Studia a praca na kolei - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html) +--- Dział: NAUKA I PRACA NA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-19.html) +--- Wątek: Studia a praca na kolei (/thread-3072.html) Strony:
1
2
|
Studia a praca na kolei - rah606 - 05.01.2013 Witam. Słuchajcie, takie troche głupie pytanie być może. Mieszkam w pobliżu jednego z zakładów Cargo-Tabor. Studiuje Transport Szynowy, czy jest tam coś, co mógłbym robić jako niedoszły inżynier? Chciałbym zapytać tam o pracę, tzn już pytałem, ale oni nie wiedzą gdzie mnie wrzucić a ja nie wiem co mógłbym robić tam, macie jakieś pomysły? - rustsaltz - 05.01.2013 Jak studiujesz i planujesz studia skończyć to skończ. Jak nie, a masz średnie w kierunku technicznym to uderzaj do zakładu spółki, do którego zakład należy. - rah606 - 05.01.2013 Tak, planuje skończyć, nie widze innej opcji, z tym że studiuje zaocznie, więc fajnie byłoby zdobyć już jakieś doświadczenie. Średniego technicznego nie mam, niestety po liceum jestem, więc szału nie robie. - rustsaltz - 05.01.2013 Z tego co wiem to raczej spółka jest niezainteresowana ludźmi po liceum, ale próba nie zaszkodzi. - rah606 - 05.01.2013 Wiem, wiem, bądźmy realistami ale nie zmienia nic fakt że studiuje szynówke? Jestem już na 3cim roku, a studia trwają 4. Więc teoretycznie coś już wiem. Teoretycznie, jak to by było w praktyce - nie potrafie sam siebie ocenić. - psim - 05.01.2013 Rust, może koledze przydałyby się jakieś papiery o odbytych praktykach? ;-) - rustsaltz - 05.01.2013 No, ponoć bardzo poprawia to wizerunek potencjalnego pracownika (jednym z pierwszych pytań, które zadał mi naczelnik było: "czy pracowałeś przy taborze?" - rah606 - 05.01.2013 Mi powiedzieli że "no fajny kierunek pan studiuje, ale nie wiemy gdzie pana wrzucić". "Niestety ale pan nie ma zawodu". Póki co nie pomogły tłumaczenia że chciałbym zdobywać doświadczenie i takie tam. A naprawde bym chciał. No nic, rozwialiście moje wątpliwości, szkoda. - przewoz - 06.01.2013 W Cargo-Tabor, to po tym kierunku faktycznie może być ciężko... Czy nie bliżej by było do czegoś typowo logistycznego? - puma2091 - 06.01.2013 psim napisał(a):może koledze przydałyby się jakieś papiery o odbytych praktykach?A tak apropo, nie chce zakładać nowego tematu to napiszę tu. Czy Cargo prowadzi praktyki dla techników? Pytam bo Jestem obecnie na elektryku i w 3 klasie będę miał miesiąc praktyk w zakładzie pracy. Gdyby była możliwość znalezienia sobie samemu takowych, chętnie bym się "zatrudnił" w jakiejś lokomotywowni, ot np. Tarnowskie góry bo akurat mam dobry dojazd, albo Ostrów Wlkp. - rah606 - 06.01.2013 W Ostrowie przyjmują na praktyki podobno bardzo otwarcie. Kolega ze studiów był latem, i bardzo sie cieszyli że przyszedł praktykant Wejdź sobie na strone Cargo w Ostrowie i napisz mail do sekretariatu albo do pracowniczego. - puma2091 - 06.01.2013 To świetnie przynajmniej już wiem ze mogę ewentualnie uderzać :-D . Tobie natomiast niewiele niestety pomogę. Sam planowałem po technikum zaocznie studiować elektrotechnikę na Politechnice Krakowskiej i pracować na kolei, jednak wiedziałem że po ogólniaku mnie raczej nie będą chcieli dlatego robię ów elektryka. No cóż mieć zawód z powrotem zaczyna coś znaczyć. - rah606 - 08.01.2013 przewoz, no niebardzo mi się to uśmiecha, mam takie przedmioty jak budowa pojazdów szynowych, silniki spalinowe, miałem pkmy itp, itd. Przedemną jeszcze 3 semestry, więc przedmiotów "Specjalistycznych" dojdzie troche jeszcze. To studia inżynierskie, więc jednak chciałbym coś ciekawszego robić niż logistyka. Dlatego marzy mi sie Cargo-Tabor. - przewoz - 08.01.2013 A.... myślałem, że faktycznie temu kierunkowi bliżej do logistyki, ale widzę, że bardziej techniczny. Może jakoś przez praktyki... - puma2091 - 08.01.2013 Logistyka na kolei? Jak najbardziej patrz min. przewozy intermodalne, ale po takich kierunkach to raczej pracy w biurach szukać. Znalazłem też ciekawy plan zajęć na studia zaoczne drugiego stopnia (magister?) kierunek elektrotechnika, specjalność nowoczesne systemy trakcyjne: jakby kogoś interesowało ;-) http://www.wieik.pk.edu.pl/assets/330/El.II%20nst.WSTE.15.06.2011.pdf |