[KW] Koleje Wielkopolskie - temat zbiorczy - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: PRZEWOZY PASAŻERSKIE I TOWAROWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-94.html) +--- Dział: KOLEJ REGIONALNA (https://www.forumkolejowe.pl/forum-30.html) +--- Wątek: [KW] Koleje Wielkopolskie - temat zbiorczy (/thread-612.html) |
- errorr - 15.03.2013 za parowozy.com.pl: Cytat:Lokomotywa spalinowa SU46-047 zdefektowała prowadząc poranny pociąg 77325 Wolsztyn 5:40 - Poznań 7:34. Lokomotywa z wagonami stoi w Rakoniewicach. Pasażerowie przesiedli się do szynobusu. Jak informują Koleje WLKP. pociąg 77324 jest opóźniony ok. 30 minut.czyli to był powód komunikacji zastępczej. przepraszam za to zamieszanie informacyjne. pospieszyłem się za bardzo. - maly97 - 15.03.2013 Ruch przejął szynobus... Jak się wczoraj dowiedziałem od kierownika pociągu, sprawnych szynobusów jest tylko 8. - Lutek - 15.03.2013 SA132-001- odstawiony SA132-010- odstawiony SA134-010- odstawiony SA105-001- odstawiony SA132-003- odstawiony SA132-011- odstawiony* *) nie jestem pewien w 100% Z czynnych na pewno to mamy tak: SA134-008, SA132-004, SA132-008, SA132-009, SA132-015, SA132-014 - maly97 - 15.03.2013 Jeszcze trzeba wymienić SA108-003 i SA108-010, które wczoraj jeszcze widziałem w ruchu - Lutek - 15.03.2013 A tych gratów to nie liczę Jeszcze SA108-002 jest odstawiony. - Lutek - 03.04.2013 Będą kolejne kible po modernizacji. - EN57-1062 - EN57-1502 - mikrobart - 03.04.2013 Owszem, dzisiaj ogłoszono przetarg na naprawy główne wymienionych jednostek wraz z modernizacją. - pitagoras23 - 17.04.2013 Jak zauważa nasz Czytelnik, który regularnie korzysta z połączenia Ostrów - Leszno, wraz z przejęciem tej relacji przez Koleje Wielkopolskie oferta przewozowa na tej trasie uległa pogorszeniu. źródło: Kurier Kolejowy Ciekawe, jak to się skończy. Jeżeli usuną kolejne dwa kursy to już będzie masakra. Dwa połączenia do Leszna i dwa z Leszna to paranoja i nie to, co proponowały Przewozy Regionalne. Jeżeli tak dalej pójdzie to tę linię czeka los połączenia Jarocin - Gniezno. - loony - 17.04.2013 Mam znajomego, który codziennie od 6 lat jeździ Poniec - Leszno - Poniec. To co KW wyprawia z tym połączeniem (i nie tylko), to jawne kpiny. Zresztą, nie omieszkałem tego skomentować w moim ostatnim wpisie na blogu. - Ostrowianin - 17.04.2013 loony, Kolego trzeba o tym na szerszą skalę opowiedzieć... jak wyżej ;-) - loony - 17.04.2013 Ostrowianin, tak... Tylko kto chce tego słuchać? Media wtykają tylko kij w mrowisko i uciekają: pokazują rozgoryczonych pasażerów, później idą spytać marszałka albo kogoś za to odpowiedzialnego, który mówi, że wszystko jest super i na tym się temat kończy. Teraz dziennikarze nie walczą o to żeby cokolwiek poprawić, tylko o temat, o sensację. Niestety, taka jest smutna prawda... A temat KW jest wałkowany przez większość mediów regionalnych i nic się nie zmienia. Bo pan redaktor przychodzi do marszałka, tylko po to, żeby odbębnić jedną z zasad dziennikarstwa, czyli zamieścić opinię obu stron konfliktu. I on ma w pompie, to co się dzieje dalej (marszałek i redaktor). A jak ktoś zacznie drążyć temat głębie, to jakiej odpowiedzi od marszałka się spodziewasz - nie mamy kasy na finansowanie połączeń, to wszystko kosztuje gruby hajs, mamy ważniejsze wydatki, a te pociągi co wywaliliśmy woziły powietrze. вот и все, до свидания. - Ostrowianin - 17.04.2013 loony, Pytanie zatem czy lepiej nic nie robić i patrzeć jak wszystko zmierza ku zamknięciu linii czy mimo wszystko podejmować temat. Mam tutaj na miejscu kontakt z radną i zapewne wkrótce coś na ten temat więcej uda się zdziałać. Jeśli będziesz miał za sobą wkurzonych pasażerów na pewno łatwiej będzie cokolwiek zdziałać w tym temacie. - loony - 17.04.2013 Wkurzeni pasażerowie potrafią tylko pisać komentarze pod internetowymi newsami. A radni? Nazwałbym ich 'bezradnymi'... Fakt jest faktem, że jak pójdziesz do radnego, rzuci on temat na ichniejszym spotkaniu albo poleci z tym do jakiś mediów. Ewentualnie napisze pismo do marszałka albo innego ciu*asa od transportu w urzędzie. Oczywiście jeśli jest to kumaty człowiek, któremu zależy. Bo 9/10 podchodzi do tematu, tak że są 4 razy w miesiącu na "walnym zgromadzeniu", pogadają sobie, skasują 400pln za miesiąc i gra gitara. - Ostrowianin - 17.04.2013 loony, Akurat radna z którą mam kontakt bardzo poważnie podchodzi do tematu połączeń kolejowych. Sama również wystosowała pismo do Przewozów Regionalnych w sprawie IR ,,Barbakana" - pitagoras23 - 18.04.2013 Walczyć można i wręcz trzeba, a nuż się uda. Tyle, że _KW też widać jest uczulone na linie spalinowe, jak _IC i woli bardziej dochodowe linie elektryczne. Jednak jeśli tak to wszystko ma wyglądać, to _KW będzie super w aglomeracji poznańskiej (do Wągrowca, Konina, Zbąszynka, Gniezna, Piły, Krzyża), a reszcie województwa będzie tak, jak opisywana wyżej sytuacja. |