Co kolejowego macie w domach? - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: KOLEJ HOBBYSTYCZNIE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-96.html) +--- Dział: DZIAŁ KOLEKCJONERA (https://www.forumkolejowe.pl/forum-12.html) +--- Wątek: Co kolejowego macie w domach? (/thread-1049.html) |
Co kolejowego macie w domach? - karolmaszynista - 25.05.2011 Wiele z Miłośników Kolei zbiera różne rzeczy opisane w różnych częściach tego forum. A tu macie okazję pochwalić się wszystkim co macie oprócz gazet i książek(oprócz instrukcji kolejowych). Moja lista w skrócie: 2 modele.-Amtrak i Mallard A4 3 kalendarze- 2008,2011,2011 Kilka map-sieci kolejowych w Polsce -tabliczki ''Przedział służbowy(3)'',''Przesyłki konduktorskie nadawanie-odbiór(2)'', ''Przedział dla podróżnych z dziećmi do lat 4 i kobiet ciężarnych''. Ponadto: lizak, chorągiewka, tarczki końca pociągu, czapki(2), furażerka, zbieram bilety, 2 bilety kartonikowe-EKW, SRJP(kilka), dawne identyfikatory oraz legitymacje kolejowe., szkło z Lyd1, szkło z Tr12 Kazimierz D. nad Wisłą(krajobraz wieszany w pociągu[dawniej]), monety kolejowe z EKW, Karty prób hamulca, wykazy oddawcze, Raport z jazdy, wykaz wagonów doczepionych i odczepionych. Instrukcje: R1, E1, le-1(E1), H-21, H-22 no i kilka książek o kolei, ale mowa o nich jest w stworzonych przez kogoś temacie. Przybywa tego z każdym miesiącem. Doszło: 3 RRJP, 2 załączniki z kilometrami, nowe krawaty, torba-szmacianka z MuzKolu. A wy co macie? - Tomasz K. - 25.05.2011 Moja skromna kolekcja to : -jeden model- Amtrak -Dodatek 1 dla Wewnętrznego RJP ważny od 09.12.2007 -1000 biletów ( każdy inna relacja)+ 250 do wymiany jak ktoś chętny to pisać :-D -Kalendarz 2007 -"Cegły" 2004/05 2007/08 2008/09 2009/10 -Liniowe rozkłady jazdy m.in. Sląskie, Lubuskie -kieszonkowe RJ dla woj. opolskiego, Śląskiego oraz Wrocławia od 2005 roku do dziś -Plakatowy RJ Wrocław Główny 2010/11 -rejonowe Rozkłady Jazdy Pociągów okręg Poznań 29.05-1994-24.90.1994 ; 2.06.1991-30.05.1992 -6 rozkazów pisemnych "O" -Taryfa na przewóz osób, rzeczy i zwierząt "PKP Przewozy Regionalne" wraz z :Zasady odprawy i tabele opłat stosowanych przy przejazdach osób uprawnionych do ulg 99%, 80% i 70%. Również kilka książek o kolei. - Przemek19840 - 25.05.2011 Moja kolekcja jest naprawdę skromna: -Moje stare legitymacje kolejowe, stara w czarnej okładce, później żółta laminowana i później takie normalne jak są teraz, 2 pierwsze na darmowe przejazdy ostatnia na zniżkę 99%(pochodzę z rodziny gdzie rodzice byli kolejarzami stąd te zniżki.) -Kilka bloczków rozkazów pisemnych "s" "Nrob" Niektóre wypełnione. -Książki obrotów wagonów. -Książki dyżurów -Między narodowe kolejowe listy przewozowe. -Plomby z wagonów znalezione na torach głównie Orlen i PetroTank i kolei czeskich. -Bilety kolejowe blisko 1000 -Mundur kolejarski. - mikrobart - 25.05.2011 To i ja się podzielę: - SRJP od 2000 r. do 2010 r. (chyba żadnego nie brakuje) - ok. 30 instrukcji z lat 70 i nowszych - Taryfa przewozowa IC - ok. 20 smyczy spółek, długopisy, ołówek, rzeżucha ( :-P ), korkociąg itp. - dwa albumy z biletami kolejowymi - 6 pozycji na temat kolei od strony technicznej - wszystko z WKŁ - mapy sieci kolejowej w Polsce i w Europie - plakaty ze zdjęciami lokomotyw - sporo numerów Rynku Kolejowego, Świata Kolei, 3 numery KMiD - listy przewozowe z ostatnich lat funkcjonowania stacji Wąsosz - dzienniki zamówień wagonów stacji Wąsosz i wiele innych dokumentów z tej właśnie stacji I jeszcze dwie szuflady kieszonkowych rozkładów, ulotek, broszurek i bla bla bla ;-) - ET40 - 25.05.2011 Ja mam tylko parę biletów PR :-| - loony - 25.05.2011 Ło Jezu, ciężko zliczyć. Będę w domu to może uda mi się to wszystko skompletować dokładnie Z tego co pamiętam to: - tablicę drewnianą do pisania kredą z jakiegoś posterunku rozgałęźnego z tytułem 'Zarządzenia'. - Drewnianą ramkę (w rogu wyryte PKP) z kartką (niestety zniszczona dość) jak zachować się wobec sygnałów alarmowych. Też z tego samego post. rozg. chyba - Różnorakie tabliczki z opuszczonych budynków kolejowych - wyczyszczone wiszą u mnie na ścianie. - gdzieś na strychu mam też model (czy tam makietę...) kolejki elektrycznej Kupiona przez mojego ojca za PRLu czyli wagony 2 klasy z balkonikiem, i model parowozu, ale już nie pamiętam jakiego. Będę w domu to może udami się odpalić tą imprezę - Virakocha - 25.05.2011 Bilety PR i PKP IC Książki obrotu wagonów ze stacji Półwiosek Lubst. - danyeru - 26.05.2011 Ja to mam skromnie. ;-) - Tabliczka znamionowa tarczy manewrowej . - Brązowa zasłonka PKP. - Książka paszportowa (nie pamiętam dokładnie nazwy, muszę doczytać to, jak i nr lokomotywy) lokomotywy SM42-xxx. To chyba jakiś dziennik ochrony ppoż. Bo pochodzi ze straży pożarnej, która przed 1990r działała na terenie stacji towarowej Łódź-Olechów. - Tet - 26.05.2011 Wypasiony kalendarz kolejowy ;-) - mikrobart - 26.05.2011 Tet, o to to, zapomniałem napisać, że posiadam kalendarz ForumKolejowe.pl ;-) Do tego tablica z nastawni wykonawczej Ws1 w Wąsoszu, kilka tablic kierunkowych z pociągów, kalendarze z PR Kraków na 2011, kalendarz niemiecki z lokomotywami DB etc. - Tomasz K. - 26.05.2011 Aha jeszcze tablica kierunkowa z pociągu TLK d."Śnieżka" :-P Smycze , gwizdki , ulotki itd. - mikrobart - 26.05.2011 MK_ŚLĄSK napisał(a):gwizdkiTo ja chyba nawet wiem skąd. Kalendarz z PKP Cargo z Paniami pracownicami tej spółki - zapomniałbym o nim a jest godny uwagi. - Łukasz Turek - 26.05.2011 - żona - pies - 2 laptopy - 3 aparaty - kilka kg papierów z pracy W zasadzie prawidłowo odpowiedziałem na pytanie Edyta: W zasadzie mam szlaban od żony na kolejowe "badziewia" Ogólnie to mam kilka tyś zdjęć składów, kilka książek kolejowych, w aucie w schowku wala się znaczek PAFAWAG-u. Nie kręci mnie za bardzo zbieranie. - psim - 26.05.2011 - jakaś stara cegła, - duży zegar stacyjny - parę tablic musicREGIO oraz interREGIO WOŚP z podpisami Owsiaka - wygrane na Allegro, - lizak z Poznania :-) - j/w - parę książek, głównie literatura popularna okołokolejowa - kwadrat - zawsze przy sobie - loony - 26.05.2011 A zegar skąd masz? Też bym sobie powiesił taki w samochodzie |