Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei
Pociąg w Oświęcimiu - Orient Express? - Wersja do druku

+- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl)
+-- Dział: KOLEJ HOBBYSTYCZNIE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-96.html)
+--- Dział: IMPREZY KOLEJOWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-10.html)
+--- Wątek: Pociąg w Oświęcimiu - Orient Express? (/thread-2455.html)

Strony: 1 2

Pociąg w Oświęcimiu - Orient Express? - kangur - 06.07.2012

Witam.

Dzisiaj ok. godz. 13 przez stację Oświęcim przejechał skład osobowy złożony z przepięknych wagonów pasażerskich. Przez moment miałem wrażenie, że był to Orient Express, którego widziałem w latach '90 na stacji Kraków Płaszów. Ponieważ widziałem go dzisiaj z dość dużej odległości, prowadząc w dodatku samochód, nie byłem w stanie zweryfikować swoich podejrzeń.
Czy ktoś z szanownych dyskutantów mógłby mi pomóc zaspokoić ciekawość co to mogło być?

Pozdrawiam serdecznie

- rustsaltz - 06.07.2012

To był Orient Express, w shoutboxie był link do rozkładu jazdy.

- Olo4271 - 07.07.2012

Jaką trasą jedzie od Krakowa, i o której wyjeżdża z Krakowa?

- Dominik Piotrowicz - 08.07.2012

Rozkład i trasa: http://infopasazer.intercity.pl/index_p ... d=31847837
Jedzie przez: Katowice, Gliwice, Opole, Wrocław, Ostrów Wielkopolski, Poznań, Rzepin i dalej do Frankfurtu nad Odrą. Na czele taurus.

- mikrobart - 08.07.2012

Pozwoliłem sobie zrobić zrzut ekranu, bo na infopasażer pociąg szybko zniknie:

[Obrazek: zrzutekranuz20120708182.th.png]

- pitagoras23 - 08.07.2012

dominik07317, a wiesz który Husarz jedzie?
Takiej okazji nie można przepuścić. Już od rana wiem o tym składzie i szykuje się logistycznie do jego uchwycenia na linii kluczborskiej w Poznaniu.

Jednak mam pytanie może dla jakiegoś maszynisty, czy na Starołęce się zmieni załoga, bo kwestia tego, jakie nagranie może mi wyjść. Jeśli tak, będzie super, bo zdążę mieć cały komplet.

- Dominik Piotrowicz - 08.07.2012

001 Polska prowadzi. Na Starołęce mają postój 3 minuty, nie mam pojęcia czy jest zmiana.

No ja wydedukowałem to w ten sposób, że z racji, iż teraz TLK Rozewie i Uznam jeżdżą objazdami p. Ostrów to maszyniści mają wyrobioną znajomość szlaku Wrocław - Ostrów - Poznań.
A na E20 w kierunku granicy musi ktoś inny jechać, więc może z 3 minut zrobi się kilka więcej.

- Virakocha - 08.07.2012

I musi jechać pilot, gdyż brakuje znajomości szlaku PSK-Górczyn.

Na takim odcinku? To bez sensu. Może przecież jechać sobie 20km/h do Górczyna.

- mikrobart - 08.07.2012

Virakocha, brak znajomości szlaku nakazuje obniżenie prędkości bodajże do 40 km/h a nie jazdę z pilotem.

- DamianT - 09.07.2012

A nie jest tak, żeby właśnie nie obniżać do 40 to potrzebny jest pilot?

- pitagoras23 - 09.07.2012

Moja autorska wersja nagrania z komentarzami. Przy okazji jest to mój 600 film na YouTube.

Orient Express już opuścił Polskę [film] - pitagoras23 - 10.07.2012

Każdego roku w lecie można zaobserwować w przejeździe przez nasz kraj niecodzienny pociąg – Venice Simplon - Orient Express. Ten luksusowy skład odwiedził niedawno Polskę w drodze z Wenecji przez Kraków do Paryża i Londynu. Kolejna okazja, aby go spotkać na torach nadarzy się dopiero… w lipcu 2013 r.

W serwisie YouTube pojawił się film użytkownika MrPitagoras1989 z przejazdu Orient Expressu 9 lipca przez Wielkopolskę, który umieszczamy poniżej.

źródło: Kurier Kolejowy

EDYCJA:

Wieczorem pojawił się jeszcze jeden materiał z wykorzystaniem mojego filmu

Pociąg zatrzymał się na kilkanaście minut. Stylistyka wagonów natychmiast rozwiewała wszelkie wątpliwości - to legendarny Orient Ekspress, którego pierwsza trasa w 1883 roku wiodła z Paryża do Stambułu. Dziś pociąg jeździ z Wenecji do Londynu przez Poznań.

Film nadesłany przez naszego czytelnika Łukasza Piotrowskiego.

źródło: www.epoznan.pl

- przewoz - 11.07.2012

DamianT napisał(a):A nie jest tak, żeby właśnie nie obniżać do 40 to potrzebny jest pilot?

Tak się właśnie robi. Pilota, choćby z Cargo.