Wykresy prędkości od odległości z tras kolejowych - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html) +--- Dział: INFRASTRUKTURA I RUCH KOLEJOWY (https://www.forumkolejowe.pl/forum-66.html) +--- Wątek: Wykresy prędkości od odległości z tras kolejowych (/thread-1855.html) Strony:
1
2
|
Wykresy prędkości od odległości z tras kolejowych - TOMEKKOT - 09.03.2012 Pomysł jest taki aby zbierać w wątku wykresy prędkości od odległości z tras kolejowych. Ostatnio coraz więcej zaczyna się przewalać takich wykresów, więc dobrze by było zacząć je gdzieś gromadzić. Aby zrobić taki wykres należy posiadać urządzenie wyposażone w GPS. Po powrocie do domu zgrywamy plik z odbytej trasy, po czym wrzucamy go najlepiej na http://www.gpsvisualizer.com/profile_input gdzie możemy utworzyć wykres. W razie pytań proszę pisać. Zacznę od D29 356. Wykres przedstawia stan po ponownym oddaniu do ruchu pasażerskiego tej linii. - psim - 10.03.2012 Hihi, fajne. Czy ja mogę poprosić wykres tej samej trasy dla EZT i dla ciężkiego wielowagonowego pociągu? :-) - pepe - 10.03.2012 psim, to jest wykres linii 356, po której z pasażerskich kursują tylko szynobusy KW, więc wykres prędkości EZTa odpada ;-) - psim - 10.03.2012 Może być dla dowolnej linii. - przewoz - 10.03.2012 Powinienem mieć gdzieś taki przykład dla IR na EN57 i dla przyspieszonego na ET22+wagony (ale krótki skład) na odcinku Poznań - Gniezno. Ale muszę odkopać albo sprawdzić konto imageshack. - Dudzio - 10.03.2012 Ja od niedawna mam telefon komórkowy z wbudowanym GPS więc jeżdżąc co jakiś czas rejestruje prędkość z jaką jadą nasze poczciwe mazowieckie kibelki Żeby nie być gołosłownym zarzucam kilka wykresów. Linie Kolejowe nr 449 i 448 *odcinek Warszawa Wschodnia - Zagościniec *odcinek Zielonka - Warszawa Wschodnia Linie Kolejowe nr 21 i 6 *odcinek Warszawa Wileńska - Kobyłka *odcinek Kobyłka - Warszawa Wileńska - mikrobart - 10.03.2012 Jaki program robi takie piękne rzeczy? Czym to rejestrujecie? Może znacie ciekawe programy - dla Androida. - przewoz - 10.03.2012 Ja to rejestruję programem pod Javę: Trekbuddy. Plik GPX obrabiam na stronie gpsvisualizer. [ Dodano: 2012-03-10, 20:37 ] Kilka zrzutów z mojej galerii: Katowice - CMK - Warszawa; EC Praha Poznań - Warszawa; EIC Panorama Wrocław - Katowice; EC Wawel Wrocław - Katowice; TLK (dla porównania) Legnica - Wrocław; RE Warszawa - Bydgoszcz - Gdańsk Gł; EIC Neptun (grudzień) Gdańsk - Działdowo (Ex Małopolska) - listopad Działdowo - Warszawa Ws (Ex Małopolska) - listopad Warszawa - CMK - Kraków; EIC Krakus (jakoś połowa 2011) Poc. Przyspieszony "Rudka" (160km/h); Koleje Mazowieckie Warszawa Ws - Mińsk Mazowiecki Poznań - Gniezno; IR (ET22+4B) Poznań - Gniezno Reg (ED72, przysp.) - dla porównania. - Dudzio - 10.03.2012 Mój telefon to Samsung Wave (S8500) więc nie mam Androida tylko BADA, używam programu sMOVE do stworzenia pliku .gpx a potem na jak kolega przewoz tworzę wykres na gpsvisualizer.com sMOVE jeszcze niedawno był darmowy, teraz kosztuje w Samsung Apps 12zł. Ale skoro ja znalazłem na BADĘ coś za free, to tym łatwiej będzie coś podobnego ogarnąć na Androida - przewoz - 05.04.2012 W końcu wrzuciłem coś, o czym zapomniałem dawno: Koleje Dolnośląskie. SA132 na odcinku Wrocław Gł - Wołów SA134 na odcinku Malczyce - Wrocław Gł. - przewoz - 16.05.2012 Jeszcze parę zrzutów, Warszawa - Pilawa p. Stojadła w wykonaniu KM i TLK: wobec odległości: i wobec czasu: Wedle odległości: i czasu: - przewoz - 21.08.2012 Kilka zrzutów z archiwum wycieczkowego dla Kryniczanki i okolicy: Krynica - Muszyna (Regio) Muszyna - Nowy Sącz (Regio) Nowy Sącz - Tarnów (IR) Z E30 w trakcie modernizacji: Tarnów - Kraków Płaszów Aktualne prędkości Kraków Gł - Kozłów dla TLK Brzechwa (w wykonaniu Vectrona, więc tempomat dobrze trzymał prędkość): - Dudzio - 24.08.2012 Myślę, że całkiem ciekawa trasa ode mnie Pociąg EC 104 Sobieski na odcinku Bohumin - Warszawa Zachodnia: Niestety na CMK złapaliśmy mijankę, więc nie udało się z "nagrać" pełnej rozkładowej na całej CMK (mimo tego i tak w Warszawie byliśmy 5 minut przed czasem) oraz niefortunnie brakuje ok. 15 km na CMK (komórka się zwiesiła). Być może w najbliższym czasie uda się nagrać tę samą trasę w "idealnych" warunkach - Dudzio - 19.12.2012 Mała aktualizacja ode mnie: EIC 1601 Panorama Warszawa Zachodnia - Wrocław Główny (przez Poznań) EIC 6107 Odra Wrocław Główny - Warszawa Zachodnia (przez Katowice) - endrju - 01.01.2013 Może post nieco nie na temat. Ale do rzeczy. Jadąc dzisiaj Wartą z Lublina postanowiłem dołożyć nieco swojego udziału w rozwoju tematu. Ściągnąłem apkę 'Navime GPS Tracker' włączyłem i cała trasa do Warszawy została zarejestrowana. W aplikacji wykres prędkości wygląda ładnie, po zuploadowaniu do navime.pl też wykres jest okej - http://www.navime.pl/trasa/61778/Trasa+ ... 01+17%3A55. Ale jak uploaduję plik GPX z tej trasy do GPSVisualizera to wykres nadaje się do niczego. Może miałby ktoś pomysł co można by z tym fantem zrobić? Edit. Udało mi się nieco poprawić generowany wykres. Jeśli ktoś byłby zainteresowany to poniżej: RE Warta odcinek Lublin - Warszawa Wschodnia |