Albo dzieci, albo infrastruktura - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: BOCZNE TORY (https://www.forumkolejowe.pl/forum-97.html) +--- Dział: O WSZYSTKIM I NICZYM (https://www.forumkolejowe.pl/forum-9.html) +--- Wątek: Albo dzieci, albo infrastruktura (/thread-5494.html) |
- masovian - 02.09.2016 No wiesz, ja miłośnikiem obecnych władz nie jestem, ale pomysł 500+ nawet mi się podoba. Ale sam w życiu spotkałeś pewnie trolli i wiesz jak to z nimi może być... - SAP102 - 02.09.2016 Ja nie jestem tu po niczyjej stronie, bo po tym co widzę ten temat to jedna wielka wylęgarnia wzajemnego obrzucania się inwektywami; każda ze stron wzajemnie obrzuca się o bycie trollem, proponuję zamknąć ten temat, bo prócz wzajemnych oskarżeń o trollstwo nic tu nie ma - masovian - 02.09.2016 Nawet był ten wątek zamknięty przez chwilę z nadzieją na ochłonięcie. Jednak nadzieje okazały się płonne. - ET40 - 02.09.2016 Mam coraz większą ochotę zamknąć ten temat i poczęstować wszystkich agresorów ostrzeżeniami. Z nicków nie będę wymieniał, ale ci, o których mowa, wiedzą, że to o nich. SAP102 napisał(a):Jak poprzednia władza wszystko rozkradała (choćby słynna kolacja za 1000 zł Sikorskiego) to było wszystko pięknie?Ja Cię proszę...1000 to jest nic w skali wydatków państwa, oczywiście tych tysięcy było na pewno więcej, ale wszyscy się czepiają tych ośmiorniczek, a tu omal PiS nie dał comiesięcznej pensji pani Dudowej za ładne oczy, podwyżek swoim ministrom, miliony wydane na zabawy Macierewicza w eksperta od lotnictwa także nikogo nie bolą...no ale ośmiorniczki i zegarek dla Nowaka. :-> - Son. - 02.09.2016 Cytat:Jak ja kocham czytać te dyrdymały... Gdzie masz tę "zabraną wolność"? Gdyby faktycznie było jak piszesz (czyli zabieranie wolności itp.) to już dawno całe towarzystwo z KOD, Nowoczesnej itd. by siedziało w więzieniach. I co, odsiedział coś, czy nie? Bo o ile wiem postępowanie zostało umorzone. A aferę o „Andrzej Dupa” pamiętasz? Dzieciaki ze szkoły były na cenzurowanym. Rolą BOR jest zapobiegać zakłócaniu niezależnie czy prezydentem jest Komorowski czy Duda. Co do utraty wolności, słyszałeś o ograniczeniach w prawie własności związanych z nowym prawem rolnym? A widziałeś ONR atakujący fizycznie ludzi z KOD na POGRZEBIE? Władza to toleruje... Cytat:Nie macie dzieci więc pewnie dlatego boli was, że 500+ trafia do polskich rodzin, dla których te 500 zł miesięcznie znaczy i to sporo. Jak poprzednia władza wszystko rozkradała (choćby słynna kolacja za 1000 zł Sikorskiego) to było wszystko pięknie? I znowu kulą w płot, mam dwójkę dzieci, szesnastoletnią córkę i trzyletniego syna. A kolacja Sikorskiego mnie ani ziębi ani parzy, wolę pamiętać, że działał trochę bardziej rozumnie od Waszczykowskiego, a nie skłócając nas z sojusznikami. [ Dodano: 2016-09-02, 13:00 ] ET40 napisał(a):miliony wydane na zabawy Macierewicza w eksperta od lotnictwa także nikogo nie bolą...no ale ośmiorniczki i zegarek dla Nowaka. :-> 3,5ml złotych za podkomisję której zdaniem jest nicnierobienie i podżyrowanie rojeń o zamachu. A słyszałeś, że Szyszkodnik opiniował pozytywnie dotację dla uczelni ojca dyrektora, w której sam uczy, a zajęcia praktyczne prowadzi z tej uczelni w swojej prywatnej stodole, którą notabene zapomniał uwzględnić w oświadczeniu majątkowym? - masovian - 02.09.2016 ET40 napisał(a):SAP102 napisał(a):Jak poprzednia władza wszystko rozkradała (choćby słynna kolacja za 1000 zł Sikorskiego) to było wszystko pięknie?Ja Cię proszę...1000 to jest nic w skali wydatków państwa, oczywiście tych tysięcy było na pewno więcej, ale wszyscy się czepiają tych ośmiorniczek, a tu omal PiS nie dał comiesięcznej pensji pani Dudowej za ładne oczy, podwyżek swoim ministrom, miliony wydane na zabawy Macierewicza w eksperta od lotnictwa także nikogo nie bolą...no ale ośmiorniczki i zegarek dla Nowaka. :-> Przecież tu nie chodzi o to co wydawali w "Sowie&Przyjaciołach". To się dało tylko udowodnić. A już jakie wałki chodziły widać w W-wie po reprywatyzacji. No i do tego jeszcze pogarda. Pan "zegarek" w żywe oczy kłamał, że mu zegarek ktoś z rodziny kupił. A Jaśnie Pan Sikorski, na początku ujął się honorem i zwrócił tylko za wino, ale za żarcie już nie... Dopiero przyciśnięty się zreflektował... Ale obecna władza też tak gardzi ludźmi, tylko ich nie nagrali, lecz różnica jest taka, że coś i daje ludziom. - Son. - 02.09.2016 masovian napisał(a):Ale obecna władza też tak gardzi ludźmi, tylko ich nie nagrali, lecz różnica jest taka, że coś i daje ludziom. Zapomniałeś dopisać „swoim” do „ludziom”. - Afrika Bambaataa - 02.09.2016 Son. napisał(a):Osobną sprawą jest na przykład w tych reorganizacjach wydłużenie do 4 lat nauki wczesnoszkolnej - to chyba próba doprowadzenia dzieci do zidiocenia... Mam podobne odczucia. [ Dodano: 2016-09-02, 15:45 ] SAP102 napisał(a):Może przypomnę tylko jak poprzednia władza robiła nalot do internauty bo ośmielił się skrytykować prezydenta? A akcja BOR w Rzeszowie gdy ktoś próbował zakłócić występ jaśnie pana Komorowskiego? Masz wybiórczą pamięć. Za kadencji Kaczyńskiego co "poległ" pod Smoleńskiem ganiano jakiegoś bezdomnego, który na głos powiedział co myśli o prezydencie. SAP102 napisał(a):Nie macie dzieci więc pewnie dlatego boli was, że 500+ trafia do polskich rodzin, dla których te 500 zł miesięcznie znaczy i to sporo. Za te pieniądze można ludzi mądrzej wesprzeć i to wszystkie dzieci, a nie tylko wybrane (np. darmowe przedszkola czynne od 6 do 21; darmowa wyprawka dla dzieci do szkoły; dofinansowanie obiadów w szkole). 500+ to czysta łapówka. SAP102 napisał(a):Jak poprzednia władza wszystko rozkradała (choćby słynna kolacja za 1000 zł Sikorskiego) to było wszystko pięknie?A obecna władza jest jak rozumiem święta i nie robi takich wałków? - masovian - 02.09.2016 Afrika_Bambaata napisał(a):500+ to czysta łapówka. To ja ja jestem całkowicie za takimi łapówkami. :-) I proszę więcej dla innych grup społecznych p. dla bezdomnych i bezrobotnych. :-) - Son. - 02.09.2016 Cytat: A obecna władza jest jak rozumiem święta i nie robi takich wałków? No właśnie takich nie robi, obecna nie zajmuje się drobniakami, dojną zmianę przeprowadza na dużą skalę. Szyszko „zapomniał” wpisać stodoły zamienionej w daczę, wartości minimum pół miliona złotych. Gdzie to porównywać do zegarków Nowaka (10k+ zł) albo ośmiorniczek? [ Dodano: 2016-09-02, 16:29 ] masovian napisał(a):Afrika_Bambaata napisał(a):500+ to czysta łapówka. To dawaj je z własnej kieszeni, a od mojej się odstosunkuj, dobrze? - Koni - 02.09.2016 I znowu tutaj "ostra" dyskusja zawrzała! A niepotrzebnie, bo niektórzy dostaną ostrzeżenia za łamanie regulaminu forum. Lepiej się uspokoić. Co do "programu 500 +", rządowi chodzi o zwiększenie demografii w Polsce, ale czy wszyscy ludzie nie decydują się na dzieci z powodów finansowych i bytowych? To, że niektórzy nie decydują się na dzieci i zakładanie rodzin, nie jest tylko powodem finansów i dobrych warunków mieszkaniowych. Chociaż i to jest nadal problemem, bo dzisiaj, wielu ludzi, młodych nie stać na własne mieszkania, a nawet na wynajmowanie mieszkań. Można sobie wziąć kredyt na mieszkanie, ale trzeba spełniać kilka warunków, których nie spełnia wielu ludzi. Niektórzy, młodzi ludzie pracują za marną pensję, i to nie zawsze na umowy, co już wyklucza zaciąganie kredytu bankowego na mieszkania. Musiałaby być dobra i normalna praca, aby można było mówić o kredycie bankowym. Jak można się decydować na założenie rodziny, nie mając ani dobrej pracy, ani dobrych warunków mieszkaniowych, ani własnego mieszkania? Dzieci nie mogą się wychowywać w niedobrych warunkach, gdzie nie da się normalnie funkcjonować, gdzie również ich rodzice nie zapewniliby im tego, czego potrzebują. Łatwo się niektórym mówi, ale dzieci i rodzina, to poważna odpowiedzialność i obowiązki. Co z tego, że tutaj dają po 500 zł. na te rodziny, jak wiele rodzin i samotnych matek mieszka w złych warunkach, gdzie nawet nie mają łazienki w domach. Co takie 500 zł. pomoże? Przecież są przypadki odbierania dzieci takim rodzinom przez urzędników z OŚRODKÓW, ponieważ mieszkają w niedostosowanych warunkach, co jest niedopuszczalne, wedle naszego prawa. Rząd nie wziął pod uwagę kilku, ważnych spraw, z jakimi problemami borykają się niektóre rodziny i samotne matki. Jak można ludzi młodych w tym kraju "zachęcać" do decydowania się na dzieci i rodziny, jeżeli ludzie ci nie mają żadnych perspektyw na życie, żadnego startu, bo ich na to nie stać? Jest wiele sytuacji, w których ludzie, mający dzieci mieszkają gdzieś u rodzin, rodziców, bo nie mają możliwości być "na swoim". Czy w takiej sytuacji, warto jest decydować się na dzieci, wiedząc, że i tak nie zapewni im się dobrych warunków bytowych? Rząd trochę idzie w złym kierunku i ja tak uważam, bo pomija kilka innych, ważnych spraw i problemów niektórych rodzin i młodych ludzi. Ale są też inne sprawy, takie jak: 1. niechęć posiadania dzieci, gdyż nie każdy chce mieć taki obowiązek na głowie. 2. Nie każdy się nadaje na rodziców, ponieważ nie ma odpowiedzialności za rodzinę i obowiązki. 3. brak czasu na rodzinę, bo może to być spowodowane wykonywaną pracą lub pasją, która pochłania sporo czasu. 4. nie każdy jest gotowy i dojrzały na założenie rodziny ( a w takich przypadkach, często dochodzi do "wpadki" ludzi, którzy decydowali się na seks), ale nie planowali tego i mają problem na głowie. Są różne sytuacje. Namawianie ludzi, którzy z różnych powodów nie decydują się na dzieci na to, by je mieli, moim zdaniem jest trochę niepoważne. Trudno, jest niż demograficzny, ale to jest sytuacja całej Europy, nie tylko Polski. W bogatych krajach też występuje niż demograficzny, a mimo to, wielu ludzie nie chce dzieci i rodziny, bo im pasuje wolność, własna swoboda w życiu i mają do tego prawo. Tylko tam jest to inaczej postrzegane niż u nas. Tam jest większa wolność w społeczeństwie i ludziom się nie narzuca różnych rzeczy, co i jak mają robić. Niektórych to nie interesuje, że w jakimś kraju występuje problem niżu demograficznego. Wolność, to wolność i każdy ma do tego prawo. [ Dodano: 2016-09-02, 22:38 ] Nikt nie musi się decydować na siłę na dzieci. Zresztą nie każdy, kto się decyduje na dzieci i rodziny, to robi to z miłości i sympatii. Niektórzy nie okazują żadnej miłości dzieciom, bo nie lubią dzieci. Uważam, że decydowanie się na założenie rodziny tylko "na pokaz", ( bo niektórzy tak robią ), a w rzeczywistości robienie krzywdy dzieciom i nie wykazywanie chęci na zajmowanie się dziećmi, nie jest w porządku ze strony takich ludzi. Tacy ludzie w ogóle nie powinni się na to decydować, bo nie są do tego zdolni, ale wielu ludzi tak robi, i to błąd. Nie każdy potrafi używać swojego rozumu i myśleć, co potem się przekłada na problemy i krzywdę w rodzinach. Ale to sami ludzie decydują i są odpowiedzialni za swoje decyzje. Dzieci się same na świat nie proszą. - Son. - 02.09.2016 Koni napisał(a):... - masovian - 03.09.2016 Koni napisał(a):Co do "programu 500 +", rządowi chodzi o zwiększenie demografii w Polsce, ale czy wszyscy ludzie nie decydują się na dzieci z powodów finansowych i bytowych? Zamierzenia powiększenia dzietności, to sam program nie osiągnie. Ludzie nie decydują się na dzieci z powodu niepewności jutra. Przy takiej sytuacji na rynku pracy, decydowanie się na dziecko jest często skrajnie nieodpowiedzialne. Lepsze byłyby zabezpieczenia socjalne. Np. zasiłek dla bezrobotnych bezterminowy. Ale w sumie lepszy rydz niż nic. Ja wolę tych, co dają, a nie tych co zabierają. Zabierać to trzeba tym, co nakradli w prywatyzacji i co nas okradają do dziś transferując środki za granicę, a nie biednym poprzez wydłużanie wieku emerytalnego. - SAP102 - 03.09.2016 masovian: U mnie w bloku obok koleżanka ma 3 dzieci (3 urodzone jakoś w marcu) i już jest w kolejnej ciąży bo chce dostać 2000 (jak będzie mieć 4 dzieci to dochodowo wyjdzie poniżej 800 zł i dostanie na 4 dzieci) - Son. - 03.09.2016 SAP102 napisał(a):masovian: U mnie w bloku obok koleżanka ma 3 dzieci (3 urodzone jakoś w marcu) i już jest w kolejnej ciąży bo chce dostać 2000 (jak będzie mieć 4 dzieci to dochodowo wyjdzie poniżej 800 zł i dostanie na 4 dzieci) Ciekawe co zrobi, jak program upadnie z braku środków w budżecie? Bo JUŻ się nie spina, a co będzie za rok, dwa lata? Pójdzie do pracy, czy dalej będzie marzyć, że ktoś utrzyma jej stadko ZA NIĄ do pełnoletniości? Moja żona to podsumowała tak: „Dzieci są na całe życie, a nie tylko na czas świadczenia 500+”. I zgadam się, dodałem tylko „głupota i nieodpowiedzialność jak widać również”. Cytat: Np. zasiłek dla bezrobotnych bezterminowy. Ale w sumie lepszy rydz niż nic. Ja wolę tych, co dają, a nie tych co zabierają. Zabierać to trzeba tym, co nakradli w prywatyzacji i co nas okradają do dziś transferując środki za granicę, a nie biednym poprzez wydłużanie wieku emerytalnego. Ty płacisz jakiekolwiek podatki, skoro tak chętnie kasę rozdajesz nieswoją w licznych zasiłkach? Kto do cholery ma na to rozdawnictwo zarobić? A poza tym zdecyduj się, 500+ doceniasz, a senatora Biereckiego za którego wszyscy płacą przez Bankowy Fundusz Gwarancyjny krytykujesz? To ta sama formacja, wiesz... |