Bilety PKP IC do kupienia na poczcie - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: PRZEWOZY PASAŻERSKIE I TOWAROWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-94.html) +--- Dział: KOLEJ DALEKOBIEŻNA (https://www.forumkolejowe.pl/forum-5.html) +--- Wątek: Bilety PKP IC do kupienia na poczcie (/thread-4776.html) Strony:
1
2
|
- pitagoras23 - 05.02.2015 Sprzedaż produktów spożywczych to inna para kaloszy. Nie wymaga wielkiej znajomości procesu produkcji. Gdyby wszystkie bilety były takie same i nie wymagały znajomości taryf, promocji, gdyby istniał tylko jeden przewoźnik to nawet żul na parkingu mógłby mi taki bilet sprzedać. Ale widzę, że do was argumentacja nie trafia. - rustsaltz - 05.02.2015 Akurat wyszkolenie średnio rozgarniętego człowieka do obsługi systemu e-IC nie będzie chyba kosztowne i czasochłonne (a pewnie pracownicy poczty też mają jakieś pouczenia okresowe). - theqkash - 05.02.2015 rustsaltz, o ile wiem z biletami KŚ sprzedawanymi przez http://szybkibilet.pl/ niektórzy sobie nie radzą, a IC o ile wiem ma więcej taryf, promocji i możliwości, stąd zakładam, że o ile usługa brzmi fajnie to będzie z nią problem i prędzej czy później negatywnie się odbije. - kazio - 06.02.2015 pitagoras23 napisał(a):gdyby istniał tylko jeden przewoźnikA do ciebie nie trafia że na poczcie będa sprzedawać tylko bilety PKP IC (dla całkowitej jasności: tylko jednego przewoźnika). - masovian - 06.02.2015 Po owocach ich poznamy. Gdy się pojawi i będzie funkcjonować, będzie można ocenić. Obecnie sobie miło spekulujemy. Jednak znając praktykę działać zarówno PICu, jak i Poczty Polskiej szału spodziewać się nie należy... Dla mnie najważniejszą kwestią będzie odstępność usługi. - pitagoras23 - 06.02.2015 kazio, zgodnie z umową jaka została zawarta między przewoźnikami, w kasie PKP Intercity mogę zakupić bilety także na pociągi PR oraz kilku kolei samorządowych w tym Kolei Wielkopolskich. - kazio - 06.02.2015 pitagoras23 napisał(a):w kasie PKP Intercity mogę zakupić bilety także na pociągi PR oraz kilku kolei samorządowych w tym Kolei Wielkopolskich.Ale to nie jest kasa PKP IC, tylko ajencja sprzedająca bilety IC. Może bys w końcu przeczytał ze zrozumieniem artykuł cytowany na początku tego tematu i odszukał informacje jakie bilety będą sprzedawane? - Afrika Bambaataa - 06.02.2015 masovian napisał(a):Tyle, że na poczcie oddalonej kilkadziesiąt kilometrów od stacji PICu, sprzedaż nie byłaby na poziomie jednego biletu dziennie, lecz jednego biletu na miesiąc lub rok... Racjonalne więc szkolenie wszystkich pracowników poczty w zakresie sprzedaży biletów PICu nie jest... Masz rację. Sens takiego rozwiązania jest tylko w przypadku miast, w których zatrzymują się pociągi IC, ewentualnie miejscowości z dostępem do sieci kolejowej. Nie wspominałem o tym, bo to akurat było dla mnie oczywiste. Ot, taki skrót myślowy. - pitagoras23 - 06.02.2015 kazio, czy ajencja czy nie, ja jestem przeciwny sprzedaży do czego mam prawo wyrażając negatywne zdanie. - Poznanski_mech - 06.02.2015 Na SSC ktoś był już sprawdzić jak to idzie i bodajże z dwóch punktów PP nie udało się kupić żadnego, a prosił o zwykły bilet jednorazowy... - skalt - 07.02.2015 Jeżeli nie udało sie kupić biletu, to może placówka ta nie prowadziła takiej sprzedaży. Na razie sprzedaż prowadzona jest w 37 placówkach pocztowych. Początkowo pomysł spodobał mi się,natomiast jeżeli sprzedaż biletów będzie prowadzona w ograniczonej wersji to na pewno odbije się na wizerunku IC, który i tak już nie jest najlepszy. Cytat:Dostępna będzie oferta spółki znana ze strony internetowej PKP IC - w przeciwieństwie do kas przewoźnika nie będzie więc możliwości kupienia biletu z przesiadką, czy dwóch biletów z różną zniżką jednocześnie. Bilet będzie można kupić przez cały czas pracy danej placówki pocztowej. - Poznanski_mech - 07.02.2015 skalt, nie o to chodzi, po prostu nie potrafiono wystawić biletów. - skalt - 07.02.2015 To na wizerunku stracą zarówno IC jak i Poczta. Według mnie taka propozycja, powinna być najpierw dobrze przygotowana, aby można było się nią pochwalić. - Barciur - 08.02.2015 Jeśli dobrze to rozumiem, to jest to po prostu sprzedaż z systemu e-IC z takimi samymi warunkami, jakbym sobie siadł w domu i chciał kupić w e-IC. Jedyny plus jest taki, że nie muszę mieć drukarki i nie muszę mieć karty płatniczej ani robić przelewu - zapłacę gotówką i dostanę wydruk. Największe wady? Dalej nie kupię biletu z przesiadką. To ogromny problem. Pójdzie ktoś do kasy poprosi o bilet z przesiadką a tam "z przesiadką to tylko na dworcu"... - DamianT - 09.02.2015 Poznanski_mech napisał(a):skalt, nie o to chodzi, po prostu nie potrafiono wystawić biletów. Więc zawiodło szkolenie. O ile było. |