Proszę o rady - jak zostać maszynistą? - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html) +--- Dział: NAUKA I PRACA NA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-19.html) +--- Wątek: Proszę o rady - jak zostać maszynistą? (/thread-4331.html) |
- Mariusz W. - 25.06.2014 rustsaltz: Nudny jesteś z tym narzekaniem na pracę maszynisty. Już któryś raz piszesz wiadomości z narzekaniami na pracę na kolei. Jeśli naprawdę tak Ci się nie podoba Twoja praca, to po prostu ją zmień. Wiem, nie jest łatwo to zrobić, ale w ostateczności lepsze to niż wieczne niezadowolenie. Każda normalna praca jest na swój sposób ciężka. W każdym zawodzie są pozytywne jak i negatywne aspekty. Ważne, by spoglądać na to możliwie obiektywnie, czego nie zauważam w Twoich wiadomościach. - rustsaltz - 25.06.2014 Lepiej sie rozczarowac pozytywnie - DamianT - 25.06.2014 Poznanski_mech napisał(a):Wybacz ale spełnieniem pasji nie wykarmisz rodziny. A ja w ogóle nie rozumiem tego podejścia. Ja wiem, że to się udaje nielicznym, ale to się naprawdę da zrobić, żeby połączyć pasję z zarobkowaniem (godnym). Można robić to co się kocha i zarabiać. Ale trzeba chcieć, a nie siedzieć z założonymi rękami i marudzić na wszystko dookoła. Przez wiele lat w czasie nauki w liceum czy na studiach starałem się robić wszystko by być przy moim ulubionym klubie sportowym (pomagałem przy wszystkim, byłem zauważany przez władze). Skończyło się to tak, że w tym roku miną 4 lata jak pracuję przy nim. Zarabiam, żyję. Czyli spełniam swoją pasję i mam z tego pieniądze. Po prostu trzeba chcieć. Jeśli komuś marzy się bycie maszynistą, to powinien robić wszystko, żeby nim zostać. Nie zważać na zdanie innych ludzi, że to złe itp. A jeśli komuś nie podoba się dana praca, to jestem ciekaw co zrobił, żeby ją zmienić. ja wiem, że to nie jest łatwe, ale marudzić, a nie spróbować, to trochę dziwne dla mnie. Próbując przynajmniej dany człowiek może być wobec siebie uczciwy, że nie robi czegoś wbrew sobie. [ Dodano: 2014-06-25, 09:53 ] Mariusz W. napisał(a):Każda normalna praca jest na swój sposób ciężka. W każdym zawodzie są pozytywne jak i negatywne aspekty. Ważne, by spoglądać na to możliwie obiektywnie, czego nie zauważam w Twoich wiadomościach. Dokładnie. Każdy zawód ma swoje plusy i minusy. Ja na przykład we wrześniu nie wiem jak się nazywam, pracując od rana do wieczora często codziennie. W czasie sezonu wolny dzień jest rzadkością. Ale to lubię. Idę do pracy z uśmiechem. Nawet pracując na głupim urzędniczym stołku nie wszystko jest różowe. Wystarczy popytać. Oczywiście mają za to nagrody typu trzynasta wypłata czy wczasy pod gruszą. - rustsaltz - 25.06.2014 DamianT napisał(a):Jeśli komuś marzy się bycie maszynistą, to powinien robić wszystko, żeby nim zostać. Nie zważać na zdanie innych ludzi, że to złe itp.Problem w tym, że większości praca maszynisty kojarzy się z symulatorem MaSzyna. Cytat:A jeśli komuś nie podoba się dana praca, to jestem ciekaw co zrobił, żeby ją zmienić.Można na przykład się przystosować. Cytat:Dokładnie. Każdy zawód ma swoje plusy i minusy.Podstawowym plusem pracy jest wypłata. Podejście "chcę pracować na kolei bo ją kocham" jest niebezpieczne tym bardziej, że bardzo szybko przychodzi rozczarowanie, a podejście "chcę być maszynistą i nic więcej" budzi dodatkowo uśmiech współpracowników. - Mariusz W. - 25.06.2014 rustsaltz napisał(a):Podejście "chcę pracować na kolei bo ją kocham" jest niebezpieczne tym bardziej, że bardzo szybko przychodzi rozczarowanie, a podejście "chcę być maszynistą i nic więcej" budzi dodatkowo uśmiech współpracowników.Nie zgodzę się. Ludzie, dla których praca jest jednocześnie pasją, niejednokrotnie wykonują ją lepiej w porównaniu do ludzi, dla których praca jest jedynie środkiem do utrzymywania się. - rustsaltz - 25.06.2014 Jest różnica między pasjonatem a zboczeńcem. Akurat trudno porównywać wykonywanie lepiej albo gorzej pracy maszynisty. Są przepisy, wytyczne, trzeba się ściśle do nich stosować i tyle. - Poznanski_mech - 25.06.2014 Mariusz W. napisał(a):rustsaltz: Nudny jesteś z tym narzekaniem na pracę maszynisty.Nudne są komentarze usiłujące na siłę pokazać że praca maszynisty jest super, zwłaszcza gdy wychodzą od osób które nie odczuły na własnej skórze jak to jest. - Mariusz W. - 26.06.2014 Poznanski_mech napisał(a):Nudne są komentarze usiłujące na siłę pokazać że praca maszynisty jest super, zwłaszcza gdy wychodzą od osób które nie odczuły na własnej skórze jak to jest.Mam w rodzinie maszynistę. Pewnie znasz go przynajmniej z widzenia. Czasami narzeka na niektóre rzeczy, ale generalnie poleca tę pracę jako stabilną i względnie pewną. Daleko mu do komentarzy tutaj prezentowanych, a do pracy chodzi z uśmiechem. - Poznanski_mech - 26.06.2014 Mariusz W. napisał(a):Mam w rodzinie maszynistę. Pewnie znasz go przynajmniej z widzenia.Jeżeli pracuje w zakładzie zachodnim o. Poznań to jest to bardzo możliwe. Mariusz W. napisał(a):ale generalnie poleca tę pracę jako stabilnąOwszem praca jest stabilna i względnie pewna. Ciekawi mnie dlaczego nie napisałeś nic o zarobkach? Z rustsaltz właśnie chodzi nam o zarobki na tym stanowisku które do odpowiedzialności i wkładu pracy nie są proporcjonalne. Większość maszynistów żyje od wypłaty do wypłaty - uważasz to za dobry styl życia? Czy nie lepiej dużo zarabiać i nie martwić się czy do "dziesiątego" wystarczy a po godzinach pracy rozwijać swoją pasję kolejową? Da się połączyć dobrze płatną pracę z pasją nie będąc związanym z żadnym z zawodów kolejowych. - Lizawka127 - 26.06.2014 Cytat:Da się połączyć dobrze płatną pracę z pasją nie będąc związanym z żadnym z zawodów kolejowych.Żyję dokładnie tak samo. - DamianT - 26.06.2014 rustsaltz napisał(a):Problem w tym, że większości praca maszynisty kojarzy się z symulatorem MaSzyna. No tak, w końcu jesli taki pójdzie do pracy na kolei to zderzy się z rzeczywistością. rustsaltz napisał(a):Można na przykład się przystosować. Można, ale po co wtedy narzekać, jaką to złą pracę mam? Poznanski_mech napisał(a):Ciekawi mnie dlaczego nie napisałeś nic o zarobkach? Czy zarobki maszynisty są naprawde tak niskie? Wydaje mi się, że prowadząc pociąg można zarobić więcej niż przeciętny pracownik fizyczny. Przyjedź pracować fizycznie na 3 zmiany do Częstochowy za 1500zł miesięcznie. Ciekawe co wtedy powiesz - Mariusz W. - 26.06.2014 Poznanski_mech napisał(a):Ciekawi mnie dlaczego nie napisałeś nic o zarobkach? Z rustsaltz właśnie chodzi nam o zarobki na tym stanowisku które do odpowiedzialności i wkładu pracy nie są proporcjonalne.Twierdzi, że mogłyby być lepsze, ale też nie ma na co narzekać, bo są zawody nie mniej wymagające, a gorzej płatne. Wystarczy przyrównać do pracy na śmieciówce za zaledwie kilka zł za godzinę. A pracuje w tym samym zakładzie co Ty. - rustsaltz - 26.06.2014 Poznanski_mech napisał(a):Ciekawi mnie dlaczego nie napisałeś nic o zarobkach? Z rustsaltz właśnie chodzi nam o zarobki na tym stanowisku które do odpowiedzialności i wkładu pracy nie są proporcjonalne.Zarobki zarobkami, tutaj trudno mi się wypowiedzieć, bo nie utrzymuję rodziny i nie wiem ile trzeba. Ale chodzi mi o to, że pracuje się na lokomotywach, w których od pola magnetycznego łyżeczka trzyma się pulpitu, jest głośno tak, że nie słyszę pracownika stojącego obok, wieje, buja, latem jest gorąco, zimą jest zimno, trzeba rzeźbić w g..wnie, żeby w ogóle pojechać, jadąc nie widać semaforów (o tarczach nie wspomnę), wskaźniki pokradzione, więc jedzie się "na czuja" wlepiając oczy w WOS i rozkaz O, dyżurni drą gęby, żeby szybciej "bo pospieszny za panem" (w sumie nie dziwię się im, ale przez to ja szybciej i tak nie pojadę). Jazda to jest coś pięknego, ale na wąskotorówce, gdzie jest spokój i relaks, na kolei wcale różowo nie jest. - Lunna7 - 26.06.2014 Witam ! Jestem tu nowy i chcialbym zasiegnac opinii u osob ktore znaja sie na koleji. Otóż chcialbym zostac maszynistą. W moich okolicach znajduje się szlak LHS, w wolnych chwilach dorabiałem sobie na pracy tam i po rozmowach z wieloma ludzmi zwiazanymi z LHS'em doszedlem do wniosku że chcialbym zostac maszynistą. Przeczytałem cały wątek i jest tu tylko wspomniane o zrobieniu drogiego kursu, badan itp. Moje pytanie jednak brzmi do jakiej szkoly (studia) nalezy pojsc zeby wiazac swoja przyszlosc z tym fachem? Ukończyłem liceum, mature zdałem jednak nie wiem gdzie moglbym zlozyc dokumenty a konkretniej do jakiej szkoly żeby potem miec szanse na bycie maszynista. Z góry dziękuje i proszę o pomoc ;-) - Lizawka127 - 26.06.2014 Polecałbym Technikum Uzupełniające. Odwiedź również tę stronę: http://www.wce.pl/www3/ |