Mitologia: O pociągach kończących jazdę na granicy województw - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: PRZEWOZY PASAŻERSKIE I TOWAROWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-94.html) +--- Dział: KOLEJ REGIONALNA (https://www.forumkolejowe.pl/forum-30.html) +--- Wątek: Mitologia: O pociągach kończących jazdę na granicy województw (/thread-1876.html) |
Mitologia: O pociągach kończących jazdę na granicy województ - psim - 16.03.2012 Cytat:Niestety, choć łukowianie dość jasno wypowiadają się w tym temacie, to nie są wystarczająco aktywni w działaniu. Do spółki Koleje Mazowieckie w okresie od 12 grudnia 2011 do 31 stycznia 2012r. wpłynęły jedynie trzy wnioski od pasażerów z linii do Łukowa. - Dwa z nich dotyczyły przesunięcia godziny odjazdu pociągu nr 88145 relacji Warszawa Śródmieście – Łuków z godziny 21:01 na godzinę 21:06. Wnioski zostały uwzględnione - pociąg odjeżdża ze Śródmieścia o godzinie 21:09. Dodatkowo wpłynął wniosek dotyczący ograniczenia kursowania pociągów na linii Łuków - Warszawa – Łuków w weekendy w nowym RJP edycji 2011/2012 – poinformowała nas Katarzyna Łukasik z biura prasowego Kolei Mazowieckich. Cytat:Wydłużenie relacji pociągów przyspieszonych Warszawa – Siedlce (przyj. o godz. 15:36 i 19:36) do Łukowa w ramach czerwcowej korekty RJP nie jest możliwe, ponieważ minął już termin zgłaszania poprawek do Zarządcy Infrastruktury, a przed jego upływem do Spółki nie wpłynęły wnioski w tej sprawie. Ponadto nie ma możliwości, aby pociąg „push-pull” pojechał w bezpośredniej relacji do Łukowa, gdyż wymaga to większych zmian w obiegowaniu składów, w tym uruchomienia dodatkowo pociągów jadących służbowo, co niesie za sobą dodatkowe koszty – zaznacza Katarzyna Łukasik. I wszystko w temacie. Dziękuję, do widzenia... http://podlasie24.pl/wiadomosci/lukow/b ... -996d.html - Maciej - 16.03.2012 Cytat:- W umowie rocznej między organizatorem a przewoźnikiem znajduje się zapis, że obejmuje ona wykonywanie przewozów w granicach administracyjnych województwa mazowieckiego a także przewóz do najbliższej stacji w województwie sąsiednim I tak powinno być wszędzie. A nie syf w postaci zatrzymywania się pociągu w jakiejś pipidówie. - Virakocha - 16.03.2012 @Maciej Do stacji węzłowej to się zgadza. Gorzej jeśli będzie to stacja w polu. W przypadku E20 osobówki będą kończyć bieg w Krzewiu czyli ... nigdzie ;-) - Maciej - 16.03.2012 Virakocha napisał(a):W przypadku E20 osobówki będą kończyć bieg w Krzewiu czyli ... nigdzie ;-) :-O A do Kutna dwie stacje. Nie no, oni chyba nie liczą na to, że pasażerowie się nie wkurzą? Przecież tam się nie zatrzymuje nic oprócz tych REGIO, do / z Kutna, nawet nie ma możliwości przesiadki. o.O - psim - 16.03.2012 Maciej napisał(a):oni chyba nie liczą na to, że pasażerowie się nie wkurzą? Celowo w pierwszym poscie wątku wytłuściłem fragmenty pokazujące, że zasadniczo pasażerowie mają to gdzieś. Nawet nie chce im się łysego e-maila z wnioskiem napisać (zajmuje to maks. 10 minut i nie kosztuje nic). A później urzędasy mają wymówkę: nikt nie wnioskował! - Virakocha - 17.03.2012 @psim Czyli zasadniczo Pawle potwierdzasz słowa Arona, że 99% pasażerów jeździ w obrębie swojego województwa :-) Co do zasady ja pisałem (o reaktywację połączenia Babiak-Inowrocław). O dziwo odpisali mi tylko z KujPomu, oczywiście odmownie (Wielkopolska nawet nie zdobyła się na wystosowanie poleconego) ;-) Jeśli chodzi o KW to ostatnią stacją jest nie tylko Kłodawa ale :-) Zaryń i Dąbie nad Nerem. Sporo studentów z tamtych okolic jeździ na zajęcia do Konina i Poznania, autobusy jeżdża mocno nabite. A pociągów jak nie ma tak nie ma. Podejrzewam, że pociągi Dąbie-Poznań czy Zaryń-Poznań sprawdziłyby się ;-) - psim - 17.03.2012 Ja niczego nie potwierdzam. Ja pokazuję suche fakty: ani jednej łukowskiej duszyczce nie chciało się napisać lichego pisma do KM z wnioskiem o wydłużenie relacji. Wszyscy mądrzą się i jęczą, nikomu nie chce się minimalnie zadziałać. A później pretensje do wszystkich wokół. Jeśli nie otrzymałeś odpowiedzi w ciągu 30 dni, to powinieneś się upomnieć. Mają obowiązek odpisać choćby spier...laj. - Maciej - 17.03.2012 psim, No, czasem tak jest, chociaż gdy dojdzie to takiej kuriozalnej sytuacji, jestem skłonny wysłać maila, prosić, zrąbać, cokolwiek, choć mnie to de facto nie dotyczy, do Kutna nie jeżdżę. W końcu im więcej maili, tym lepiej, więcej wiedzieć nie muszą. ;P Niemniej ważne jest dla mnie, by kolej w moim województwie nie startowała do "Kuriozum Roku". Ciekawy jest jednak fakt, że do Zbąszynka "dasię" a do Kutna "niedasię". o.O Dziwię się, że nikt z Łukowa nie napisał maila, także z tym się zgodzę: psim napisał(a):Wszyscy mądrzą się i jęczą, nikomu nie chce się minimalnie zadziałać. A później pretensje do wszystkich wokół - Virakocha - 17.03.2012 @Maciej Bo Zbąszynek jest bliżej i idealnie spełnia kryteria :-) - Maciej - 17.03.2012 Virakocha napisał(a):idealnie spełnia kryteria To znaczy? ;P - Virakocha - 18.03.2012 Cytat:To znaczy? Jest to akurat pierwsza stacja poza województwem :-) - Ostrowianin - 18.03.2012 Virakocha, No i dodatkowo stacja węzłowa. Ze Zbąszynka dojedzie się do Zielonej Góry i Gorzowa. Jeśli każde województwo będzie dojeżdżało do ostatniej stacji na swoim terytorium, to jaki przewoźnik przewiezie pasażerów między przykładowo Zbąszyniem, a Zbąszynkiem ? Może powstanie nowa spółka ? - Virakocha - 18.03.2012 @Ostrowianin Kuba, Koleje Wielkopolskie raczej się do tego nie palą. Podejrzewam, że większość pociągów WK skończy bieg w Zbąszyniu lub Nowym Tomyślu. ]-> |