Megafonistki i zapowiedzi pociągów na dworcach - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html) +--- Dział: DWORCE, STACJE I PRZYSTANKI KOLEJOWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-13.html) +--- Wątek: Megafonistki i zapowiedzi pociągów na dworcach (/thread-959.html) |
- karolmaszynista - 12.08.2011 A u mnie kasjerki mają podłączenie do megafonów(!), mówią przez megafony tylko o ''sprzedaży biletów w pociągu bez dopłaty, z powodu kolejek''. - rustsaltz - 12.08.2011 ET40 napisał(a):jednak zapowiedzi megafonowe są branżą dość mocno sfeminizowaną ;-)Ma to proste wytłumaczenie: głos kobiecy ma częstotliwości niepokrywające się z szumem (pociągów, klimy itd), dlatego lepiej się nadaje Będąc w Niemczech spotkałem się z ciekawą praktyką: pociągi zapowiadane są tylko na peronie, przy którym stoją, centralnie podawane są tylko informacje o zmianach peronów. Przy czym należy zauważyć, że zapowiedzi też bywają mało wyraźne - Obleśny Szczur - 12.08.2011 A co powiesz na hamowanie i piski falowników? - rustsaltz - 12.08.2011 A to jest nieco inna bajka, na którą już nic raczej nie poradzimy - NiederLausitzer - 13.08.2011 Praktyka stosowana w Niemczech podawania komunikatów dotyczących peronów na które wjeżdżają pociągi i centralnie o zmianie peronów maja swoje uzasadnienie. Wyobraź sobie aby np. na Hbf.Berlin gdzie przez dobę jedzie ok. 1000 pociągów zorganizować to inaczej! Paraliż totalny. Poza wszystkim w rozkładach jazdy i fahrplan podawane są perony na które pociąg przyjedzie i ile minut czasu zajmie przesiadka (przejście na peron gdzie odjeżdża pociąg). Brzmi to jak bajka z innego Świata ale tak działa to w cywilizowanych kolejowo krajach! - przem710 - 13.08.2011 Mam nadzieję że kiedyś również w Polsce będą tego typu rozwiązania. Poruszaliśmy już kiedyś ten temat na forum. - rustsaltz - 13.08.2011 Jak się dorobimy takiej ilości pociągów to możemy pomyśleć . Faktycznie w kwestii informacji pasażerskiej Niemcy biją nas na głowę. - kris123 - 13.08.2011 U nas mamy jeszcze pociągi osobowe (Bieżanów) i redżio Skawina. - DamianT - 14.08.2011 Osobowe są i w wielkim Poznaniu :] - psim - 14.08.2011 Oj, bo to są pociągi osobowe, tak samo jak są nimi KM, KD, KW, Arriva. Podobnie jak pospiesznymi są TLK oraz iR. Nie ma się czego czepiać. - rustsaltz - 14.08.2011 IR jest oficjalnie pociągiem osobowym . Swego czasu w Katowicach było zapowiadane "osobowy regio" i "pospieszny TLK". Przynajmniej zamieszania nie było - psim - 14.08.2011 Nie oficjalnie, tylko formalnie (chodzi o finansowanie, zakres honorowanych ulg ustawowych). Moim zdaniem podział osobowy/pospieszny/ekspres jest na tyle zakorzeniony i niegłupi, że powinien dalej funkcjonować, obok nazw handlowych. Niestety niektórzy uporczywie próbują go wykorzenić, inni równie uporczywie mówią tylko "pospieszny spółki Przewozy Regionalne" (megafon na st. Włoszczowa Płn). A przecież to takie proste i oczywiste... - Maniek - 14.08.2011 Będąc na stacji w Ełku, zauważyłem, że dyżurni ruchu zapowiadają pociągi REGIO jako osobowe spółki PR (niby dobrze, gdyż w pociągu obowiązuje taryfa osobowa, lecz trzeba ludzi przyzwyczajać) a TLK "Tour de Pologne" normalnie, tyle że bez nazwy kategorii (niektórzy mogą pomyśleć, że to jest jakiś specjalny skład) + przy odjeździe megafonista dodaje "proszę wsiadać", co jest raczej rzadkim zjawiskiem na polskich dworcach. W ramach ciekawostki, mogę dodać, że zapowiedzi ze stacji Przemyśl Główny są emitowane równocześnie także na p.o. Przemyśl Zasanie. ;-) - Gżągal - 14.08.2011 Maniek, a pociągi zatrzymujące się na głównym zatrzymają się na Zasanie? Poza tym, wjeżdża na ten sam peron na obu stacjach? - Maniek - 14.08.2011 rysiogeniusz, nie, gdyż pociągi na Ukrainę są odprawiane z dworca głównego i jadą one dalej, w kierunku przejścia granicznego. Na Zasaniu masz tylko dwa tory i przy każdym z nich są perony. EOT |