Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei
Planowane liczne postoje Pendolino - kolej szybka czy regionalna? - Wersja do druku

+- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl)
+-- Dział: PRZEWOZY PASAŻERSKIE I TOWAROWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-94.html)
+--- Dział: KOLEJ DALEKOBIEŻNA (https://www.forumkolejowe.pl/forum-5.html)
+--- Wątek: Planowane liczne postoje Pendolino - kolej szybka czy regionalna? (/thread-4445.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8

- Poznanski_mech - 28.10.2014

Wali mi z kroka napisał(a):Jestem nowy
Już widzę że Twój poziom kultury i wypowiedzi będzie niski.

Wali mi z kroka napisał(a):3 - zakup Pendolino to nic że 250 nie pójdzie
Skąd ta informacja? Składy są skonstruowane do jazdy z prędkością 250 km/h. To że nie pojedziemy tyle w tym roku i następnych latach nie wyklucza tego że nigdy tyle nie pojedzie.

Wali mi z kroka napisał(a):Jak myślicie który projekt jest najdroższy
Z takim myśleniem to tylko do polityki. Nie patrzy się ile to kosztuje tylko co z tego będzie. Przykładowo projekt X mógł kosztować miliardy jednak zyski, poprawa pewnych warunków, jakości powodują że ten projekt będzie się opłacał bardziej niż projekt Y który był 20 razy tańszy.

Wali mi z kroka napisał(a):Pendolino wyobrażasz sobie pas startowy o długości 600 km ? Wyobrażasz sobie że do każdego! obywatela wsiadającego do tego cuda skarb państwa dopłaci średnio 280 zł?
Jakiś rachunek finansowy zaprezentujesz? Czy to tylko Twoje "wolne" domniemanie?

Wali mi z kroka napisał(a):Wyobrażasz sobie że kosztem Pendolino zlikwidowano by kolejki w szpitalach i oczekujących na zabieg?
Jasne, a transport publiczny niech dalej się cofa względem innych państw.

Wali mi z kroka napisał(a):Mydlą wam oczy, a wy jak baranki na rzeż.
Narazie to Tobie zamydlono oczy bo wypisujesz tylko to co usłyszałeś w mediach. Nie? To odwołaj się chociażby do rzekomego wjazdu ED250 na Centralny w czerwcu tr.?

Wali mi z kroka napisał(a):Wierzcie mi, są ludzie śmiejący się z Polaczków.
Jeżeli sam siebie określasz polaczkiem to już źle o Tobie świadczy. Od niedawna mieszkam w Szwecji i tutejsza Polonia nie narzeka na tego typu komentarze.

Wali mi z kroka napisał(a):Jak myślicie dlaczego niektóre kraje utajniły wyniki finansowe Pendolino. Tak, tak nie z powodu zysków, a gigantycznych strat.
Yyy że jak? Chiny mają 140 sztuk bez wychylnego pudła i generują zyski. Włochy nie narzekają. Oczywiście nie znam tamtejszej specyfiki, może ktoś był w kraju gdzie jeździ Pendolino lub ma jakieś wyniki finansowane?

Wyraźnie widać że idą wybory :-D

- DamianT - 30.10.2014

Ceny biletów dla Częstochowy:

Na miesiąc przed odjazdem oferowana będzie pula tanich biletów; w przypadku relacji Częstochowa - Warszawa będą kosztować 59 zł. Jednak takich biletów zaplanowano bardzo niewiele: na 5 proc. miejsc w pociągu. Po wyczerpaniu tej puli obowiązywać ma cena podstawowa 134 zł, od której naliczone zostaną rabaty: 30 proc. przy zakupie biletu przynajmniej dwa tygodnie przed odjazdem i 20 proc. na tydzień.

Cały tekst: http://czestochowa.gazeta.pl/czestochow ... ino_z.html

- hutterdm - 30.10.2014

Jakiś czas temu przeliczyłem koszt eksploatacji Pendolino zakładając, że ma się zwrócić w 17 lat. Wychodzi, że to co najmniej 100 PLN za kilometr jazdy bez dodatkowych opłat. Przy takich kosztach szansa na rentowność jest niewielka. A co do Pendolino, to Słowenia z nich zrezygnowała z powodu niskiej rentowności (w granicach 10%) i awaryjności. Co będzie u nas to czas pokaże.

- Afrika Bambaataa - 30.10.2014

hutterdm napisał(a):Jakiś czas temu przeliczyłem koszt eksploatacji Pendolino zakładając, że ma się zwrócić w 17 lat. Wychodzi, że to co najmniej 100 PLN za kilometr jazdy bez dodatkowych opłat. Przy takich kosztach szansa na rentowność jest niewielka. A co do Pendolino, to Słowenia z nich zrezygnowała z powodu niskiej rentowności (w granicach 10%) i awaryjności. Co będzie u nas to czas pokaże.

Yyyy... czy chcesz przez to powiedzieć, że frekwa w Pitolino powinna przez te 17 lat utrzymywać się na średnim poziomie minimum 80-90%?
No jeśli tak ma być, to Pitolino się nie zwróci w tak krótkim okresie.

- hutterdm - 30.10.2014

O ile się w ogóle zwróci...

- rustsaltz - 30.10.2014

Afrika_Bambaata napisał(a):Yyyy... czy chcesz przez to powiedzieć, że frekwa w Pitolino powinna przez te 17 lat utrzymywać się na średnim poziomie minimum 80-90%?
No jeśli tak ma być, to Pitolino się nie zwróci w tak krótkim okresie.
Patrząc na frekwencję w EIC nie zdziwiłbym się, gdyby jednak się zwróciły Wink Aczkolwiek planowany czas eksploatacji 17 lat to trochę mało...

- Afrika Bambaataa - 30.10.2014

Rustsaltz, planowany czas eksploatacji to, o ile dobrze kojarzę, 30 lat. Co w naszych warunkach oznacza pewnie 50 ;-)

- rustsaltz - 30.10.2014

Jak znam włoską jakość to boję się, że 10Tongue. Ale skoro czas eksploatacji to 30 lat, to dlaczego rentowność jest liczona na 17?

- SCZ - 30.10.2014

DamianT napisał(a):Ceny biletów dla Częstochowy:

Na miesiąc przed odjazdem oferowana będzie pula tanich biletów; w przypadku relacji Częstochowa - Warszawa będą kosztować 59 zł. Jednak takich biletów zaplanowano bardzo niewiele: na 5 proc. miejsc w pociągu. Po wyczerpaniu tej puli obowiązywać ma cena podstawowa 134 zł, od której naliczone zostaną rabaty: 30 proc. przy zakupie biletu przynajmniej dwa tygodnie przed odjazdem i 20 proc. na tydzień.

Cały tekst: http://czestochowa.gazeta.pl/czestochow ... ino_z.html

134zł no trochę lepiej... no cóż,tego można było się spodziewać po EIC/EICP, jeden przejazd co najmniej ''jeden Jagiełło'' z portfela...

- przewoz - 30.10.2014

hutterdm napisał(a):O ile się w ogóle zwróci...

Na kolei nic się nie zwraca w zasadzie. Poza taborem cargo.

- DamianT - 31.10.2014

SCZ napisał(a):134zł no trochę lepiej...

A po odjęciu 30%, czyli 80,40zł nie wychodzi dramatycznie dużo.

No i faktycznie połączenie z Wrocławiem całkowicie nie opłaca się jazda Pendolino. Czas TLK będzie pewnie bardzo podobny.

- SCZ - 31.10.2014

DamianT napisał(a):
SCZ napisał(a):134zł no trochę lepiej...

A po odjęciu 30%, czyli 80,40zł nie wychodzi dramatycznie dużo.

No i faktycznie połączenie z Wrocławiem całkowicie nie opłaca się jazda Pendolino. Czas TLK będzie pewnie bardzo podobny.

80.40zł to po dojęciu 40% , a 30% 93.80zł. Do Wrocławia będą TLK. EIC/EICP nie opłaca się na krótkich odcinkach, sam przejazd dziś EIC niecałych 10km z Warszawy Wschodniej do Warszawy Zachodniej to 48zł.

- DamianT - 31.10.2014

Si. Nie wiem czemu policzyłem dla 40%

- SCZ - 05.11.2014

Cytat:PKP Intercity podał ceny na przejazd pendolino. Podróż drugą klasą z Opola do Warszawy będzie kosztować (razem z miejscówką) 136 zł, do Wrocławia 81 zł, do Lublińca i Częstochowy po 48 zł.

- Ale to ceny maksymalne - mówi Beata Czemerajda. - Im wcześniej kupimy bilet, tym mniej zapłacimy. Zniżki będą wynosiły 30, 20 i 10 procent. Oczywiście respektowane będą również wszystkie ustawowe ulgi na przejazd.

Dziś przejazd pociągiem Intercity z Opola do Warszawy to koszt 132 zł, a do Wrocławia 68 zł.
więcej : http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article ... /141109815

- Mika - 14.11.2014

Wali mi z kroka napisał(a):Wyobrażasz sobie że do każdego! obywatela wsiadającego do tego cuda skarb państwa dopłaci średnio 280 zł?
Artykuł wPoltyce.pl przytoczony przez przema w innym temacie donosi, że każdy mieszkający w kraju zapłacił już grubo ponad 400 złotych.
hutterdm napisał(a):Jakiś czas temu przeliczyłem koszt eksploatacji Pendolino zakładając, że ma się zwrócić w 17 lat. Wychodzi, że to co najmniej 100 PLN za kilometr jazdy bez dodatkowych opłat. Przy takich kosztach szansa na rentowność jest niewielka.
rustsaltz napisał(a):Patrząc na frekwencję w EIC nie zdziwiłbym się, gdyby jednak się zwróciły Wink Aczkolwiek planowany czas eksploatacji 17 lat to trochę mało..
Proszę mnie uświadomić, czy piszemy jedynie o koszcie zakupu Pendolino?
-----
Wali mi z kroka napisał(a):Nie uwierzycie ale naprawdę wali mi z kroka.
To się myje ;-D