Rentowność nocnych połączeń - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: PRZEWOZY PASAŻERSKIE I TOWAROWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-94.html) +--- Dział: KOLEJ DALEKOBIEŻNA (https://www.forumkolejowe.pl/forum-5.html) +--- Wątek: Rentowność nocnych połączeń (/thread-6337.html) |
RE: Rentowność nocnych połączeń - SAP102 - 12.03.2018 To jest typowa strategia wygaszania popytu na nocne połączenia - najpierw dać EZT albo przetrasować w jakieś dziwne miejsca po to by nikt nie kupował na to biletów, a IC potem powiedziało, że z powodu małego zainteresowania likwidują pociąg. RE: Rentowność nocnych połączeń - Gżągal - 12.03.2018 Ostateczne zdanie i tak należy do ministerstwa, nie ma przecież nocnego pociągu uruchamianego na zasadach komercyjnych RE: Rentowność nocnych połączeń - Adams - 12.03.2018 A nie jest przypadkiem tak, że owszem ministerstwo finansuje dane połączenie, ale nie wpływu na tabor? Fakt jest taki, że co prawda Darty są przypisane umową do obsługi trasy Warszawa - Wrocław - Jelenia Góra, Flirty Katowice - Gdynia, ale raczej do obsługi połączeń dziennych, a nie nocnych. To że jeżdżą na połączeniach nocnych, może być efektem problemów taborowych, a nie wolą ministerstwa. RE: Rentowność nocnych połączeń - Gżągal - 13.03.2018 To już jest kwestia umowy, która jak domniemuję traktowana jest jako tzw. tajemnica handlowa RE: Rentowność nocnych połączeń - Kolejoman - 19.03.2018 (15.02.2018, 18:44)Adams napisał(a): Zgadzam się że nocne połączenia powinny zostać. Są nocne pociągi, które na prawdę cieszą się sporą frekwencją, jednym z nich jest choćby IC Przemyślanin. Szkoda tylko że przy tym pociągu IC-ki ciągle coś mieszają, jakby na siłę chciały wygasić na niego popyt. Np po marcowej korekcie nie wiadomo przetrasowali go na Lubliniec i Ostrów, ale tylko w stronę Szczecina. W ten sposób najbardziej traci Kędzierzyn, który już ma bardzo ubogą siatkę połączeń dalekobieżnych. Od 3 kwietnia przetrasowany także w stronę Przemyśla. Kędzierzyn, Zdzieszowice, Opole, Brzeg i Oława z całononocną dziurą w połączeniach. W kierunku wschodnim sytuację odrobinę ratują KARPATY, ale w kierunku zachodnim jest tragedia... RE: Rentowność nocnych połączeń - Gżągal - 19.03.2018 Wycofywanie Przemyślanina z Opola to rzeczywiście kpina, nie mogę pojąć, że MiB się na coś takiego godzi RE: Rentowność nocnych połączeń - Adams - 19.03.2018 Tutaj powodem mogą być nocne zamknięcia między Wrocławiem a Poznaniem i niska przepustowość Wrocław - Ostrów. Jednak skoro już przetrasowali Przemyślanina, to Kędzierzyn powinien dostać w zamian jakieś połączenie dzienne. To że przez Strzelce szybciej, nie oznacza że drugie co do wielkości miasto Opolszczyzny ma mieć tak zubożałą siatkę połączeń dalekobieżnych. RE: Rentowność nocnych połączeń - Gżągal - 22.03.2018 http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/pociagi-nocne-beda-obslugiwane-takze-przez-flirty-86292.html Temat chyba ściśle z tym związany. Z jednej strony na pierwszy rzut oka pomysł poroniony, który powinien jak najszybciej zniknąć bo oprócz samych wad związanych z "nocnym tramwajem" powoduje to też brak wagonów bezpośredniej komunikacji. Z drugiej strony - patrząc na obecne zestawienie chociażby TLK Uznam, gdzie pasażerowie całą noc są zmuszeni "gnieść się" w 8 osobowych przedziałach być może mimo wszystko bardziej komfortowy EZT będzie tutaj plusem dla pasażerów siedzących. O tych leżących nie wspominam, bo chyba się o nich zapomina (zapomniało)... RE: Rentowność nocnych połączeń - Adams - 22.03.2018 Mimo że dużo jest w tym artykule na temat EZT na nocnych pociągach, ale dotyczy on także ogólnie przyszłego rozkładu jazdy, przez co założyłem do niego odrębny wątek https://www.forumkolejowe.pl/temat-rozklad-jazdy-2018-19_6449?pid=134739#pid134739 RE: Rentowność nocnych połączeń - Konduktor_KS - 22.03.2018 Akurat o rentowności nocnych pociągów bajki to sobie można pisać. Problem niechęci i kasowania nocnych pociągów wynika z braków taborowych to realizacji tych połączeń. Obecnie IC ma około 80 wagonów WL (z czego 10 z nich to 305Ad - przeznaczone do pociągu "Chopin), 10 kolejnych to wagony WL na połaczenia Szczecin - Przemyśl. Czyli pozostaje marne 60 na resztę połączeń, z tych 60 rok temu około 20 było na naprawach czyli w sezonie zostało raptem 40 tych wagonów dzieląc przez dwa (po jednym wagonie na skład) około 14 składów można było obdzielić tymi wagonami (6 wagonów w rezerwie) Kuszet mamy około 20 sztuk z czego 10 jest na trasę Przemyśl - Szczecin, a reszta to typ 134A obecnie 4 są w obiegu na Ustroniach. RE: Rentowność nocnych połączeń - Koni - 23.03.2018 Ja akurat nie korzystam z połączeń nocnych pociągów, ale kiedyś, wiele lat temu podróżowałem "nocnym" do Szczecina, jak jeszcze było połączenie przez Pionki, Łódź Kaliską. Teraz już nie ma tego połączenia, i to od wielu ładnych lat. Moim zdaniem powinno być jak najwięcej połączeń nocnych, na różnych trasach, bo podróżni w nocy też jeżdżą i niektórzy wolą jechać pociągiem w nocy niż w dzień. Ja bardziej wolę dzienne podróżowanie pociągiem. I myślę, że "pociągi nocne" są potrzebne. Nie wiem, jak to wygląda w innych krajach? Może niekoniecznie w krajach Zachodniej Europy, ale w krajach Wschodniej Europy, czyli: Rosja, Ukraina, Białoruś. Jak w tych krajach przedstawiają się nocne połączenia pociągów. RE: Rentowność nocnych połączeń - Gżągal - 23.03.2018 Na Ukrainie pociągi nocne przez lata stanowiły podstawę komunikacji dalekobieżnej, stosunkowo od niedawna zaczęto wprowadzać na szerszą skalę dalekobieżne pociągi dzienne. Nie mniej na pewno sieć nocnych połączeń jest lepiej rozwinięta w Polsce, zaś jeśli chodzi o tabor to głównie są one obsługiwane przez długie, kilkudziesięciowagonowe składy RE: Rentowność nocnych połączeń - ET40 - 24.03.2018 Ale tam popularność i dobrze rozwinięta sieć połączeń nocnych wynikają z większych odległości i niższych prędkości na trasach. RE: Rentowność nocnych połączeń - Koni - 24.03.2018 No a UKRAIŃSKIE KOLEJE na pewno nie są dobrze dofinansowane, jak to jest w Polsce, choć i u nas niektóre spółki kolejowe borykają się z problemami finansowymi. Czytałem w sieci, że w fatalnym stanie, w latach 90 - tych i nawet na początku lat 2000, były rumuńskie koleje, gdzie tabor, wagony były przestarzałe, sypiące się i nie było kasy na remont taboru, a i koleje tam miały olbrzymie straty, gdzie zwolniono tysiące pracowników kolei, bo nie było na wynagrodzenia dla nich. Być może teraz jest w Rumunii lepsza sytuacja na KOLEI, ponieważ kraj ten należy do Unii Europejskiej i kolej, dzięki unijnym środkom, znacznie zmodernizowano o poprawiła się jakość na kolei. Ale nie wiem, jak jest z nocnymi połączeniami, w kolejach rumuńskich. RE: Rentowność nocnych połączeń - vulcan - 27.03.2018 W Rumuni oprócz połączeń międzynarodowych raczej kiepsko z krajówkami nocnymi. Nie wiem czy Rumunia to przykład godny naśladowania. |