Nasze filmy kolejowe 2013 - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: KOLEJ HOBBYSTYCZNIE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-96.html) +--- Dział: FOTOGRAFIA I SYMULATORY KOLEJOWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-16.html) +--- Wątek: Nasze filmy kolejowe 2013 (/thread-3052.html) |
- DamianT - 25.11.2013 Biała EP09-028 z objazdowym EIC VARSOVIA. Częstochowa Osobowa. Pociąg EIC VARSOVIA relacji Warszawa Wschodnia - Budapest-Keleti tego dnia musiał jechać objazdem przez Częstochowę. Objazd spowodowany był testami Pendolino na CMK. Na czele tego składu tego dnia jechała obklejona EP09-028. Nagrano: 17.11.2013r. - pitagoras23 - 26.11.2013 Dziś z Warszawy do Żmigrodu jechał dziobak (ED250-001). W Poznaniu zameldował się jednak grubo przed czasem i został odstawiony na tory postojowe. Chwilę po godzinę 12 podstawił się na peron 2 i czekał na odjazd. Ujęcie niezbyt fajne, bo wszędzie pełno słupów, ale z racji, że dziobak przez Poznań nie będzie kursował, zdecydowałem się wrzucić nagranie (choć mam już jedno z Wrocławia i Konina). - porywaczzwlok - 27.11.2013 Katarzynkowy kurs Ol49 na Poznań Starołęka [ Dodano: 2013-11-27, 09:15 ] dlaczego nie mogę wrzucić pliku wideo? - pitagoras23 - 27.11.2013 Aby pojawiła się miniaturka usuń z adresu URL -skę, żeby było samo http. Pliki video są zbyt duże, dlatego istnieje opcja wklejania ich z zewnątrz, czylu YouTube. - porywaczzwlok - 27.11.2013 Katarzynki 2013, czyli Ol49 przyłapany na stacji Poznań Starołęka ;-) - porywaczzwlok - 28.11.2013 sobotę mam wolną na filmowanie ale nie mam pomysłu gdzie się wokół Poznania wybrać na szlak. może któryś szlak polecicie? - pitagoras23 - 28.11.2013 Skorzystaj z moich filmów i zobacz, gdzie ja się kręcę. Miejsc jest naprawdę mnóstwo. - porywaczzwlok - 29.11.2013 pitagoras23 napisał(a):Skorzystaj z moich filmów i zobacz, gdzie ja się kręcę. Miejsc jest naprawdę mnóstwo.to już przerobiłem i sam się nie mogę zdecydować może na jakieś spalinki pojadę EPoka z Panoramą - pitagoras23 - 29.11.2013 Największy ruch poza Starołęką gdzie nagrywasz panuje w sumie w Zielińcu (linia 395 na Szczecin / Piłę oraz odbicie na Gniezno), ewentualnie Kiekrz. Warto się wybrać na Junikowo - przeloty typowe dla E20, poza Poznaniem jeszcze jest Paczkowo / okolice Swarzędza. W samym Poznaniu jeszcze Poznań Kobylepole, jak poniżej na filmie Poniżej kilka filmów z tych miejscówek: - porywaczzwlok - 29.11.2013 pitagoras23 napisał(a):Największy ruch poza Starołęką gdzie nagrywasz panuje w sumie w Zielińcu (linia 395 na Szczecin / Piłę oraz odbicie na Gniezno), ewentualnie Kiekrz. nie mogę tylko odnaleźć tego zielińca. to gdzieś rejony bogucina? [ Dodano: 2013-11-29, 10:25 ] twoja widza jest naprawdę duża, pitagoras23, a może posiadasz wiedzę jak daleko w DE trzeba by uderzyć by móc upolować garść niemieckich pociągów? ze stolicy podziemnej pomarańczy do granicy nie jest zbyt daleko, tylko pozostaje kwestia gdzie szukać po germańskiej stronie bogatej w pociągi trasy - pitagoras23 - 29.11.2013 Zieliniec to koło fabryki samochód. Autobus 66 tam dojeżdża. Sporo się kręcę po Poznaniu, staram się wybierać nowe miejscówki, bo ciągle to samo to nudne już. Co do Niemiec to najlepiej okolice Gubina / Guben, do Rzepina czasami wjeżdżają BR232. Ale lokomotyw typowo niemieckich u nas nie uświadczysz, bo przez różnice napięć to w sumie tylko BR232 wjeżdżają jako spaliny. - porywaczzwlok - 29.11.2013 myślałem już o stronie niemieckiej - pitagoras23 - 29.11.2013 A to niestety tu nie pomogę, bo się nie orientuję za bardzo. Jedynie co mi przychodzi do głowy to Frankfurt nad Odrą, Tantow, Guben, Cottbus. - pepe - 29.11.2013 porywaczzwlok napisał(a):myślałem już o stronie niemieckiej Jeśli chcesz tanio i blisko granicy to najlepszym rozwiązaniem jest Frankfurt nad Odrą jak pisał Pitagoras. Jeśli jednak chciałbyś poświęcić więcej czasu i funduszy - to warto wybrać się np. na bilecie BBT ze Szczecina do Angermunde/Berlina (chyba 39 Euro do 5 osób dorosłych), albo np. RE z Wrocławia do Drezna. Ciekawym i tanim sposobem na pozwiedzanie niemieckiego pogranicza może być także kółeczko po Euroregionie Nysa na bilecie ZVON - 25 złotych za całodzienny bilet dla jednej osoby. - Mariusz W. - 29.11.2013 pitagoras23 napisał(a):Co do Niemiec to najlepiej okolice Gubina / Guben, do Rzepina czasami wjeżdżają BR232. Ale lokomotyw typowo niemieckich u nas nie uświadczysz, bo przez różnice napięć to w sumie tylko BR232 wjeżdżają jako spaliny.Odkąd jeżdżą EU44, BR232 w Rzepinie raczej nie uświadczysz. Jeszcze nie dawno, po kilku latach przerwy, można było zobaczyć BR180, ale to były ostatnie podrygi – w sytuacjach awaryjnych wysługują się BR232. |