Bilety wszystkich przewoźników - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: KOLEJ HOBBYSTYCZNIE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-96.html) +--- Dział: DZIAŁ KOLEKCJONERA (https://www.forumkolejowe.pl/forum-12.html) +--- Wątek: Bilety wszystkich przewoźników (/thread-231.html) |
Bilety wszystkich przewoźników - Petyniak - 05.07.2010 Witam. Kolekcjonuję bilety każdego rodzaju i każdego Polskiego przewoźnika. Jeżeli ktoś chciałby sprzedać, oddać, zamienić - proszę o kontakt gg (21190243) - Zwykle siedzę na niewidocznym, śmiało pisać ;-) - Tomasz K. - 19.03.2011 Witam, jestem tutaj nowy. Kolekcjonuję bilety, jeśli ktoś chciałby się np. powymieniać - proszę pisać na PW bądź na gg. Pozdrawiam MK z Chorzowa. // edit by mikrobart: Interpunkcja. - psim - 20.03.2011 Jak się kolekcjonuje bilety? Wszystko co wpadnie w rękę? ;-) Jakie są najwartościowsze? Nietypowe oferty, nietypowe trasy? - mikrobart - 20.03.2011 psim, sam zbieram bilety, ale ja skupiłem się na tych wyjątkowych - np. kartonikach z tras, po których pociągi już nie jeżdżą. Staram się też mieć daną trasę z wszelkich kanałów dystrybucji - terminale konduktorów, automaty itp. Miło potem powspominać, gdzie się było ;-) - psim - 20.03.2011 Ja tam staram się niczego nie zbierać, ale zawsze zwracam uwagę na nietypowe czy kontrowersyjne bilety. Na przykład ostatnio dostałem wydrukowaną opłatę 3 zł za legalizację REGIOkarnetu w pociągu - co według niektórych teoretyków jest niemożliwe ;-) mikrobart, rozumiem że oprócz historycznych, Ty kolekcjonujesz przede wszystkim bilety własne - w charakterze wspominków. - Tomasz K. - 20.03.2011 @psim ja zbieram wszystkie co wpadną w ręke ;-) od 2007 roku (a najstarszy okaz z 1993) Oczywiście nie zbieram takich samych. Obecnie moja skromna kolekcja wynosi 10 albumów - mikrobart - 20.03.2011 MK_ŚLĄSK, zbierasz też kartoniki? - Tomasz K. - 20.03.2011 Niestety za młody na to jestem i nie posiadam kartonikowych :-( - psim - 20.03.2011 MK_ŚLĄSK napisał(a):Oczywiście nie zbieram takich samych. Obecnie moja skromna kolekcja wynosi 10 albumów A jakie to są "takie same"? Czy interREGIO w banalnej relacji Przemyśl-Kraków uznasz za taki sam, czy inny niż TLK Przemyśl-Kraków? Czy np. bilet na 3 osoby (w promocji Ty-i-123) uznasz za taki sam, jak normalny interREGIO na daną trasę i wyrzucisz, czy zachowasz jako nietypowy? - mikrobart - 20.03.2011 Ale warto takich szukać, te są dla mnie najbardziej wartościowe, na kartonikach brakuje mi jednak daty, ciężko określić z jakiego roku dokładnie pochodzą. - Tomasz K. - 20.03.2011 Wie,że warto ich szukać ale jakoś nie mogę na nie trafić. Dla mnie najcenniejsze są bilety typu "kurs90" - mikrobart - 20.03.2011 Posiadam kilka z Kurs90 - jeden na odcinku Gdynia Gł - Zakopane, niestety nie ustaliłem, co to był za pociąg, muszę się na to wziąć w wolnej chwili. - Tomasz K. - 20.03.2011 Ja posiadam ich jedynie 30 - Obleśny Szczur - 20.03.2011 Ja zbieram dos³ownie wszystkie bilety kolejowe, pakuje je do albumu na zdjêcia (idealnie pasuj± 10x15). Dwa albumy mam na bilety £ód¼-Sieradz (dwa bilety z ka¿dego tygodnia) i jeden album na ca³± resztê. Bilety mam zarówno swoje jak i zdobyczne. Kurs90 mam oko³o 10 sztuk, nawet jaki¶ z 2010 roku £ód¼-Warszawa. Segreguje bilety datami wiêc ciekawie jest przejrzeæ taki album: PKP S.A., PKP Przewozy Regionalne, Przewozy Regionalne... - mikrobart - 20.03.2011 Ja segreguję je liniami kolejowymi, co czasem jest bardzo uciążliwe, chyba będę musiał zmienić system. |