Sobótka 2013, pociągiem do podnóża Ślęży! - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: KOLEJ HOBBYSTYCZNIE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-96.html) +--- Dział: IMPREZY KOLEJOWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-10.html) +--- Wątek: Sobótka 2013, pociągiem do podnóża Ślęży! (/thread-3531.html) |
- flanker - 23.06.2013 pitagoras23 czytaj uważniej. Napisałem wyraźnie iż linia 285 jest nieprzejezdna na odcinku Sobótka - Świdnica, a nie na odcinku Wrocław - Sobótka, a też właśnie na tej trasie jeżdżą sporadycznie towary do Sobótki. To że linia jest w opłakanym stanie i szlakowa na niej jest tragiczna to już inna sprawa. - loony - 23.06.2013 A to się, aż tak nie wgłębiałem. Zerknąłem tylko na bazę kolejową, gdzie twierdzą, że od sobótki do świdnicy jest przejezdne. No nic, rezerwacja poszła, czekam na dalsze informacje od Turkolu - Mark - 24.06.2013 @flanker - Osobiście planuję nagrywać przejazdy kolejno na Popowicach, następnie rozmyślałem nad po. Wrocław Wojszyce i Wrocław Klecina, ale skoro polecasz mi Partynice to się zastanowię. Potrzeba mi tylko szybkiego dojazdu, aby w godzinę dostać się tam z Popowic. Jeśli mógłbyś mi jakoś pomóc to skorzystam. Wychodzi też tutaj moje kolejne pytanie, czy będzie ktoś nagrywał odjazd wieczornego "Krasnala" do Poznania na dworcu Głównym? Oczywiście, dalej mowa o Wrocławiu. - picluk - 25.06.2013 Widzę ,że tylko ja zrobiłem rezerwację w pierwszym dniu :-) Mark, ja z planowaniem filmów zamierzam poczekać,aż wreszcie będzie prawdziwy,a nie tylko orientacyjny rozkład.Mogliby wreszcie go podać.Mam nadzieję,że zatrzymamy się nie tylko w Kobierzycach i będzie 5-8 minut na zrobienie paru fotek np.na Klecinie Do domu mam REGIO o 19:46,ale to Szczeliniec,więc pewnie będzie opózniony. Jeśli się nie uda to jeszcze o 21:04,lecz tylko do Kłodzka Gł. oraz PKSy. Liczyłem też,że nagram Krasnala na Mikołajowie,lecz teraz przeglądając rozkład (orientacyjny!) wiem,że to raczej niemożliwe.Miałbym za mało czasu na powrót do Głównego. - pitagoras23 - 25.06.2013 Rozkład tego pociągu jest umieszczony na stronie organizatora. Praktycznie on się nie zmieni. 1. Krasnal: http://www.turkol.pl/index.php?option=c ... 4&Itemid=3 2. Sobótka: http://www.turkol.pl/index.php?option=c ... 6&Itemid=3 - picluk - 25.06.2013 pitagoras23, Tyle to ja też wiem,ale: Cytat:...W ramach atrakcji dodatkowych przewidziane są postoje na stacjach pośrednich trasy przejazdu... Pewnie godziny będą też mniej zaokrąglone,a bardziej poparte czasami przejazdów - flanker - 26.06.2013 Mark żaden problem, wpisz w google "jak dojadę Wrocław" i wejdź w pierwszy wynik jaki Ci wyskoczy. Tam możesz sobie całą trasę w najbardziej dogodnej najszybszej wersji zaplanować i ogarnąć, łącznie z liniami, rozkładami, czasami, alternatywnymi opcjami itd. itd. Na Wrocław Partynice dostaniesz się z dworca PKP liniami 612 ( WAŻNE - na tablicy powinno być "612 Krzyki"; NIE przez Bielany, bo taki też jeździ) albo 113 (od przystanku Zwycięska 5 minut pieszo :-) ). Możesz też uderzać od pętli Krzyki analogicznie 113 albo 612 ( również w tym przypadku NIE przez Bielany, na tablicy powinno być 612 Dworzec Gł. PKP). Najlepiej wejdź w "jak dojadę" i trafisz bez problemu. Przystanek Wrocław Partynice mieści się przy ul. Ołtaszyńskiej tuż przy przejeździe kolejowym na tej ulicy. Jest tutaj również koło przystanku dawna rampa towarowa i skup złomu przy niej, również też powinieneś dostrzec resztki po dawnej sygnalizacji i rogatkach na przejeździe, krawędzie peronowe pod trawą też można dostrzec, oraz mały charakterystyczny domeczek przy przejeździe, w którym siedział dróżnik i jak się nie mylę miał też inne kolejowe zastosowania :-) Zero chaszczy i drzew od strony drogi do skupu złomu, więc foty wyjdą w pytę ;-) Ciekawostką jest bocznica kolejowa do dawnej jednostki wojskowej, która się świetnie zachowała, nie jest w ogóle zarośnięta i mieści się kawałek za stacyjką :-) Wystarczy ruszyć torami pieszo od strony przystanku w stronę Wrocław Wojszyce i po 100-200 metrach pojawią się tory do bocznicy, która ma może z 400-500 metrów, warto się przejść i zwiedzić, fajnie torowisko i rampy na terenie jednostki się zachowały ;-) W razie czego odezwij się na PW jakbyś nie dał rady ułożyć sobie trasy. Tak poza tym panowie do Was nikt z Tukrola też się jeszcze nie odezwał? Pociąg jedzie 6.07, rezerwację wysłałem ponad tydzień temu i dalej cisza... Porażka, przecież trzeba jeszcze przelew zrobić, wsjo wydrukować, sprawdzić itd. jak tak dalej pójdzie to nici z biletów na tą Sobótkę... - Tomasz K. - 27.06.2013 flanker, U mnie też cisza... - Ariel Ciechańsk - 27.06.2013 MK_ŚLĄSK napisał(a):flanker, U mnie też cisza... Obowiązuje od 2013-06-26 do 2013-12-14 (wprowadzono 2013-06-26 11:10:07) IDDE Wrocław - Linia 285 Z powodu podmycia toru szlakowego na linii 285 od godziny 7.00 dnia 26 czerwca 2013 do odwołania nie ma możliwości dojazdu do stacji Sobótka Zachodnia. Prosimy o uwzględnienie powyższego w planowaniu przewozów. - flanker - 27.06.2013 Ariel Ciechańsk tylko pytanie gdzie podmyło? Można zawsze skrócić trochę trasę, jeśli tylko do Sobótki dostać się nie można. No niby prowizorka, ale lepsze to niż odwołać przejazd... - loony - 27.06.2013 Szczerze? PLK nie będzie spieszyć żeby tam gnać i to naprawiać, raczej będą mieli pretekst żeby zamknąć linię na amen. Wedle mnie, wyjazd stoi pod wielkim znakiem zapytania... - Poznanski_mech - 30.06.2013 Do dnia wyjazdu pociągu PLK ma naprawić tor. - loony - 01.07.2013 Do dnia wyjazdu jest krócej niż tydzień, a ja nadal nie dostałem od nich żadnej informacji... Chyba trzeba będzie sobie podziękować, bo na ostatnią chwilę, to ja nie zdążę. - pitagoras23 - 01.07.2013 Najlepiej zadzwoń do Turkolu i zapytaj się. Szybko i skutecznie. - Leśny Dziadek - 04.07.2013 To spróbuj się dodzwonić.... My mamy 7 osób, pokawałkowanych w 3 wagonach, chcemy mieć miejsca w miarę możliwości blisko siebie i od 3 dni nikt nie odbiera turkolowego telefonu |