Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei
MaSzyna EU07 - Wersja do druku

+- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl)
+-- Dział: KOLEJ HOBBYSTYCZNIE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-96.html)
+--- Dział: FOTOGRAFIA I SYMULATORY KOLEJOWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-16.html)
+---- Dział: SYMULATORY (https://www.forumkolejowe.pl/forum-20.html)
+---- Wątek: MaSzyna EU07 (/thread-114.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6

- mikrobart - 22.06.2012

U mnie ten sam problem - korzystam zazwyczaj z netbooka, który z definicji nie ma zbyt rozbudowanej klawiatury. Angażowanie dużego laptopa tylko na Maszynę trochę mija się z celem. W tym symulatorze przeszkadza mi bardzo długi czas ładowania - gdy wpadnę na pomysł, że zmienię trasę to znowu muszę odczekać ten szmat czasu. Czy nie można rozwiązać w końcu problemu tego arcydługiego ładowania się?

BTW: loony, Ania nie rozumie, że należy najpierw zakończyć służbę? :-(

- loony - 22.06.2012

Ale wyszła teraz paczka całościowa 2011 i tekstury mają nowe kodowanie przez co o wiele szybciej się wczytuje. Dosłownie kilkanaście sekund.
Też mnie wkurzał długi czas ładowania. Ale to co zrobili teraz to miód Smile

- gornik357 - 28.01.2013

Takie pytanie- czy u Was w najnowszej paczce da się odhamowywać ezety? Ja wciskam "," na num lock-u i nic :-( . Dawniej nie miałem takich problemów a teraz wogóle nie chce się odhamować. Nie wiem w czym rzecz.

- Pendolino - 28.01.2013

Sprężarkę włączył? Albo sam nadmuchaj powietrza w przewody jak nie wiesz jak sprężarkę włączyć :-P

- loony - 29.01.2013

U mnie działa.
Na forum maszyny masz wątek do zgłaszania problemów - dajesz im informacje, loga i coś wykminią.

- puma2091 - 29.01.2013

Trzeba przedewszystkim czytać README... Nie naciska się w ezecie tylko przytrzymuje tak jak jest w rzeczywistości i oczywiście nastawnik kierunkowy w pozycji "do przodu" w końcu tam jest elektropneumatyk.

- loony - 29.01.2013

puma2091, kolega gornik357 napisał:
gornik357 napisał(a):czy u Was w najnowszej paczce da się odhamowywać ezety? Ja wciskam "," na num lock-u i nic . Dawniej nie miałem takich problemów
czyli chyba wie jak się odhamowuje, skoro wcześniej potrafił.
Co nie zmienia oczywiście faktu, że ezety odhamowuje się 'inaczej' niż resztę loków Tongue

- gornik357 - 29.01.2013

Dzięki, ale nie potrzebuję rady jak odhamować ezeta, bo dobrze wiem jak. Pytałem czy ktoś nie miał podobnego problemu z nową paczką. Najwidoczniej to jakiś problem związany z komputerem, którego aktualnie używam, bo wcześniejsze wydania z jakich korzystałem (~2004 i PC2009) miałem na starym kompie. Będę musiał napisać na forum Maszyny ;-) .

- loony - 29.01.2013

Może to głupie, ale... sprawdź czy nie masz NumLocka wciśniętego Tongue

I wejdź jeszcze w Rainstedzie sprawdź ustawienia wszystkie. Bo autorzy zmienili trochę rzeczy bez poinformowania użytkowników i tym.

- puma2091 - 29.01.2013

Czy ja wiem czy bez poinformowania? zmiany dotyczą w sumie tylko kwestii .exe Większość autor podawał podczas publikacji.
EU07.EXE: 113, 120, 162
EU07.EXE, wersje: 212, 231, 291
EU07.EXE, wersje: 355, 372 i 390
Potem jeszcze wyszedł dłuuuugo oczekiwany SPKS
SPKS@390
Obecnie wersja z paczki 01.13 to exe-394 czyli 390+SPKS+jakieś pewnie drobne mało znaczące poprawki.

U mnie problemów w kiblu nie ma, przed chwilą sprawdziłem.
2004 i 2009 to już prehistoryczne paczki raczej bym się nie nastawiał na to że tam działało, a tu już nie, Widocznie tam było źle. Myślę ze gdyby to był komputer to w ogóle by Ci się nie włączyło albo źle by wyświetlało obraz.
Pamiętaj też, że w przypadku sterowania klawiszami 9 i 3 zmienił się skok rękojeści, nie jest tak jak było czyli o 1 stopień tylko teraz o 0,5. Można to oczywiście zmienić w eu07.ini

Zreszta zapraszam do lektury:
Dokumentacja symulatora "MaSzyna"
Na pewno znajdziecie tu odpowiedzi na nurtujące was pytania ;-)

- gornik357 - 29.01.2013

O dziwo samo mu przeszło i luzuje się jak dawniej, kropką :-D . Nie wiem co to było.
Cytat:Może to głupie, ale... sprawdź czy nie masz NumLocka wciśniętego Tongue
Nie, nie miałem :lol: .

- loony - 30.01.2013

puma2091, no bez. Chociażby głupie wygładzanie krawędzi, nazwane multisampling. Jest ustawione domyślanie na 4. A moja karta nie obsługuje antyaliasingu i Maszyna nie chciała działać.

- puma2091 - 30.01.2013

Fakt masz rację. Było o tym napisane lecz nie każdy przegląda forum na bieżąco. Zwracam honor. Aczkolwiek myślę ze włączając ustawienia widać wszystko jak na tacy co jest nowe, a wszystko jest opisane w readme. A w przypadku błędów komputerowych tak jak w twoim przypadku pomoc na oficjalnym forum da się uzyskać czego sam doświadczyłeś ;-)

- loony - 31.01.2013

Da się, da się. Dwa dni to zajęło, ale jest Tongue

I cóż z nową wersją Maszyny. Pojeździłem trochę i jestem pod wrażeniem. Nie jestem osobą, która 'rzeźbi' w plikach, przerabia wszystko co się da. Odpalam scenariusz, nieczęsto nawet (chyba, że mam faktycznie dziką ochotę na coś konkretnego Smile) podmieniam skład i jadę. Z każdą zmianą coraz lepiej Smile

- RysiekChaszcz - 15.06.2013

Witam :-) Na warsztacie mam odcinek Goleszów - Bronów podg. Zabrzeg , Ochodza, Czechowice Dziedzice:

Zrobione: Odcinek Bronów - Czechowice wraz z sygnalizacją
Południowa grupa st. Zabrzeg - Czarnolesie (rozjazdy wraz z torami)
Głowica wyjazdowa z Czechowic w kier. Zebrzydowic i Katowic (rozjazdy wraz z torami)

[Obrazek: sym1.jpg]
Podg. Bronów

[Obrazek: sym2.jpg]
Podg. Bronów

[Obrazek: sym3.jpg]
Podg. Bronów

[Obrazek: sym4.jpg]
Głowica Zabrzeg Czarnolesie

[Obrazek: sym6.jpg]
Podg. Zabrzeg

[Obrazek: sym7.jpg]
Semafory Podg Ochodza od str. Chybia