MaSzyna EU07 - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: KOLEJ HOBBYSTYCZNIE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-96.html) +--- Dział: FOTOGRAFIA I SYMULATORY KOLEJOWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-16.html) +---- Dział: SYMULATORY (https://www.forumkolejowe.pl/forum-20.html) +---- Wątek: MaSzyna EU07 (/thread-114.html) |
- mikrobart - 22.06.2012 U mnie ten sam problem - korzystam zazwyczaj z netbooka, który z definicji nie ma zbyt rozbudowanej klawiatury. Angażowanie dużego laptopa tylko na Maszynę trochę mija się z celem. W tym symulatorze przeszkadza mi bardzo długi czas ładowania - gdy wpadnę na pomysł, że zmienię trasę to znowu muszę odczekać ten szmat czasu. Czy nie można rozwiązać w końcu problemu tego arcydługiego ładowania się? BTW: loony, Ania nie rozumie, że należy najpierw zakończyć służbę? :-( - loony - 22.06.2012 Ale wyszła teraz paczka całościowa 2011 i tekstury mają nowe kodowanie przez co o wiele szybciej się wczytuje. Dosłownie kilkanaście sekund. Też mnie wkurzał długi czas ładowania. Ale to co zrobili teraz to miód - gornik357 - 28.01.2013 Takie pytanie- czy u Was w najnowszej paczce da się odhamowywać ezety? Ja wciskam "," na num lock-u i nic :-( . Dawniej nie miałem takich problemów a teraz wogóle nie chce się odhamować. Nie wiem w czym rzecz. - Pendolino - 28.01.2013 Sprężarkę włączył? Albo sam nadmuchaj powietrza w przewody jak nie wiesz jak sprężarkę włączyć :-P - loony - 29.01.2013 U mnie działa. Na forum maszyny masz wątek do zgłaszania problemów - dajesz im informacje, loga i coś wykminią. - puma2091 - 29.01.2013 Trzeba przedewszystkim czytać README... Nie naciska się w ezecie tylko przytrzymuje tak jak jest w rzeczywistości i oczywiście nastawnik kierunkowy w pozycji "do przodu" w końcu tam jest elektropneumatyk. - loony - 29.01.2013 puma2091, kolega gornik357 napisał: gornik357 napisał(a):czy u Was w najnowszej paczce da się odhamowywać ezety? Ja wciskam "," na num lock-u i nic . Dawniej nie miałem takich problemówczyli chyba wie jak się odhamowuje, skoro wcześniej potrafił. Co nie zmienia oczywiście faktu, że ezety odhamowuje się 'inaczej' niż resztę loków - gornik357 - 29.01.2013 Dzięki, ale nie potrzebuję rady jak odhamować ezeta, bo dobrze wiem jak. Pytałem czy ktoś nie miał podobnego problemu z nową paczką. Najwidoczniej to jakiś problem związany z komputerem, którego aktualnie używam, bo wcześniejsze wydania z jakich korzystałem (~2004 i PC2009) miałem na starym kompie. Będę musiał napisać na forum Maszyny ;-) . - loony - 29.01.2013 Może to głupie, ale... sprawdź czy nie masz NumLocka wciśniętego I wejdź jeszcze w Rainstedzie sprawdź ustawienia wszystkie. Bo autorzy zmienili trochę rzeczy bez poinformowania użytkowników i tym. - puma2091 - 29.01.2013 Czy ja wiem czy bez poinformowania? zmiany dotyczą w sumie tylko kwestii .exe Większość autor podawał podczas publikacji. EU07.EXE: 113, 120, 162 EU07.EXE, wersje: 212, 231, 291 EU07.EXE, wersje: 355, 372 i 390 Potem jeszcze wyszedł dłuuuugo oczekiwany SPKS SPKS@390 Obecnie wersja z paczki 01.13 to exe-394 czyli 390+SPKS+jakieś pewnie drobne mało znaczące poprawki. U mnie problemów w kiblu nie ma, przed chwilą sprawdziłem. 2004 i 2009 to już prehistoryczne paczki raczej bym się nie nastawiał na to że tam działało, a tu już nie, Widocznie tam było źle. Myślę ze gdyby to był komputer to w ogóle by Ci się nie włączyło albo źle by wyświetlało obraz. Pamiętaj też, że w przypadku sterowania klawiszami 9 i 3 zmienił się skok rękojeści, nie jest tak jak było czyli o 1 stopień tylko teraz o 0,5. Można to oczywiście zmienić w eu07.ini Zreszta zapraszam do lektury: Dokumentacja symulatora "MaSzyna" Na pewno znajdziecie tu odpowiedzi na nurtujące was pytania ;-) - gornik357 - 29.01.2013 O dziwo samo mu przeszło i luzuje się jak dawniej, kropką :-D . Nie wiem co to było. Cytat:Może to głupie, ale... sprawdź czy nie masz NumLocka wciśniętegoNie, nie miałem :lol: . - loony - 30.01.2013 puma2091, no bez. Chociażby głupie wygładzanie krawędzi, nazwane multisampling. Jest ustawione domyślanie na 4. A moja karta nie obsługuje antyaliasingu i Maszyna nie chciała działać. - puma2091 - 30.01.2013 Fakt masz rację. Było o tym napisane lecz nie każdy przegląda forum na bieżąco. Zwracam honor. Aczkolwiek myślę ze włączając ustawienia widać wszystko jak na tacy co jest nowe, a wszystko jest opisane w readme. A w przypadku błędów komputerowych tak jak w twoim przypadku pomoc na oficjalnym forum da się uzyskać czego sam doświadczyłeś ;-) - loony - 31.01.2013 Da się, da się. Dwa dni to zajęło, ale jest I cóż z nową wersją Maszyny. Pojeździłem trochę i jestem pod wrażeniem. Nie jestem osobą, która 'rzeźbi' w plikach, przerabia wszystko co się da. Odpalam scenariusz, nieczęsto nawet (chyba, że mam faktycznie dziką ochotę na coś konkretnego ) podmieniam skład i jadę. Z każdą zmianą coraz lepiej - RysiekChaszcz - 15.06.2013 Witam :-) Na warsztacie mam odcinek Goleszów - Bronów podg. Zabrzeg , Ochodza, Czechowice Dziedzice: Zrobione: Odcinek Bronów - Czechowice wraz z sygnalizacją Południowa grupa st. Zabrzeg - Czarnolesie (rozjazdy wraz z torami) Głowica wyjazdowa z Czechowic w kier. Zebrzydowic i Katowic (rozjazdy wraz z torami) Podg. Bronów Podg. Bronów Podg. Bronów Głowica Zabrzeg Czarnolesie Podg. Zabrzeg Semafory Podg Ochodza od str. Chybia |