Płachta zamiast kolorowego mostu - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html) +--- Dział: INFRASTRUKTURA I RUCH KOLEJOWY (https://www.forumkolejowe.pl/forum-66.html) +--- Wątek: Płachta zamiast kolorowego mostu (/thread-1405.html) Strony:
1
2
|
Płachta zamiast kolorowego mostu - pitagoras23 - 21.09.2011 Zamiast czerwonej farby na moście średnicowym będzie banner z nadrukiem odnowionej konstrukcji. W poniedziałek rozpoczął się jego montaż. Powisi rok. Niewykluczone, że później zastąpi go inna reklama. źródło: www.tvnwarszawa.pl - przem710 - 21.09.2011 Europa pełną gębą, polak potrafi. - JONIN_EZT - 21.09.2011 Większej głupoty chyba jeszcze nie wymyślili, ale to już szczegół. - Obleśny Szczur - 21.09.2011 Zdaje siê, ¿e parê miesiêcy temu by³o jakie¶ g³osowanie/konkurs na kolor tego mostu, nie mylê siê? - Son. - 21.09.2011 To akurat nie jest polski pomysł - JONIN_EZT - 21.09.2011 Obleśny Szczur napisał(a):Zdaje się, że parę miesięcy temu było jakieś głosowanie/konkurs na kolor tego mostu, nie mylę się? Zgadza się było głosowanie. To mi przypomina kombinowanie jak z kolumnami wiatowymi w SKM Sopot jak było głosowanie na jaki kolor pofarbować te filary, wygrała opcja złoto coś tam (nie pamiętam), a i tak zrobili po swojemu. Nie no niech kombinują dalej, a więcej śmiechu będzie. - Obleśny Szczur - 21.09.2011 A mnie to przypomina scenê z "Misia" z makietami domów ustawionych ko³o drogi... takie rzeczy tylko w Polsce ;-) - Son. - 21.09.2011 No właśnie to nie jest polski wynalazek, Szczur, - DamianT - 22.09.2011 Son., piszesz o tym drugi raz. Napisałbyś jeszcze w takim razie skąd ten pomysł pochodzi - mikrobart - 22.09.2011 O tak, mnie też zaciekawiło to droczenie się Son.a z nami Moim zdaniem to już lepiej zawiesić płachtę niż gdyby most miał nadal straszyć swoją brzydotą. Jeśli nie ma się tego, co się chce to trzeba korzystać z niekonwencjonalnych rozwiązań a w takich Polacy wiodą prym. - Son. - 22.09.2011 No dobrze, koniec droczenia. Pierwszy znany pomysł z makietami udającymi rzeczywistość pochodzi z 1787r, gdy rosyjski gubernator Grigorij Potiomkin "stworzył" przenośne wioski z wiwatującymi ludźmi na czas wizytacji carycy Katarzyny (stąd zresztą tzw. wioski potiomkinowskie). W czasie IIw. światowej malowane czołgi i atrapy z dykty posłużyły do zamaskowania prawdziwych punktów koncentracji wojsk alianckich podczas przygotowań do inwazji w Normandii. Fałszywe, odświeżone fasady, okraszone szczęśliwymi ludźmi posłużyły do oszukania delegacji Duńskiego Czerwonego Krzyża w Theresienstadt (tzw. Rajskie Getto, http://pl.wikipedia.org/wiki/Theresienstadt), a po wielkim sukcesie fałszerstwa później również do stworzenia propagandowego filmu. Samo maskowanie budynków i instalacji w złym stanie płachtami z odnowioną wersją spotkać można w sumie dość często i to wbrew pozorom nie tylko w KRLD - wprawdzie w tej chwili nie mogę znaleźć potrzebnych fotografii, jednak widziałem takie płachty na zdjęciach miast rosyjskich i południowoamerykańskich - ale chyba nie tylko, bo to się spotyka czasem również w krajach rozwiniętych podczas przygotowań do renowacji obiektu (i tu najbardziej mi brakuje zdjęć, bo mam wrażenie że widziałem coś podobnego na zdjęciach Chicago, ale nie mogę tego w tej chwili niczym podeprzeć) Tak czy owak, to nie nasz, polski, pomysł - Lubuszanin - 22.09.2011 Połowa dawnego zakładu "Polska Wełna" w centrum Zielonej Góry przerobiono na bardzo popularne centrum handlowe FOCUS. Reszta bardzo zdewastowana część budynku została przykryta płachtą imitującą nową elewację budynku, kto przejeżdża koło budynku, na_pewno sie na to nabierze. - TOMEKKOT - 21.10.2011 Bo ja wiem czy z podświetleniem to tak tragicznie wygląda? może trochę kiczowato, ale chyba lepsze to od syfu który widniał wcześniej. - Dozer - 22.10.2011 Przynajmniej pod kolor stadionu ale ogólnie dla mnie wygląda to nieciekawie, przyktywanie kratownicowego mostu płachtą, jest co najmniej dziwne. Zamiast ukrywać rdzę, powinni po prostu odnowić most. - Grygus - 22.10.2011 Dozer: będą odnawiać most w okolicach 2014r, ponoć za jednym zamachem z remontem dalekobieżnej części tunelu średnicowego. To nawet nie będzie odnowa tylko gruntowny remont, bo most od lat 60' nie był remontowany. Widocznie nie chcieli tego "rozbabrywać" na Euro2012 . Tymczasem mamy prowizorkę... Ale z tym podświetleniem nie wygląda to źle . |