Busy kontra kolej - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: KOLEJ HOBBYSTYCZNIE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-96.html) +--- Dział: KOMUNIKACJA MIEJSKA I AUTOBUSOWA (https://www.forumkolejowe.pl/forum-23.html) +--- Wątek: Busy kontra kolej (/thread-844.html) |
- rustsaltz - 27.10.2011 psim napisał(a):Bo... popyt na linii do Wileniaka przerósł możliwości techniczne. Tam ponoć potrójne jednostki wypełnione po brzegi przyjeżdżają w szczycie tak często jak tylko SRK pozwala (czy jak to tam się nazywa). O zapchanej Średnicy nie wspomnę... Za mało torów jest, ich rozkład jest kiepsko pomyślany!To należy zastosować inne urządzenia srk (tak to się nazywa ), wszak w Niemczech taki problem nie występuje, ewentualnie rozbudować infrastrukturę. W żadnym wypadku autobus/bus nie rozwiązuje problemu. Cytat:O, to tak jak kolej - o czym się ostatnio boleśnie przekonałem jadąc iR Wielkopolanin - i nie mam na myśli rutynowego opóźnienia, tylko ordynarną publikację fałszywego rozkładuWidać któryś pracownik też ma to w głębokim poważaniu. Cytat:telebus - "giętka" linia dynamicznie modyfikuje trasę przez osiedle, i podjeżdża pod dom - o ile wcześniej zgłosisz takie zapotrzebowanie (np. telefonicznie).Osiedle domków jednorodzinnych oraz skrzyżowanie w centrum miasta. Czujesz różnicę? Cytat:Prawo fiskalne to nie jest coś, co powinniśmy tu omawiać. Zaraz ktoś powie że pewien busiarz źle się prowadzi, bo zdradza żonę z kochanką (kochankiem?) i dlatego busy są be.Jakby nie patrzeć systematycznie okrada nas wszystkich. Cytat:A propos, moim zdaniem PKP IC robi państwo w ..uja na zniżkach ustawowych na przejazd pierwszą klasą, czego ustawodawca nie przewidział, a przewoźnik zakombinował i realizuje. I co? PKP IC jest be, jak busiarze?Ależ PKP IC sprzedaje bilet na drugą klasę (za który dostaje odpowiedni zwrot) i dopłatę do klasy pierwszej. Gdzie tu robienie kogoś w ...uja? Cytat:Z drugiej strony, kto wie czy taka linia jak Gliwice - Częstochowa, nie dałaby radę sama się utrzymać i wyjść na zero, a może nawet przynieść zysk.Przewozy regionalne/aglomeracyjne z założenia są niedochodowe. Tak samo jak niedochodowa będzie edukacja czy opieka zdrowotna. Cytat:Czyli chyba powoli dochodzimy do wniosku, że to co jest tak naprawdę złe, to brak regulacji i narzucenia pewnych zasad (np. wspólna taryfa, klarowny rozkład), a nie przynależność kapitałowa.O właśnie! Wszak wielu prywatnych przewoźników jeździ na zlecenie wielu organizatorów i jeśli system nie jest przeżarty złodziejstwem i korupcją to się kręci (vide Gdynia) Cytat:Problem w tym, że mimo pewnych pozorów, w praktyce kolej też coraz bardziej tak wygląda...Ale do sytuacji, że jeden jedzie szybciej, żeby wyprzedzić konkurencję jeszcze nie dochodzi. Należy robić wszystko, żeby kolej nie zmierzała w tym kierunku. - psim - 27.10.2011 rustsaltz napisał(a):Ależ PKP IC sprzedaje bilet na drugą klasę (za który dostaje odpowiedni zwrot) i dopłatę do klasy pierwszej. Gdzie tu robienie kogoś w ...uja? Offtopik, ale moim zdaniem to dość elementarne: Osoba uprawniona do zniżki na przejazd 2 klasą (a właśnie do takiego przejazdu przewoźnik otrzymuje dopłatę) ostatecznie jedzie w klasie 1 za cenę niższą, niż gdyby kupiła normalny bilet na 1 klasę, bez kombinowania. Gdyby ustawodawca chciał uhonorować studentów czy uczniów zniżką również w 1 klasie, to nie zapisywałby że zniżka dotyczy wyłącznie 2 klasy. Czy coś źle wnioskuję? Intercity robi sobie promocję okradając wszystkich podatników ) - rustsaltz - 27.10.2011 psim napisał(a):Intercity robi sobie promocję okradając wszystkich podatników )Podatnik płaci tyle ile zawsze Cytat:Gdyby ustawodawca chciał uhonorować studentów czy uczniów zniżką również w 1 klasie, to nie zapisywałby że zniżka dotyczy wyłącznie 2 klasy. Czy coś źle wnioskuję?Mam wrażenie, że to raczej zwykłe niedopatrzenie. Wystarczyłby zapis, że do ulg ustawowych nie wolno robić dopłat, ale albo to świadome działanie albo ktoś o tym zapomniał pisząc przepisy. - Maciej - 27.10.2011 Virakocha napisał(a):Nasz "kochany" ZTM w Poznaniu stawia na busy. Linia 121 jest obsługiwana nota bene Sprinterem Plus 2 nowe Kapeny, które często jeżdżą z napisem "68 Podolany" (zamiast "przejazd techniczny"). Ale,trony, to zaledwie 3 busiki, a trwają dostawy Solarisów Alpino do obsługi własnie takich małych linii. MPK tnie koszty gdzie wlezie, a pan G. z tego co wiem, chce ograniczyć dotacje do MPK o 20 mln w przyszłym roku... o.O psim napisał(a):jaki miałby być cel wprowadzenia tej opłaty? Dokopać "prywaciarzom" dla samej zasady dokopania?Sądzę, że powinien płacić miastu, a nie dziw się że ZTM byłby z tego zwolniony, bo byłoby to co najmniej dziwne, jeśli miasto miałoby płacić samemu sobie. :-P Jakie podstawy? A jakie podstawy ma płacenie e-myta przez TIR-y? psim napisał(a):Z drugiej strony, kto wie czy taka linia jak Gliwice - Częstochowa, nie dałaby radę sama się utrzymać i wyjść na zero, a może nawet przynieść zysk.Psimie, komunikacja miejska zazwyczaj jest nieopłacalna, co mnie zaskoczyło, nawet metro nie wychodzi choćby na zero. Opłacalne są zaledwie pojedyncze linie, choć może ta, którą wymieniłeś byłaby w stanie zarobić na siebie ,tego nie wiem, ale to jednostkowy przypadek, czemu akurat prwydzaciarz miałby na tym zarabiać? Równie dobrze może t robić MPK/MZK, czy co tam w GOP-ie jest. - rustsaltz - 27.10.2011 Maciej napisał(a):komunikacja miejska zazwyczaj jest nieopłacalna, co mnie zaskoczyło, nawet metro nie wychodzi choćby na zero.Trochę nie do mnie, ale pozwolę sobie skomentować: metro przede wszystkim nie wychodzi na zero, zarówno ze względu na koszta utrzymania jak i koszta budowy. - Adams - 20.03.2012 anna50 napisał(a):Na trasie Wadowice -Bielsko czyli linia 117 jest bardzo dobrze zorganizowana komunikacja i każda złotówka dotacji jest zbędna. Jeśli między Wadowicami a Bielskiem jest zorganizowana komunikacja takim taborem (busowym) jak w innej części Małopolski to ja dziękuję. Odbiegnę trochę od tematu i podzielę się wrażeniami z mojej wczorajszej półgodzinnej podróży busem z Zakliczyna do Tarnowa. Już na wstępie pan kierowca busa wjechał na przystanek z taką szybkością, że niemal rozjechałby oczekujących tam pasażerów. Po wejściu do pojazdu i zapłaceniu za przejazd upomniałem się o bilet, który Pan kierowca z wielką łaską mi wydrukował, pozostali pasażerowie którzy się o ten bilet nie upominali po prostu go nie otrzymywali. Po trasie pojazd zatrzymywał się niemal wszędzie gdzie zażyczyli sobie tego pasażerowie, w jednym miejscu nawet na samym zakręcie gdzie droga nie posiadała pobocza. Przez większą część czasu Pan kierowca rozmawiał przez telefon (nie korzystając z zestawu słuchawkowego, bo po co). W pojeździe tym nie działał szybkościomierz, więc nie wiadomo było jaką prędkością się poruszamy, a wszystko wookoło skrzypiało, trzeszczało, tak że strach było tym czymś jechać. Rzadko korzystam z tego rodzaju transportu, ale to co zobaczyłem woła o pomste do nieba. Niestety, ale wszystkie kursujące z Zakliczyna busy są w podobnym stanie. Dla nie znających terenu pragnę dodać że bus jest jedynym środkiem komunikacji kursującym z tego miasteczka. W tym miejscu chciałbym się zapytać @anny50 vel. Arona czy to ma być ten nowoczesny i ekonomiczny transport publiczny za którym tak lobbujesz? P.S. Dla zainteresowanych na PW mogę podać nazwę firmy przewozowej obsługującej tą linię. EOT - rustsaltz - 20.03.2012 Adams napisał(a):P.S. Dla zainteresowanych na PW mogę podać nazwę firmy przewozowej obsługującej tą linię.Myślę, że ITD też chętnie by tę nazwę poznała - Adams - 20.03.2012 rustsaltz, uwierz mi że mnie mierziło żeby zadzwonić na Policję żeby sprawdzili przynajmniej stan techniczny tego pojazdu. Nie zrobiłem tego tylko dlatego że miałem 15 minut do pociągu, a kto zna Tarnów to wie że od D.H. Świt (gdzie stacjonuje busiarstwo) do dworca kolejowego jest spory kawałek. Mimo to żałuję że tego nie zrobiłem. - przem710 - 20.03.2012 Ostatnie wydarzenia z busami w roli głównej pokazują jak bardzo bezpieczna jest ta "pseudo komunikacja" w wydaniu prywatnych "busiarzy" nastawionych tylko i wyłącznie na czysty zysk, i oni jeszcze chcą dotacji. Totalnie im w tych głowach się poprzewraca. - pepe - 21.03.2012 przem710, Ale pamiętaj, że przykład idzie z góry. Jeszcze nie tak dawno ktoś z małopolskich władz mówił, iż konsultowane jest takie rozwiązanie: Zabranie części dotacji PR i przekazanie jej przedsiębiorstwom busiarskim kursującym na Kraków-Miechów, dlatego że nimi jeździ więcej osób....więc komu tu odbija. - Adams - 21.03.2012 pepe, do Miechowa w większości kursują dość wygodne i bezpieczne autobusy więc to jeszcze jestem w stanie znieść, ale to co jeździ do Olkusza, Wolbromia, czy Chrzanowa to już przechodzi wszelkie pojęcie. Nie wspomnę już o powiatach tarnowskim i brzeskim, gdzie po upadku PKS Tarnów niemal wszystkie linie przejęło busiarstwo. - pepe - 21.03.2012 Adams, Nie chodzi mi o tabor jakim tam się jeździ bo nie wiem. Bardziej chodzi mi sam sposób myślenia: zabieram pieniądze własnej firmie, żeby dać innej, a co gorsza PRYWATNEJ - to jest chore. - Adams - 21.03.2012 pepe, w sumie masz racje, ale takim sposobem samorządy wykańczają nie tylko kolej, ale także PKS. Tak właśnie padły PKSy w Chrzanowie, Olkuszu i ostatnio w Tarnowie. - anna50 - 22.03.2012 Drodzy Panowie jak to trudno zrozumieć Przewozy Regionalne muszą zapłacić ok 40 zł za każdy km plus obsługa posterunków. Przerwy miedzy pociągami trwają nawet do 8 godzin od Wadowic do Bielska zatrudnionych jest kilkanaście osób plus obsługa pustego pociągu. Przejazd kilometra busa kosztuje firmę kilka złotych chyba to logiczne że Przewozy Regionalne w dobie tych spółek jakie są obecnie na PKP nie mogą normalnie funkcjonować. - pepe - 22.03.2012 anna50, Aronie a posiadasz jakieś sensowne i aktualne wyliczenia kosztów Przewozów Regionalnych na linii 117, czy sobie od tak strzelasz. Poza tym PR nie funkcjonuje w ramach grupy PKP. |