![]() |
Pitagoras na Śląsku i w Czechach - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: KOLEJ HOBBYSTYCZNIE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-96.html) +--- Dział: KOLEJOWE WYJAZDY I KÓŁECZKA (https://www.forumkolejowe.pl/forum-14.html) +--- Wątek: Pitagoras na Śląsku i w Czechach (/thread-2496.html) |
Pitagoras na Śląsku i w Czechach - pitagoras23 - 16.07.2012 W ostatni weekend wybrałem się w odwiedziny do YouTubowego kolegi Przemka na Śląsk. Z osobistych powodów dawno chciałem tam jechać, ale nigdy nie było okazji. Teraz po jego odwiedzinach, szybko zdecydowałem się na taki wypad. W czwartek wieczorem wyruszyłem o 21.34 z Poznania pociągiem TLK Podhalanin (a jakże mogło by być inaczej :lol: ) do Katowic, gdzie pojawiłem się o 3.10. Spędziłem tam cały niemal dzień, bo kręciłem składy do 12.50. Następnie udałem się do Rybika do gospodarza i tam wieczorem wybraliśmy się już razem na łowy na składy towarowe, jak i pasażerskie. Sobota to wyjazd do Czech. Mieliśmy nie lada problem, aby się tam dostać o czasie, ale jakoś dało radę. Komunikacja kolejowa łącząca Polskę z Czechami jest tragiczna, a już w sobotę wyjazd jest prawie niemożliwy. Jedyne połączenie to regio Rumcajs z Opola do Bohumina, które przyjeżdża tam około 13.30, co jest godziną zbyt późną, aby w ogóle cokolwiek móc zobaczyć, nakręcić i tym samym składem wrócić. Wybraliśmy się tam prywatnymi busami, bo innej możliwości niestety nie było. Poniżej zamieszczam pierwszy filmik z tego wypadu. Są to Polsko - czeskie manewry z EC Sobieski w Bohuminie Następne filmy i opowieści będą pojawiały się tutaj z czasem. Zapraszam do oglądania filmików i zamieszczania swoich wrażeń, jeśli ktoś z Was był w tych rejonach również. - mikrobart - 16.07.2012 pitagoras23 napisał(a):Spędziłem tam cały niemal dzień, bo kręciłem składy do 12.50.Szybko Ci się kończy dzień. Ale się z tego zdania uśmiałem :-) pitagoras23 napisał(a):Komunikacja kolejowa łącząca Polskę z Czechami jest tragiczna, a już w sobotę wyjazd jest prawie niemożliwy.O tak, założę się, że bus pusty nie jechał, prawda? Czyli zapotrzebowanie jest, tylko kolej zamyka na to oczy. Czasem wydaje mi się, że kolej widzi lepiej i dostrzega na transgranicznych liniach jakieś przeszkody nie do przebycia. Poprawi się to kiedyś? pitagoras23 napisał(a):Zapraszam do oglądania filmików i zamieszczania swoich wrażeń, jeśli ktoś z Was był w tych rejonach również.W tym roku się nie uda, ale na przyszły z pewnością będę chciał pojawić się w tamtych terenach. Im lepiej przedstawisz je w moich oczach tym bardziej będę zdeterminowany. - pitagoras23 - 16.07.2012 Po 13 jechałem pociągiem do Rybnika i tam spędziłem dalszą część dnia. Jeśli chodzi o sam dojazd z Wodzisławia Śląskiego do Czech, gdzie nocowałem to mniej więcej wyglądało to tak, że wpierw dojechaliśmy do centrum Wodzisławia i stamtąd chcieliśmy jechać jakimś PKSem choćby do Cieszyna, ale okazało się, że w sobotę żadnych kursów nie ma. Była nawet kiedyś mowa na forum, o tym, jak ciężko tam się PKSami poruszać. Jednak w końcu złapaliśmy jakiś autobus jastrzębskiej komunikacji miejskiej i dojechaliśmy do Jastrzębia. Tam czekaliśmy na prywatnego busa. Na starcie w około 20 osobowym busie było kilka osób, ale im bliżej Cieszyna tym busik się co raz bardziej zapełniał. Przed Zebrzydowicami było już tłoczno i ludzie już stali. W Cieszynie mnóstwo osób wysiadło nie tylko z naszego busika. Na placu widzieliśmy autobusy do Krakowa, Bielska Białej oraz powrotne do Jastrzębia. Szansa na poprawę jest, jeżeli do Cieszyna wejdą Koleje Śląskie. Stacja w Cieszynie jest niestety tak zaniedbana, że głowa mała. W tym miejscu pokażę fotkę z tejże stacji. http://www.garnek.pl/pitek23 Wkrótce będą pojawiać się inne filmiki z Bohumina, Czeskiego Cieszyna oraz Ostravy. - mikrobart - 16.07.2012 Ilość połączeń do Cieszyna jest zatrważająca... Jeśli chodzi o ofertę PKSów w weekendy to i u mnie, w okolicach mojego miejsca zamieszkania, oferta jest szczątkowa a właściwie wcale jej nie ma. pitagoras23 napisał(a):Szansa na poprawę jest, jeżeli do Cieszyna wejdą Koleje Śląskie.I co w związku z tym? Liczysz na jakiś boom połączeniowy? - pitagoras23 - 16.07.2012 Na boom połączeniowy nie liczę, jednak choćby na kilka połączeń z Cieszyna do Katowic, ważnego węzła przesiadkowego, bo co ludziom po połączeniu do Zebrzydowic i Czechowic Dziedzic w takiej porze, jak obecnie 14.39 do Zebrzydowic...? Jakby skład wyjeżdzał rano i wracał popołudniu sądzę, że chętni by się znaleźli, bo jednak z Cieszyna do Katowic to nawet autobusami czasami ciężko się dostać i to jeszcze trzeba się przesiadać. A co pasażerowie mają robić w Zebrzydowicach, jak tam praktycznie są same składy międzynarodowe PKP Intercity. - pitagoras23 - 23.07.2012 Kolejna odsłona kolejowych Czech. Tym razem pociąg IC 1012 RegioJet relacji Havirov - Praha hl.n. RegioJet to prywatny operator kolejowy obsługujący połączenia w Czechach i na Słowacji. Firma założona została w 2009 roku i należy do firmy w ogóle nie związanej z branżą kolejową, czyli do biura podróży Student Agency. W Czechach takie pociągi można spotkać na trasie z Pragi do miasta Havirov, choć w planach jest ekspansja na inne linie. Uruchomione jest również połączenie z Pragi do słowackiej Ziliny. - rado119 - 23.07.2012 Coś mi się wydaje, że mogłeś się pomylić, podpisując odjeżdżający 4-wagonowy skład z nurkiem na czele. Takie składy jeżdżą przeważnie do Frensztatu pod Radhoszczem. No chyba, że akurat trafiłeś na skróconą relację. - pitagoras23 - 23.07.2012 Z tego, co patrzyłem w rozkład i słuchałem czeskich zapowiedzi to był to właśnie Frydek Mistek. Według rozkładu DB, ten skład to OS 3128- planowy odjazd godz. 14:47. - pitagoras23 - 06.08.2012 Po chwili przerwy w dodawaniu filmów nagranych u swoich popołudniowych sąsiadów pora do nich wrócić. Przedstawiam pierwszy film z Czeskiego Cieszyna. Razem z Przemkiem miałem okazję uchwycić pięknego loka, który ciągnął skład Ex Leoš Janáček relacji Zilina - Praha hl.n. Tylko raz w ciągu tego całego dnia udało się spotkać tego typu lokomotywę. - pitagoras23 - 14.08.2012 Na chwilkę przenosimy się ponownie do Czech. Tym razem do Bohumina, skąd odjeżdża pociąg relacji Bohumin - Brno. Skład ciągnie Skoda CD, a na filmie będzie można poza odjazdem zobaczyć sobie wnętrza tego pociągu. Na uwagę zasługuję przede wszystkim wagony 3 i 4. - Lxd2-352 - 14.08.2012 Ten pociąg jest oznaczony R to znaczy "rychlik" czyli pospieszny, osobowy byłby oznaczony Os. Czesi mają jeszcze pociągi przyspieszone oznaczane są Sp czyli speszny - pitagoras23 - 30.08.2012 Trzy czeskie Skody w Bohuminie Mała zmiana klimatu. Mam sporo materiału z różnych rejonów Polski, ale pozostał także materiał nagrany w Czechach. A umieszczam go dlatego, że niedługo na polskich torach pojawi się 10 czeskich lokomotyw Skoda, które obsłużą połączenia Przewozów Regionalnych. - pitagoras23 - 07.09.2012 EC Praha w Bohuminie Z lipcowej wyprawy do Czech pozostało mi jeszcze kilka nagrań. Aby nie popaść w rutynę i monotonię, zamieszczam dla odmiany od polskich filmów jeden czeski z Bohumina. W roli głównej pociąg EuroCity Praha z Warszawy do Pragi. Na filmie widać wjazd z portugalską epoką oraz odjazd z czeską Skodą najnowszej generacji. - pitagoras23 - 25.09.2012 Zapraszam na jeden z ostatnich już filmów nagranych w lipcu na terenie Czech. Tym razem prezentuję pociąg EuroCity Polonia z austriackiego Villach Hbf. do Warszawy Wschodniej. - RysiekChaszcz - 28.09.2012 pitagoras23 napisał(a):Na boom połączeniowy nie liczę, jednak choćby na kilka połączeń z Cieszyna do Katowic, ważnego węzła przesiadkowego, bo co ludziom po połączeniu do Zebrzydowic i Czechowic Dziedzic w takiej porze, jak obecnie 14.39 do Zebrzydowic...? Jakby skład wyjeżdzał rano i wracał popołudniu sądzę, że chętni by się znaleźli, bo jednak z Cieszyna do Katowic to nawet autobusami czasami ciężko się dostać i to jeszcze trzeba się przesiadać. A co pasażerowie mają robić w Zebrzydowicach, jak tam praktycznie są same składy międzynarodowe PKP Intercity.Od nowego rozkładu w planie jest 7 par poc. relacji Cieszyn - Czechowice Dziedzice KŚ ze skomunikowaniem w Zabrzegu na poc. Wisła - Katowice. Na przesiadkę w Zabrzegu planowane jest 7 minut. Miało być 8 par ale z ostatniej pary zrezygnowano ze względu na niebezpieczeństwo nocowania składu w Cieszynie. |