![]() |
Wsiadł stację wcześniej. Dostał mandat. Czy słusznie? - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: PRZEWOZY PASAŻERSKIE I TOWAROWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-94.html) +--- Dział: KOLEJ DALEKOBIEŻNA (https://www.forumkolejowe.pl/forum-5.html) +--- Wątek: Wsiadł stację wcześniej. Dostał mandat. Czy słusznie? (/thread-3464.html) |
- Mariusz W. - 13.06.2013 Na Centralnym maszynista nie ma żadnych wskaźników, które uzależniałyby miejsce zatrzymania czoła od długości pociągu. Tak więc sektory są niejako o połowę długości przesunięte, bo maszyniści nie dojeżdżają do końca peronu. Jeden sektor mieści 4 wagony. - przewoz - 13.06.2013 Otóż ma takie wskaźniki ![]() ![]() U nas jest "czysto" ![]() Więc ludzie ganiają za pociągiem. Ale temat SIP w Warszawie - drugi mój ulubiony - to temat na długą inną dyskusję. Minął rok i dalej jest źle. Groźby UTK, seria artykułów na RK - dalej tak samo... - Mariusz W. - 13.06.2013 przewoz napisał(a):Otóż ma takie wskaźnikiA to tego nie widziałem. przewoz napisał(a):Poza tym ma wskaźnik W4 i teoretycznie, żeby zestawienie składów w sektorach się zgadzało, powinni dociągać czoło do W4.W4 wskazuje miejsce, do którego maksymalnie można dojechać przy zatrzymaniu, ale nie obliguje on maszynisty do zatrzymania się przed samym wskaźnikiem, wręcz przeciwnie. - przewoz - 14.06.2013 Tak, można zatrzymać i w środku peronu. Ale zrób tak na peronie 1 i 4 w torach 6 i 8 oraz 5 i 7 - nie zobaczysz sygnalizatora wyjazdowego wcale, a powtarzacze na DC zamontowane są na kierunkach (tory 6 i 8) przeciwnych do zasadniczego, z których w zasadzie wcale się nie korzysta. A brakuje na kierunku właściwym... Taka parodia. No i na plakatach masz też zaznaczone, że w sektorze 1 mają się zatrzymać lok+3 wagony. W zasadzie powinieneś dosiągnąć do W4 w takim razie... - Mariusz W. - 14.06.2013 przewoz napisał(a):No i na plakatach masz też zaznaczone, że w sektorze 1 mają się zatrzymać lok+3 wagony. W zasadzie powinieneś dosiągnąć do W4 w takim razie...Ale maszynista nigdzie nie ma o tym wspomniane. W wewnętrznych RJP ani tym bardziej w WOS-ie nie ma wyszczególnionego takiego postępowania, aby dociągać pod sam W4/semafor. Zatrzymuje się więc na zasadach ogólnych: tak by widzieć sygnał semafora wyjazdowego oraz „aby ruch podróżnych był najdogodniejszy” – zwyczajowo rozumie się poprzez to najmniejszą odległość do głównych dojść. Aby usankcjonować dokładne miejsce zatrzymania czoła pociągu, tak aby sektory się nie mieszały, to należałoby ustawić wskaźniki W32 z wartościami co 25 (25 metrów = 1 wagon). - rustsaltz - 15.06.2013 Mariusz W. napisał(a):W wewnętrznych RJP ani tym bardziej w WOS-ie nie ma wyszczególnionego takiego postępowania, aby dociągać pod sam W4/semafor.Proponuję więc popatrzeć jak jest w innych krajach i spróbować dostosować to do naszych warunków. ![]() - psim - 16.06.2013 Mariusz W. napisał(a):Na Centralnym maszynista nie ma żadnych wskaźników, które uzależniałyby miejsce zatrzymania czoła od długości pociągu. Już są. Ustawione sposobem gospodarczym... Ciekawe, jak długo postoją. Ot, jakość wykonania PKP PLK. ![]() - przewoz - 16.06.2013 Nie zwracałem jeszcze na nie szczególnej uwagi, ale wiemy, że na śródmieściu, powiślu, ochocie i w ogóle na średnicy te wskaźniki nie zawsze są postawione zgodnie ze zdrowym rozsądkiem, a jeszcze rzadziej maszyniści się do nich stosują ![]() - Gżągal - 16.06.2013 psim napisał(a):IR "Cisy" nie jest oznakowany zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem. Powinny być oznakowane w sposób tutaj opisany? psim napisał(a):Przewoźnicy dość swobodnie podchodzą do tego zapisu, niestety w powiązaniu z 1371/2007/WE art. 19 ust. 2 możliwe są różne interpretacje A w jaki sposób kontroler miałby stwierdzić czy ktoś jest z zagranicy czy nie? Z tego co pamiętam nie jest on upoważniony do legitymowania a chyba tylko w ten sposób byłoby to możliwe. Poza tym ja osobiście jestem zdania, że zapis ten o ile jest jak najbardziej przydatny i potrzebny dla osób niepełnosprawnych o tyle, obcokrajowcy powinni być traktowani jak normalni pasażerowie. - Barciur - 16.06.2013 rysiogeniusz napisał(a):o tyle, obcokrajowcy powinni być traktowani jak normalni pasażerowie.Ale wtedy nie możesz napisać tylko po polsku że trzeba zalegalizować bilet wchodząc pierwszym wagonikiem, przy czym mieć dwóch przewoźników z lotniska z czego jeden to SKM a drugi KM, biletomaty pięknie po angielsku przy wejściu na przystanek, a potem oczekiwać, że obcokrajowiec się domyśli że w SKM to może bilety ZTM a tam w KM to juz musi pierwszym wagonikiem wchodzić ![]() - Gżągal - 19.06.2013 Gdzie w pociągach należących do DB obsługiwanych na odcinku Granica RP - Szczecin Główny przez Przewozy Regionalne mam informacje odnośnie tego, że wchodząc do pojazdu bez biletu zgłaszam się do drużyny konduktorskiej, jest informacja w naszym języku? Wątpie aby Niemcy nie nałożyli na mnie kary w razie niezgłoszenia się - psim - 20.06.2013 rysiogeniusz napisał(a):Wątpie aby Niemcy nie nałożyli na mnie kary w razie niezgłoszenia się To sprawdź. Kulturalnie sprzedają podczas kontroli bilet, bez opłaty dodatkowej. Nie po to Niemcy pisali prawo europejskie, żeby go teraz samemu nie honorować :-P - przewoz - 20.06.2013 psim napisał(a):Już są. Ustawione sposobem gospodarczym... Ciekawe, jak długo postoją. Jeżeli dobrze widziałem, to już przymocowane są solidnie... - psim - 20.06.2013 Tylko co z tego, skoro z ich położenia nie widać sygnałów świetlnych? - Mariusz W. - 20.06.2013 To wtedy ruszanie według procedury „pod semafor”. |