Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei
Książki kolejowe - Wersja do druku

+- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl)
+-- Dział: KOLEJ HOBBYSTYCZNIE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-96.html)
+--- Dział: LITERATURA, MEDIA I STRONY KOLEJOWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-21.html)
+--- Wątek: Książki kolejowe (/thread-78.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

- Gżągal - 30.01.2012

A od dziś jestem posiadaczem książki "Drogi żelazne Warszawsko-Wiedeńskie". Jeszcze dokładnie nie przejrzałem zawartości, jutro podam +- co to jest

KOLEJNICTWO W POLSKICH PRZYGOTOWANIACH OBRONNYCH I KAMPANI W - wrzos1939 - 02.02.2012

Witam
Jestem na tym forum "nowy",interesuje się walkami zgrupowania transportów kolejowych i pp nr.52 "Piłsudczyk" na linii kolejowej Warszawa -Brześć a dokładnie między stacjami kolejowymi Mrozy -Sosnowe we wrześniu 1939 r dowodzonego przez płk.Mikołaja Prus-Więckowskiego ostatnio natknąłem się na spis treści książki " KOLEJNICTWO W POLSKICH PRZYGOTOWANIACH OBRONNYCH I KAMPANII WRZEŚNIOWEJ tom 2 " i tu moje pytanie czy któryś z Panów nie posiada tej książki na str 434-440 jest relacja kpt.Stanisława Bury-Burzymskiego którą próbowałem otrzymać z CAW lecz ze względu na rozbudowę i remont od dnia 04.09.2011r CAW jest zamknięte dla użytkowników do odwołania,więc jeśli była by możliwość uzyskania skanu lub xero tej relacji byłbym wdzięczny / oczywiście pokryję wszelkie koszty /. Oczywiście jeśli posiadacie Panowie jakieś ciekawe informacje lub relacje na interesujący mnie temat proszę do mnie pisać .
Pozdrawiam

- DamianT - 03.02.2012

Łukasz Turek napisał(a):
DamianT napisał(a):18 zł? Niska cena. Napisz coś więcej o tej książce Lokomotywy na polskich torach

Więcej niż 18 nie dałbym. Jak wspomniałem - jest tam lakoniczny opis danej lokomotywy i powiedzmy jej 3-5 zdjęcia. Ładnie to wygląda na półce. A tak to pobieżnie jest to opisane.

Zakupiłem. Faktycznie gdyby ta książka kosztowała więcej, to nie opłacałoby się jej kupować. Ale za tę cenę to fajne wydanie.

- Marti - 18.02.2012

Witam wszystkich miłośników kolei,
jestem tu nowa i pewnie zagoszczę na długo Wink
Mam do Was prośbę piszę pracę licencjacką na temat polskich kolei przed wejściem do UE i po.
Potrzebuję literatury związanej z polskimi kolejami jak się rozwijały od drugiej wojny światowej do wejścia do UE.
Ja mogę służyć pomocą na temat kolei po wejściu do UE

Z góry dziękuję za pomocWink

- rustsaltz - 18.02.2012

W książce "Dzieje Katowickiego Okręgu Kolejowego" był dość obszerny rozdział o kolejach w okresie PRL i nieco po transformacji, nawet jakieś schematy zarządzania były, więc może Ci się przyda.

- Railways - 23.02.2012

Witam wszystkich tez jestem nowy na tym forum. Z takich książek, które mam u siebie i wg mnie są godne uwagi to:
-"kolejowe rarytasy w fotografii" wyd. eurosprinter;
-"lokomotywy w Polsce" wyd. carta blanca";
-"technologia transportu kolejowego" wyd. WKŁ;
-"modele kolejek" wyd. muza sa;
-"koleje świata" wyd. olesiejuk;
-Jeżeli kto woli reportaże z rodzaju kolejnictwa to polecam "wielki bazar kolejowy" Poul Theroux- to zapis podroży z Londynu do Tokio i z powrotem wyłącznie rożnymi pociągami, opisuje w nim fenomen podróżowania koleją- rewelacja moim zdaniem.
-"Wagony towarowe" opis wagonów używanym przez PKP,
-"szerokim torem LHS" T.Ciemnociulowski; i ta co przyszła mi wczoraj R. Stankiewicz "Kolej w Rzeszowie 1858-2008"

- DamianT - 17.05.2012

Wydawnictwo Eurosprinter zaprezentowało nowe ciekawe wydanie:

Dzieje Kolei W Polsce

Więcej o tej książce pod poniższym linkiem:
http://eurosprinter.com.pl/146,dzieje-k ... olsce.html

Co sądzicie na temat tej książki? Warto zakupić?

- kazio - 17.05.2012

Za 95 zł.... Ja nie kupię bez obejrzenia tego dzieła na żywo, a nie tylko na podstawie reklamy wydawcy.

Ale dzięki za poinformowanie o tej ksiązce.

- DamianT - 19.07.2012

Dzisiaj w Biedronce, tak w Biedronce, znalazłem ciekawą książkę Clive'a Groome'a "Parowozy", w której autor opisuje całą historię brytyjskich parowozów. Na 125 stronach zawiera sporo zdjęć i rysunków oraz bardzo dużo treści. Cena 9,99zł. Myślę że za tę cenę można się pokusić.
Oto ona:
http://www.olesiejuk.pl/zobacz/single/p ... roome.html

- TOMEKKOT - 20.07.2012

Książka jest w miękkiej czy twardej okładce? Jak ja kupowałem kiedyś z twardą okładką to pamiętam, że zapłaciłem więcej niż 10zł.
Posiadam powyższą książkę, i uważam że jest ona warta tych dziesięciu złotych. Zdjęć jest dużo (na każdej stronie) a przy okazji większość jest całkiem ładna. Tekstu nie ma za dużo, a samą treść czyta się przyjemnie.
Wielce się nie rozpisując polecam tą książkę.

- DamianT - 20.07.2012

W Biedronce są w miękkiej okładce.

- KOLEJWIZJA - 25.12.2012

Historia Kolei w Polsce

Książka wydana w ubiegłym miesiącu. Jest to ciężki, monumentalny album prezentujący dzieje polskich kolei od samych początków aż po czasy współczesne. Rewelacyjnie dobrane zdjęcia i opracowanie graficzne. O polskim kolejnictwie wiemy dość dużo, ale z niej dowiecie się kolejnych szczegółów i ciekawostek. Historia zaczyna się w czasach zaborów rosyjskich, pruskich i austriackich, a kończy na informacjach o produkcji najnowszej rodziny lokomotyw Maraton oraz SZT Link z Pesy. Jak dla nas rewelacja.

6 przykładowych stron w PDFie

[Obrazek: Historia%20kolei_spis%20tresci.jpg]

- DamianT - 25.12.2012

Dzieje kolei w Polsce
Historia kolei w Polsce

Co tu wybrać Smile

- Bloodsucker69 - 26.12.2012

Wybór ciężki, przeglądałem obie, pod choinką znalazłem "Historię kolei w Polsce" i jestem bardzo bardzo zadowolony, zdjęcia są naprawdę świetne (współtworzona z Nardowym Archwium Cyfrowym!), a i merytorycznie jest bardzo dobrze, cena jednak też jest odpowiednio wyższa. W "Dzieje kolei w Polsce" również na pewno się zaopatrzę, tak dla uzupełniania tego czego brak w pierwszym wydawnictwie Smile

- DamianT - 15.01.2013

Railcolor na swojej stronie na FaceBooku ogłosił, że w tym roku wyda pierwszą swoją książkę.

Jej tytuł (po polsku) to Elektryczne lokomotywy zrobione w Europie.
Zostanie wydana w dwóch językach: po angielsku i po niemiecku.

A na okładce dwie polskie lokomotywy Smile

[Obrazek: 424074_460800397302945_1684025063_n.jpg]