![]() |
Dlaczego źle się dzieje na kolei? - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: BOCZNE TORY (https://www.forumkolejowe.pl/forum-97.html) +--- Dział: O WSZYSTKIM I NICZYM (https://www.forumkolejowe.pl/forum-9.html) +--- Wątek: Dlaczego źle się dzieje na kolei? (/thread-4179.html) Strony:
1
2
|
- ET40 - 02.04.2014 Przed wyborami są za scaleniem spółek z powrotem w jedno, po wyborach mają to gdzieś, co zresztą już pokazali, bo przecież rządzili. I nie jest to niczym dziwnym, mnogość spółek sprzyja rozmnożeniu się lukratywnych stołków do obsadzania. Ze znanych mi partii politycznych tylko kanapowa PPP (zaraz mnie ktoś tu opieprzy ;-D ) chce ograniczenia liczby spółek. Pamiętajmy, że jednolite PKP, zarządzające infrastrukturą, przewozami pasażerskimi i towarowymi już nie wróci - UE zabrania łączenia tych obszarów, więc i tak mamy minimum 3 spółki. - Gżągal - 02.04.2014 Wystarczy funkcjonowanie przewoźnika zarządzającego infrastrukturą i organizującego przewozy pasażerskie - do towarowych można wydzielić oddzielną spółkę. - rustsaltz - 02.04.2014 Przewoźnik nie może być jednocześnie zarządcą. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przewoźnik towarowy woził ludzi i odwrotnie. - Gżągal - 02.04.2014 O proszę nie spodziewałem się, że unia również w tym zakresie aż tak bardzo ogranicza suwerenność państw. W takim razie należy zrobić PKP PLK i PKP PK (Przewozy Kolejowe) - Mariusz W. - 02.04.2014 flanker napisał(a):Ja już dałem sobie spokój z naszą koleją, przestałem się interesować nią głębiej, jeździć po kraju itd. od ponad roku. Wybrałem Czechy, przy których my jesteśmy zadupiem i ciemnogrodem. To samo Wam radzę - komu bliżej do Niemiec, Czech czy Słowacji niech tam skieruje swoje mikolskie wojaże i zainteresowania, bo nasza kolej jest nie do odratowania, trzeba czekać aż upadnie i znów czekać kilkadziesiąt lat aż ją odbudują.Jestem Polakiem i interesuje mnie mój kraj, nawet jaki by on nie był. Trzeba dążyć do jego naprawy i dobrobytu. rysiogeniusz napisał(a):Za rok wybory parlamentarne - orientuje się ktoś jaki jest stosunek głównych partii np. PiS do powrotu jednego PKP?Nie postulują tego. Jest tylko postulat powrotu PR na własność Skarbu Państwa (cofnięcie komunalizacji). Piszą za to o spółce PKP TLK, o której istnieniu nikt nie wie. ET40 napisał(a):Pamiętajmy, że jednolite PKP, zarządzające infrastrukturą, przewozami pasażerskimi i towarowymi już nie wróci - UE zabrania łączenia tych obszarów, więc i tak mamy minimum 3 spółki.I dlatego jestem za wystąpieniem z UE. Aczkolwiek są możliwe obejścia tego przepisu. Bodajże we Francji infrastruktura przeszła na własność osobnego podmiotu-krzaka, ale zarządzanie powierzono narodowemu przewoźnikowi, więc w praktyce nic tam się nie zmieniło. (Potem doszła jeszcze liberalizacja przewozów i być może sytuacja ta się zmieniła, ale to inny wątek.) Z resztą w ostateczności wystarczą dwie spółki: przewozy i infrastruktura. - ET40 - 02.04.2014 No dobrze, ale szczerze mówiąc dotacja skrośna (czyli to, co się odbywało za komuny na linii przewozy towarowe->przewozy pasażerskie) jest prostym sposobem na poprawę sytuacji kolei pasażerskiej, za to jest (moim zdaniem) wybitnie niesprawiedliwa dla pracowników przewozów towarowych, bo podejrzewam, że za komuny i nieco później odczuwali oni dotowanie osobowych i pospiesznych w swoich portfelach. - Mariusz W. - 02.04.2014 Nie tylko za socjalizmu, ale również do około 2000 roku. Finansowanie skośne w żaden sposób nie wpływało na wynagrodzenia pracowników zatrudnionych wyłącznie przy przewozach towarowych. - rustsaltz - 02.04.2014 Mariusz W. napisał(a):Jest tylko postulat powrotu PR na własność Skarbu Państwa (cofnięcie komunalizacji).No i co się zmieni w związku z tym? Cytat:Piszą za to o spółce PKP TLK, o której istnieniu nikt nie wie.I tyle wystarczy za komentarz na temat zainteresowania polityków koleją ![]() Cytat:Finansowanie skośne w żaden sposób nie wpływało na wynagrodzenia pracowników zatrudnionych wyłącznie przy przewozach towarowych.Za to wpływało na to, że był (jest) zastój w inwestycjach i wycinanie obsługi bocznic. |