, a inni mam nadzieję, że dodadzą zdjęcia. - KlimaT - 21.11.2012 Przepraszam, mam takie pytanie; jaki nr tego Elfa? 028? Bo sfilmowałem go w Inowrocławiu i nie jestem pewien. http://www.youtube.com/watch?v=rzfRWQDkuVk - pitagoras23 - 21.11.2012 Tak, to był -028. - TOMEKKOT - 21.11.2012 Warto wspomnieć, że Elf jechał z prędkością 160km/h. Jazda była całkiem przyjemna, lecz jedyna rzecz do której mam zastrzeżenia to okna które nie są szczelne- wewnątrz na uszczelce zebrało się trochę wody. Pozdrowienia dla wszystkich których miałem okazje spotkać - Lutek - 21.11.2012 Szkoda, że teraz ludzie wracają starym kiblem do Poznania - jarząbek019 - 21.11.2012 - Ostrowianin - 21.11.2012 No ja wraz z Wojtkiem, Bartkiem i Jagodą pojechaliśmy do Gniezna. Frekwencja w pociągu do Gniezna znacznie niższa niż w kursie o 14:43. Po drodze pociąg zatrzymywał się w Swarzędzu, Kostrzynie Wlkp oraz Wrześni. Podróż do Wrześni minęła bardzo szybko. Pociąg znów osiągał prędkości zbliżone do 160km/h. Dzięki temu na stacji we Wrześni zjawiliśmy się kilka minut przed czasem. Natomiast podróż z Wrześni do Gniezna była bardzo mozolna. Przez całą drogę pociąg jechał z prędkością 39km/h. Po dojechaniu do Gniezna, konduktorzy i wszyscy pasażerowie opuścili elfa, który udał się do Bydgoszczy, a nasze mała ekipa po szybkim zakupie biletów wróciła zwykłym kiblem z Gniezna do Poznania. W Poznaniu Ja wraz z Wojtkiem udaliśmy się na pociąg do Kępna, który tego dnia kursował w podwójnym zestawieniu. Pozdrawiam wszystkich uczestników dzisiejszego spotkania. - przewoz - 22.11.2012 Ostrowianin napisał(a):Natomiast podróż z Wrześni do Gniezna była bardzo mozolna. Przez całą drogę pociąg jechał z prędkością 39km/h. Wygląda na brak znajomości szlaku. Jechać tam można szybciej. |