Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei
Linia 357 jako ścieżka rowerowa! - Wersja do druku

+- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl)
+-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html)
+--- Dział: INFRASTRUKTURA I RUCH KOLEJOWY (https://www.forumkolejowe.pl/forum-66.html)
+---- Dział: INFRASTRUKTURA KOLEJOWA, MODERNIZACJE, REMONTY (https://www.forumkolejowe.pl/forum-89.html)
+---- Wątek: Linia 357 jako ścieżka rowerowa! (/thread-771.html)

Strony: 1 2

- Lutek - 26.03.2011

Cytat:a ile MK posiada obecnie własny tabor? Zaledwie kilkudziesięciu, smutna prawda niestety

A tak poza tym to wszystko ok? Ja Ciebie ostatnio nie rozumiem, tylko piszesz o tych kolejach drezynowych i o własnym taborze kolejowym. No ja przepraszam, ale skąd mam mieć swój tabor kolejowy? Z Allegro? A może kochane PKP odda mi za darmo ze trzy wagony i jak Ty to mówisz "lokomotywkę"?

Dziwi mnie fakt, że tutaj miał powrócić ruch kolejowy, kiedyś prowadzono konsultacje z mieszkańcami, czyżby deklarowali chęc utworzenia ścieżki zamiast połączenia kolejowego?

- maly97 - 26.03.2011

Ciekawy jestem ilu MK ma przed swoimi domami tory, lokomotywkę i wagony.

A wracając do tematu to jestem ciekaw ile by wynosiła frekwencja pociągów z Wolsztyna do Sulechowa? Pewnie była by bardzo mała.

- mrecel97 - 26.03.2011

Frekwencja nie byłaby imponująca ale ludzie na pewno by podróżowali , choćby po to aby szybciej dostać się do Zielonej Góry

- psim - 26.03.2011

Panowie, easy, bez nerwów - nikt nie napisał że każdy prawdziwy MK musi mieć lokomotywę Big Grin

Ale na przykład tak jak chłopaki z PKD można próbować skombinować jakieś proste, lekkie drezynki, i zrobić z nich i z przejazdów atrakcję turystyczną - z pożytkiem i dla torowiska, i dla regionu. Drezynka też tabor.

*ARTUR* - może warto popularyzować ideę formalizowania lokalnych inicjatyw praktycznych? Może zacząć tworzyć jakiś poradnik, jak się za to zabierać, komu się już udało, jakieś opowieści, wrażenia, doświadczenia, porady?

- mrecel97 - 27.03.2011

Tak , tylko aby ta linia funkcjonowała normalnie to trzeba mieć tabor z prawdziwego zdarzenia a nie "drezynkę" 8-)

- psim - 27.03.2011

Na "normalnie" przyjdzie pora, na początek drezynady jako atrakcja lokalna mogą być pretekstem żeby torów nie rozbierać.

- *ARTUR* - 27.03.2011

Lutek, Tabor to nie tylko lokomotywka i wagony, wystarczy posiadać własną drezynkę, z czasem przekonać do posiadania innych lokalnych MK bardzo wielu z nich nawet nie wie co to takiego jest DLka.
Częste wizyty u marszałka, starosty, dyrektora itd.
Założenie własnego stowarzyszenia lub kolei drezynowej w celu ratowania linii kolejowej, taka KD powstrzyma daną linię przed jej likwidacją przez ładnych kilka lat, mamy wtedy czas na staranie się o większy tabor albo na nasze stowarzyszenie albo na powiat.
Lokomotywki przemysłowe kosztują tyle co używany samochód nieraz trafią się w dobrym stanie, dlatego po raz kolejny piszę: trzeba chęci, wytrwałości i rąk do pracy.
Na Allegro również możesz zakupić lokomotywkę ale tanio ostatnio tam nie jest.
maly97, Własne lokomotywki i wagony trzyma się przeważnie w okolicznych skansenach kolejowych lub lokomotywowniach idzie się dogadać z Cargo na trzymanie takiej maszyny jak to powiedział mi kiedyś naczelnik, miejsce zawsze na dwuosiową lokomotywę się znajdzie dla stowarzyszenia.
psim, Jeśli administracja pozwoli to można założyć taki poradnik w dziale Encyklopedia MK.

- mikrobart - 27.03.2011

*ARTUR* napisał(a):psim, Jeśli administracja pozwoli to można założyć taki poradnik w dziale Encyklopedia MK.

Jeśli są chętnie do jego napisania, to proszę bardzo.

- mrecel97 - 27.03.2011

U nas drezyny nie zdawałyby egzaminu bo główną atrakcją są parowozy, i to one jak już by mogły tam jeździć.

//Nie zapominaj o interpunkcji.
przem710

Przed "i" nie stawiamy ","

//W przypadku wystąpienia dopowiedzenia/wtrącenia przecinek należy postawić, takowe tu występuje.
przem710

- *ARTUR* - 28.03.2011

mikrobart napisał(a):Jeśli są chętnie do jego napisania, to proszę bardzo.

Jeśli czas mi pozwoli to chętnie coś dodam, narazie sezon się zaczyna i pora trochę podreznować, a tu jeszcze maszyna w remoncie.
mrecel97Drezyniarze od kilku ładnych lat spotykają się na paradzie i nawet mają własną paradę 8-)
Myślę że na początek każdy okoliczny mieszkaniec chciałby sobie trochę samemu po drezynować po tej linii kolejowej, parowozy jak najbardziej ale niestety jeśli linia jest w złym stanie to będzie wymagać remontu a drezynki można puszczać nawet jak na linii kolejowej trzyma co 15 podkład w torze ;-) odpada również wytrzymałość mostów i wiaduktów.

- mrecel97 - 29.03.2011

Wierzę Ci że chciałbyś na niej pojeździć , ale ta linia ma zaasfaltowane przejazdy kolejowe. Poza tym nie ma dostępu na nią na paradzie (jeśli chodzi ci o przejazd w stronę Powodowa)

- *ARTUR* - 31.03.2011

Na paradzie to faktycznie trudno by było sobie podrezynować po linii, ale w jakąś sobote lub niedziele kiedy to na stacji jest mały ruch myślę że by się dało.
Zaasfaltowane przejazdy to nie problem gorzej jak między tokami szynowymi rosną krzaki i drzewa, no i kolejne utrudnienie to ewentualne duże braki szyn.

- mrecel97 - 31.03.2011

Drzew jest dużo, i mam pytanie Czy istnieje jakaś mapka lini D29-357 do Ts lub TRS ?

// mikrobart: Wulgaryzmy nie zwiększają ekspresji, wystarczy napisać, że drzew jest dużo.

- Lutek - 31.03.2011

Nie, całej nie ma. Jedynie jest odcinek w Grodzisku

http://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?t=4706

Ogólnie mapa przedstawia linię 376. Ja robię 356 oraz 281, ale tylko odcinki.