Proszę o rady - jak zostać maszynistą? - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html) +--- Dział: NAUKA I PRACA NA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-19.html) +--- Wątek: Proszę o rady - jak zostać maszynistą? (/thread-4331.html) |
- rustsaltz - 09.04.2015 Na przykład CS Szkolenie i Doradztwo robi kusy na licencję: http://www.csid.pl/szkolenie - SolarisU18 - 09.04.2015 Już miałem kasować post, ponieważ znalałem tę szkołę o której pisałem wyżej :-) Człowiek się zmusił by sprawdzić to wyszukał! Co do propozycji niestety CS tylko sie ogłasza... Natomiast z tego co "wydzwoniłęm" WCE Matel Service robi kurs. http://www.wce.pl/kursy/kurs-licencyjny-maszynisty Dokładnie zaczynający się 14 czerwca. Chcą za to 4900zł. Jeśli mogę, to pozostawię numer telefonu: Tel. 601 355 476 Ponieważ tak prosili aby się kontaktować, a facet przez telefon brzmiał całkiem rzeczowo. - Sylwekk - 17.04.2015 Też znalazłem możliwość zrobienia takiego kursu w pobliżu miejsca zamieszkania w Szczecinie. Cena w granicach 5000zł + badanie lekarskie ok. 700zł przed kursem. Pytanie teraz które mi się nasuwa to czy warto się zdecydować. Główną rozterką jest to czy po zdaniu tego kursu i tym samym posiadaniu licencji i wcześniejszym zdaniu badań lekarskich zostałbym bez większych problemów przyjęty do PKP Intercity na darmowe szkolenie (w zamian za lojalkę) i w jakim to czasie by się odbyło. Wicie coś na ten temat? Jak ta sprawa wygląda w PKP Intercity? Drugie pytanie czy po zdaniu tych badań medycznych przed licencją liczą się one też później przychodząc do PKP IC czy trzeba od nowa je robić? Rozpytuję w tym temacie, bo nie chcę na darmo stracić tyle kasy i czasu. Ogólnie resztę wymagać, czyli wykształcenie średnie, nie karalność posiadam, mam 26 lat. - rustsaltz - 17.04.2015 Tak, przed przyjęciem pracodawca wysyła Cię na badania za które płaci. Czy warto się zdecydować to sam sobie musisz odpowiedzieć. - Cezaryy7 - 26.05.2015 Witam, czy ktoś się orientuje czy w PKP Intercity będzie jeszcze jakiś nabór w tym roku na maszynistę, łącznie z kursem na licencje? Drugie pytanie to czy robiąc samemu kurs na licencję maszynisty można łatwo dostać się do którejś spółki kolejowej, najbardziej bym się widział w PKP Intercity... - kawca - 27.05.2015 W tym czasie jest już ciężej np.na Śląsku. Jest szał na robienie licencji. Ja szukam na świadectwo na maszyniste. I ciężko. Pozdrawiam - Userr - 14.06.2015 Czy ktoś coś wie o o planowych szkoleniach na licencje maszynisty w PKP Intercity? Chciałbym w końcu zrobić tą licencję ale czekać na te nabory i do tego bez pewności, że się załapię to mógłbym sam zrobić. Czy ktoś z Państwa z Szczecina chciałby takowe szkolenie zrobić prywatnie? - Blomqvist - 11.07.2015 Witam serdecznie ! Jestem tutaj abyście mi rozwiali moje marzenia, oraz wątpliwości. Chyba, że wasze zdanie jest inne. Nie zakładałem nowego tematu ponieważ jest tego sporo, więc odświeżę obecny temat. A więc po wakacjach idę do 3 klasy liceum, planuję zdać przyzwoicie maturę.I teraz. Co potem ? Ogólnie interesuję się transportem towarowym. Również drogowym, ale w szczególności kolejowym. Niestety wiedzę czerpię z forum z tej dziedziny, oraz z youtube. Różne filmy instruktażowe. Żałuję, że nie wybrałem jakiegoś technikum elektrycznego. No niestety, ale jest już za późno. Moje pytanie jest takie. Czy jest szansa na zostanie maszynista ? Praktycznie od zera. Nie mam w rodzinie żadnego kolejarza. Nikt sie na tym nie zna. Mieszkam w okolicach Węglińca, to dość spory węzeł kolejowy jeśli chodzi właśnie o przewozy cargo. To, że szansa na uzyskanie uprawien jest to ja wiem. W różnych spółkach na koszt, czy też na własną rękę. O to się nie boję. Mam obawy, czy podołam. Czy na kursie jestem w stanie się wszystkiego nauczyc ? opanować ? Jest dużo elektrotechniki. Z liceum nie mam żadnych podstaw. To nie jest tylko pasja. Ale i zarabianie pieniędzy. Ja wiem, zaraz znajdą się przeciwnicy. Ale powiem krótko. Mam do wyboru. Albo kierowca C+E, każdy w rodzinie pracuje. Albo starać się o maszynistę. Powiem tak. Wiem, że praca maszynisty jest ciężka i odpowiedzialna. Praca kierowcy tira jest porównywalna. Kwestia tego, ze kierowca jak jedzie, to nie ma go tygodniami w domu. A pełnoprawny maszynista jest praktycznie codziennie w domu. Spi w łozku z własną kobietą a nie na dzikusach ( niestrzeżone parkingi ). Jakie jest wasze zdanie ? I gdzie się starać o przyjęcie ? Wtedy trzeba się przeprowadzać. Bo najbliższe oddziały mam w Poznaniu i Wrocławiu. Interesuje mnie jedynie CARGO. Pozdrawiam i oczekuje na odpowiedzi. - puma2091 - 12.07.2015 Zrób sobie uzupełnienie to będziesz miał podstawy, a czy sobie poradzisz to zależy tylko od Ciebie. - Blomqvist - 12.07.2015 Chodzi Ci o Technikum Uzupełniające ? - puma2091 - 12.07.2015 Dokładnie. - Blomqvist - 12.07.2015 A może mi ktoś naświetlic sytuację ? Chodzi mi co mogę np. robic w domu, ze zeby się podszkolić teoretycznie. Czego mogę się uczyć w domu ? Wiem, że Ie-1 spiewająco trzeba znać. RE: Proszę o rady - jak zostać maszynistą? - CounterSpace838 - 07.06.2018 To idź pracuj w NORMALNEJ firmie skoro u obecnego pracodawcy masz problem z wypłatą, też mam kumpli na tirach i Oni nie mają takich problemów jak TY. Jako szkoleniowiec przez 2 lata zrobisz niewiele ponad najniŻSzą krajowa a później około 3500.netto. Jako kierowca jeżdżąc wkoło komina też tyle zrobisz. RE: Proszę o rady - jak zostać maszynistą? - Marshal - 07.06.2018 (07.06.2018, 10:26)Konrad1961 napisał(a): To idź pracuj w NORMALNEJ firmie skoro u obecnego pracodawcy masz problem z wypłatą, też mam kumpli na tirach i Oni nie mają takich problemów jak TY. Jako szkoleniowiec przez 2 lata zrobisz niewiele ponad najniŻSzą krajowa a później około 3500.netto. Jako kierowca jeżdżąc wkoło komina też tyle zrobisz. Jak nie masz i nie miałeś z tym odczynienia nigdy a masz tylko wiedzę od "kolegów" to się nie wypowiadaj. Bo pierdzielisz głupoty 3 po 3 wskaż mi "normalną" firmę : Nie lubię takich mądrych co mają wiedzę od kolegów i się wożą z tym tematem : Wszędzie jest pięknie gdzie nas nie ma , ale jak tam pójdziemy okazuje się że to nie bajka ! RE: Proszę o rady - jak zostać maszynistą? - PeKaP - 07.06.2018 Ciekawi mnie wg was definicja Normalnej Firmy |