Nowy rozkład jazdy - co się stało z Chemikiem? - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: PRZEWOZY PASAŻERSKIE I TOWAROWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-94.html) +--- Dział: KOLEJ REGIONALNA (https://www.forumkolejowe.pl/forum-30.html) +--- Wątek: Nowy rozkład jazdy - co się stało z Chemikiem? (/thread-3937.html) |
- Kolejoman - 26.12.2013 Od 10 stycznia CHEMIKA nie będzie już w ogóle. Zostanie połączony z RUDAWAMI (które obecnie na odcinku Katowice-KK dublują się i jadą w odstępie kilku minut) i powstanie IR PIAST Warszawa-Jelenia Góra przez Wrocław (z planowanymi wagonami do Kudowy wyłączanymi w KK). - pitagoras23 - 26.12.2013 Ciekawe czy zostaną wagony malboro czy będzie jednak szrot. - ET40 - 26.12.2013 Coś czuję, że tych wagonów do Kudowy nie będzie w ogóle, obym się mylił (bo jednak do Giżycka się dało, to czemu by nie do Kudowy?). - torczes - 27.12.2013 Z tego co się orientuje to przyczyną nie kursowania jeszcze IR do Kudowy jest brak możliwości oblotu składu na stacji w Kudowie.Osobiście tam jeszcze nie byłem ale z relacji MK wykończony jest tylko tor główny.A domyślenia że PR Opole nie ma sprawnego polsata lub coś w tym stylu to nie żadna wymówka. - ET40 - 27.12.2013 Czyli tak, jak myślałem. To, czy ten łącznik wyjedzie jest mocno niepewne. - misiekMK - 06.01.2014 Z tego co się orientuję z informacji od maszynistów PR RE Chemik ma kursowac do Kudowy Zdrój w (6) a z Kudowy w (7) To jest pewne. Pociąg ten od poniedziałku do piątku będzie kursował jako RE Chemik rel: Warszawa Wschodnia - KK , a w Soboty jako IR Chemik rel: Warszawa Wsch - Kudowa Zdrój i będzie to IR Na całej trasie w Kędzieżynie ma podłączyc się spalinówka nie wiadomo jaka prawdopodobnie jakaś SM i ma ciągnąc skład aż do Kudowy przez Prudnik , Nyse i dalej podsudecką do Kamieńca. Z tego co się orientuję wagony typu malboro będą jeździły na tej trasie jako IR i RE bo to nie ma sęsu żeby składac nowy skład tylko na weekend [ Dodano: 2014-01-06, 01:36 ] P.s: Ma byc prawdopodobnie to podsył jakiejś SM ze stacji Kamieniec Ząbkowicki wypożyczony prawdopodobnie od PKP Cargo ale niestety żeby ten pociąg miał racje bytu musi byc opłacalny spalinówka też swoje kosztuje - pitagoras23 - 06.01.2014 Opłacalny to by był, gdyby jeździł codziennie zapewniając dojazd mieszkańcom choćby Prudnika i Nysy do większych miast w Polsce. - Tomasz K. - 06.01.2014 misiekMK, Z tego co słyszałem, to PR-y walczą o dofinansowanie tego pociągu przez UMWO i UMWD. - misiekMK - 06.01.2014 pitagoras23, PR Opole jest ostrożne na razie w puszczaniu IR Chemik co dzień ponieważ nie wiadomo jak zareagują mieszkańcy i czy będzie chęc korzystania z owego połączenia. MK_ŚLĄSK, A tego nie wiem możliwe możliwe. Panowie co do linii 309 Kłodzko Nowe - Kudowa Zdrój słyszeliście coś o planach PKP IC na puszczenie sezonowej TLK'i na tą trasę? Doszły mnie słuchy że planują takie połączenie: Gdynia Gł - Kudowa kiedyś takie było pamiętam ale teraz to już nie wiem. - Poznanski_mech - 06.01.2014 misiekMK napisał(a):Panowie co do linii 309 Kłodzko Nowe - Kudowa Zdrój słyszeliście coś o planach PKP IC na puszczenie sezonowej TLK'i na tą trasę? Doszły mnie słuchy że planują takie połączenie: Gdynia Gł - Kudowa kiedyś takie było pamiętam ale teraz to już nie wiem. Oczywiście chodzi o Rozewie, na chwilę obecną w dodatku nic nie ma na ten temat. Być może zostanie zaplanowany z kolejną korektą. - Adams - 07.01.2014 Panowie, zacznijmy od tego że na dzień dzisiejszy żaden wagonowy IR/TLK do Kudowy nie wjedzie z jednej prostej przyczyny - brak możliwości oblotu loka. Bądźmy szczerzy, PKP PLK odwaliła total fuszerkę pozwalając na wjazd do Kudowy jedynie szynobusom. - przewoz - 07.01.2014 Ta linia jeszcze skończona nie jest, a IC planuje na Kudową wpuszczenie swoich zmodernizowanych stonek. W każdym razie mieli na to chęć. - torczes - 08.01.2014 Co do "Chemika" a raczej IR Piast bo tak bedzie się nazywał ten pociąg, mógłby on w terminie codziennym kończyć bieg w Kłodzku a w piątki soboty niedziele w Kudowie Zdrój. - misiekMK - 10.01.2014 Adams, To jest nie możliwe że IR Nie wjedzie ponieważ na rozkładzie rocznym jest już dodany. Popytałem się maszynistów PR Powiedzieli że jest możliwośc oblotu składu w najgorszym razie zostaną przyczepione 2 lokomotywy 1 z przodu a 2 z tyłu składu ale według mnie jest to po prostu nie opłacalne. Panowie jeżeli na rozkładzie rocznym jest IR Chemik rel: Warszawa Wsch-Kudowa to jak mogło PLK Zapomniec że tam nie ma możliwości oblotu składu przyznam się nie byłem jeszcze na tej stacji a mieszkam obok stacji: Bardo Śląskie. EZT nie puszczą ponieważ nie jest zelektryfikowana linia więc nie wiem jak ten skład ma tam wjechac. Panie Adams czyli jak szynobus wjeżdża na stacje i co tylko 1 tor jest?? Przed modernizacją były nawet tory postojowe o ile pamiętam. - norbert - 10.01.2014 misiekMK napisał(a):najgorszym razie zostaną przyczepione 2 lokomotywy 1 z przodu a 2 z tyłu składuObecnie chyba zabraniają tego przepisy. |