Licencja maszynisty - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html) +--- Dział: NAUKA I PRACA NA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-19.html) +--- Wątek: Licencja maszynisty (/thread-6830.html) |
RE: Kurs na licencje maszynisty - Lokermat - 03.02.2017 No jeśli Twister był ze mną w grupie w CKU to płaciliśmy bodajże 3900. Na prace trzeba było poczekać ok pół roku po drodze zaliczając falstart w jednej firmie ale w końcu się udało znaleźć przewoźnika który szkoli na świadectwo. Moja rada jeśli chodzi o szukanie pracy na koleji: nie czekaj na jakiś oficjalny komunikat lub nabór na stronce jakiegoś przewoźnika, znajdujesz w necie listę wszystkich przewoźników kolejowych w Polsce, następnie szukasz ich oficjalnych stron i nr kontaktowych, łapiesz za telefon i dzwonisz aż do skutku. Najczęściej dodzwonisz się do jakiejś pani sekretarki która daje Ci nr do jakiegoś kierownika, który z kolei daje Ci nr do człowieka odpowiedzialnego za nabór, szkolenia itp. Wymaga to trochę cierpliwości i miłej gadki ale jak uda Ci się porozmawiać z kimś kompetentnym to masz wiedzę co i jak w danej firmie planują. Często jest tak że usłyszysz że możesz już złożyć papiery pomimo że narazie oficjalnie na ich stronce nie ma ogłoszenia o przyjęciach. RE: Kurs na licencje maszynisty - Twister - 03.02.2017 (03.02.2017, 14:34)pershing1899 napisał(a): A jaki jest koszt w lodzi? W Warszawie 4950, a Wrocław 4300. A tak z ciekawości. Macie prace po zrobieniu licencji? W Łodzi płaciliśmy wtedy 3900 zł za kurs na licencje + 200zł za wydanie licencji + 750 zł badania lekarskie. Było to w grudniu 2015 do kwietnia 2016. Generalnie cena na każdej edycji zmieniała się raz było taniej raz dużo drożej, trzeba się zapytać. Co do pracy to ja osobiście czekałem 6 miesięcy i obecnie pracuję w Kolejach Dolnośląskich. Z mojego kursu jeszcze 2 osoby pracuję ze mną + kris66 w Pol-Miedzi i jeden kolega w PKP IC w Poznaniu. Praca się znajdzie, tylko trzeba cierpliwie dobijać się w każde możliwe miejsca no i być przygotowany psychicznie na ewentualną wyprowadzkę. RE: Kurs na licencje maszynisty - Lokermat - 04.02.2017 Tak dokładnie to wygląda Dodam jeszcze że jedna osoba dostała się do Kolpremu i jedna do PR czyli na 21 osób z grupy w ciągu pół roku prace znalazło 7 osób czyli 1/3 grupy. RE: Kurs na licencje maszynisty - pershing1899 - 04.02.2017 Super, dziękuję bardzo za odpowiedzi. Szkolenie na licencję w Łodzi się zaczyna za kilka dni i nie ma już miejsc, ewentualnie lista rezerwowych. Chyba zdecyduję się na ten Wrocław, ale poczekam jeszcze co u mnie w pracy będzie się działo. RE: Kurs na licencje maszynisty - Twister - 07.02.2017 (04.02.2017, 19:58)pershing1899 napisał(a): Super, dziękuję bardzo za odpowiedzi. Szkolenie na licencję w Łodzi się zaczyna za kilka dni i nie ma już miejsc, ewentualnie lista rezerwowych. Chyba zdecyduję się na ten Wrocław, ale poczekam jeszcze co u mnie w pracy będzie się działo. Nie ma za co. Powodzenia, daj znać jak już dostaniesz robotę. Edit: Znalazłem właśnie ogłoszenie do Kolei Mazowieckich. Dosyć drogo, ale jest gwarancja dostania pracy. https://www.mazowieckie.com.pl/pl/szkolenie-na-licencje-maszynisty-1 RE: Kurs na licencje maszynisty - Mrucz - 27.02.2017 Halo halo, gdzie obecnie jest prowadzony nabór na szkolenia na licencję? Myślę gdzie warto robić, bo hagans w Toruniu słabą reputację ma. RE: Kurs na licencje maszynisty - Lokermat - 28.02.2017 Musisz poszukać na stronkach ośrodków szkolących ewentualnie podzwonić i popytać czy jest nabór i kiedy rozpocznie się kurs. Co do opinii... to raczej nie ma ona większego znaczenia, nie spotkałem się do tond z sytuacją żeby kogoś przyjęli lub nie tylko dlatego że robił licencje w danej szkole. Program szkolenia wszędzie jest taki sam, różni się jedynie zajęciami praktycznymi (inne stacje, przewoźnik, tabor). Na egzaminie końcowym i tak masz komisje z zewnątrz a na "kartoniku" licencji nie masz napisane gdzie robiona albo ile punktów zdobyłeś na egz. Tak że lepiej robić licencje tam gdzie bliżej i taniej. RE: Kurs na licencje maszynisty - macin - 19.06.2017 Jestem w Legnicy i chciałbym zrobić licencje. Poradźcie gdzie najlepiej zrobić szkolenie RE: Kurs na licencje maszynisty - CounterSpace838 - 19.06.2017 Za miesiąc zaczynam kurs w Szczecinie i są jeszcze miejsca, chętny? RE: Kurs na licencje maszynisty - Lokermat - 19.06.2017 (19.06.2017, 09:27)macin napisał(a): Jestem w Legnicy i chciałbym zrobić licencje. W Legnicy w szkole " Henrykówka" niedawno ruszył ośrodek szkoleniowy PMT i KD dla maszynistów, z tego co wiem są też plany szkolenia na licencje najlepiej idz tam i sie popytaj. RE: Kurs na licencje maszynisty - pershing1899 - 22.06.2017 We Wrocławiu masz ośrodek szkoleniowy, jak chcesz to dam Ci namiary. RE: Kurs na licencje maszynisty - macin - 30.06.2017 (22.06.2017, 21:05)pershing1899 napisał(a): We Wrocławiu masz ośrodek szkoleniowy, jak chcesz to dam Ci namiary. Dzięki. Już się zapisałem do Wrocławia. RE: Kurs na licencje maszynisty - Tcztmar - 01.07.2017 (30.06.2017, 14:05)macin napisał(a):Takie pytania czy są jeszcze wolne miejsca na ten kurs we Wrocławiu oraz czy szkolenie będzie się odbywać w trybie weekendowym?(22.06.2017, 21:05)pershing1899 napisał(a): We Wrocławiu masz ośrodek szkoleniowy, jak chcesz to dam Ci namiary. Jezeli można prosiłbym o namiary na ośrodek. (19.06.2017, 10:26)Konrad1961 napisał(a): Za miesiąc zaczynam kurs w Szczecinie i są jeszcze miejsca, chętny?Jeżeli nie wypali z Wrocławiem to ja byłbym chętny...pod warunkiem że tryb weekendowy. Dalbys namiary na ośrodek? RE: Kurs na licencje maszynisty - macin - 01.07.2017 (01.07.2017, 03:23)Tcztmar napisał(a):(30.06.2017, 14:05)macin napisał(a):Takie pytania czy są jeszcze wolne miejsca na ten kurs we Wrocławiu oraz czy szkolenie będzie się odbywać w trybie weekendowym?(22.06.2017, 21:05)pershing1899 napisał(a): We Wrocławiu masz ośrodek szkoleniowy, jak chcesz to dam Ci namiary. Ja od 3.07 zaczynam kurs stacjonarny w CS we Wrocławiu. Wiem, że w połowie lipca mają zacząć kurs weekendowy, tylko że warunek to 6 osób. RE: Kurs na licencje maszynisty - Tcztmar - 02.07.2017 (01.07.2017, 21:56)macin napisał(a):Dzieki!(01.07.2017, 03:23)Tcztmar napisał(a):(30.06.2017, 14:05)macin napisał(a):Takie pytania czy są jeszcze wolne miejsca na ten kurs we Wrocławiu oraz czy szkolenie będzie się odbywać w trybie weekendowym?(22.06.2017, 21:05)pershing1899 napisał(a): We Wrocławiu masz ośrodek szkoleniowy, jak chcesz to dam Ci namiary. zadzwonie i się dopytam. |