Ankieta do pracy magisterskiej - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: BOCZNE TORY (https://www.forumkolejowe.pl/forum-97.html) +--- Dział: O WSZYSTKIM I NICZYM (https://www.forumkolejowe.pl/forum-9.html) +--- Wątek: Ankieta do pracy magisterskiej (/thread-3358.html) Strony:
1
2
|
Ankieta do pracy magisterskiej - pitagoras23 - 16.04.2013 Drodzy użytkownicy, mam do Was prośbę. Piszę pracę magisterską dotyczącą stanu instalacji elektrycznej w gospodarstwach domowych i chciałbym Was prosić o uzupełnienie ankiety, która pomoże mi tę pracę solidne i rzetelenie przedstawić przed promotorem. Ankieta zawiera 19 pytań dotyczących instalacji elektrycznej. Wiem, że nie wszyscy mają pojęcie o wszystkich zagadnieniach związanych z elektryką, ale odpowiedzi chociaż na część pytań będzie dla mnie bardzo dużą pomocą. Uzupełnione ankiety jeżeli mogę prosić to proszę odesłać mi mailowo, na adres: pitagoras19@op.pl Uprzejmie dziękuję za pomoc :-) - mikrobart - 16.04.2013 pitagoras23, obawiam się, że 99% osób nie wie, jaki przekrój ma ich sieć i czy w pobliżu znajduje się rozdzielnica... ;-) - pitagoras23 - 16.04.2013 To udzielę kilka wskazówek dotyczących odpowiedzi, do pytań z którymi mogą być problemy. Jeżeli ktoś napisze ile lat ma instalacja to ja w oparciu o własną wiedzę i literaturę uzupełnię resztę. 4. W jakim układzie wykonana jest instalacja elektryczna: a) TN-S (oddzielnie przewód neutralny N i ochronny PE) b) TN-C (wspólnie przewód neutralny N i ochronny PE) c) TN-C-S (na pewnym odcinku jest TN-C, następnie TN-S) 7. Jakie zabezpieczenia znajdują się w domu: a) bezpieczniki topikowe (wkręcane) b) bezpieczniki automatyczne (z małym przyciskiem) c) wyłączniki instalacyjne (tzw. "S-ki") 8. Czy w domu znajduje się rozdzielnica Rozdzielnica to miejsce, gdzie znajdują się wszystkie urządzenia zabezpieczające, jak wyłączniki, różnicówka, ochronnik przepięciowy. Ogólnie rzecz ujmując to skrzyneczka wbudowana w ścianę. Kto nie ma rozdzielnicy to może mieć wyłączniki luźno na ścianie albo obok licznika energii elektrycznej. 11. Ile obwodów jest w domu? Ogólnie rzecz ujmując tyle ile jest bezpieczników / wyłączników tyle jest obwodów 12. Jak podzielone są obwody w domu Chodzi o to, jak jeden wyłącznik / bezpiecznik zabezpiecza instalację. Czy jest po jednym na pokój/kuchnię/łazienkę, czy są jakoś połączone 2 pokoje/kuchnia + łazienka lub jeszcze inaczej 15. Czy w łazience są gniazda wtykowa uniemożliwiające się dostanie wilgoci. Chodzi o gniazdka z tzw. klapką Jeżeli ktoś będzie miał jeszcze jakieś pytania, to pomogę. Oczywiście jeżeli ktoś nie będzie znał odpowiedzi na jakieś pytanie nic się nie stanie. Nie każdy jest elektrykiem i nie każdy musi się znać. ;-) - rustsaltz - 16.04.2013 pitagoras23 napisał(a):4. W jakim układzie wykonana jest instalacja elektryczna:Większość nie wie co to jest przewód ochronny-zasadniczo jeżeli przychodzą do gniazdka trzy przewody-jest TN-C-S lub TN-S (to drugie raczej w blokach). Cytat: bezpieczniki automatyczneTo ja już wiem, czego na studiach uczą, że takie bzdurne zarządzenia przychodzą! Cytat:Kto nie ma rozdzielnicy to może mieć wyłączniki luźno na ścianieTo tak wolno/da się? Przekrój przewodów trudno podać, bo są one różne dla różnych obwodów. - pitagoras23 - 16.04.2013 Z pytaniem nr 4 będą w sumie największe problemy. Z tego zdaję sobie sprawę. Odnośnie bezpieczników automatycznych to też są problemy, bo o nich na studiach nie uczą i ja na przykład będąc u kogoś w domu się o nich dowiedziałem i konsultując się ze swoim promotorem dowiedziałem się wielu innych nazw dla nich. No da się, bo ja wynajmując w Poznaniu pokój tak właśnie mam, że "S-ki" wiszą mi na ścianie bez jakiejkolwiek skrzynki czy obudowy. Przekoje dla gniazdek naczęściej to 2,5 - 4 mm2, dla oświetlenia 1,5 mm2, ale chociażby już po prądzie znamionowym zabezpieczenia da się to wywnioskować. Dlatego też jak pisałem niektóre pytania mogą sprawić problemy, dla osób, które z elektryką nie mają styczności. - rustsaltz - 16.04.2013 pitagoras23 napisał(a):Odnośnie bezpieczników automatycznych to też są problemy, bo o nich na studiach nie uczą i ja na przykład będąc u kogoś w domu się o nich dowiedziałem i konsultując się ze swoim promotorem dowiedziałem się wielu innych nazw dla nich.Bo to prawdę mówiąc zabytki. Każdy bezpiecznik jest z definicji automatyczny. A to, o czym (chyba) próbujesz powiedzieć to zwykły wyłącznik instalacyjny tylko z obudową umożliwiającą wkręcenie w miejsce topika. Prawdę mówiąc rozwiązanie genialne w swojej prostocie. Cytat:No da się, bo ja wynajmując w Poznaniu pokój tak właśnie mam, że "S-ki" wiszą mi na ścianie bez jakiejkolwiek skrzynki czy obudowy.Ale jakbyś poszedł po przewodach dalej to gdzieś na końcu mieszka rozdzielnica, bo inaczej po prostu nie podepniesz się do sieci - pitagoras23 - 16.04.2013 Mówiąc o bezpiecznikach automatycznych mam na myśli takie: Co do rozdzielnicy. To ja w mieszkaniu jej nie mam. Na klatce schodowej jest tylko licznik energii. A główna rozdzielnica ukryta jest gdzieś w piwnicy. - rustsaltz - 16.04.2013 No właśnie jakbyś takie bydlę otworzył to w środku siedzi to samo co w esie. Nie wiem skąd się komuś ubzdurało "bezpiecznik automatyczny" ale na kolei też się trafia to określenie. Cytat:To ja w mieszkaniu jej nie mam. Na klatce schodowej jest tylko licznik energii. A główna rozdzielnica ukryta jest gdzieś w piwnicy.W którym mieszka główny licznik energii i główne bezpieczniki (plombowane). A esy w Twoim pokoju pewnie też są w skrzynce, która pełni rolę rozdzielnicy dla Twojego pokoju. Podejrzewam, że przychodzi faza jednym przewodem i rozdziela się na poszczególne obwody zabezpieczone właśnie esami. Licznika nie masz obok, żebyś nie próbował w domowym zaciszu wpływać na jego niezawisłość - pitagoras23 - 16.04.2013 Mnie się nie pytaj skąd są takie a nie inne nazwy. To, że to urządzenie zabezpieczające działa tak samo jak "S-ka" to już wiem, ale żeby go odróżnić od popolarnego topikowego, tego nazywa się automatycznym. Żeby nie być gołosłownym, to dostępna w domu instalacja elektryczna wygląda tak: - rustsaltz - 16.04.2013 No i tam pewnie przychodzi faza, a esy zabezpieczają obwody gniazd i oświetlenia. Podejrzewam, że idea jest taka, żeby nie wywalało wszystkim zasilania jak jedna osoba będzie eksperymentować. Ale to jest tylko fragment sieci. - pitagoras23 - 16.04.2013 Nie mam dostępu do dokumentacji technicznej więc nie wiem. Mam nadzieję, że Ty ze swoją wiedzą nadeślesz mi odpowiedzi do ankiety? - kebeka - 16.04.2013 pitagoras23, a do kiedy zbierasz ankiety ? ;-) - pitagoras23 - 16.04.2013 Najlepiej by było żeby w ciągu tygodnia uzbierało się trochę tych ankiet. Po tym okresie chcę przystąpić do analizy. ;-) - rustsaltz - 16.04.2013 pitagoras23 napisał(a):Nie mam dostępu do dokumentacji technicznej więc nie wiem.Toż ja sam nie znam odpowiedzi na wiele pytań . No i problem taki, że dom mam duży, obwodów kilka(naście) na jednym topiku, więc tygodnia by mi brakło na ogarnięcie tego. I myślę, że to jest najlepsza odpowiedź na pytania ankiety Aaa.. układ TN-C - pitagoras23 - 16.04.2013 Ja wiem, że w tych sprawach panuje "burdel". Włos mi się na głowie jeży jak czytam odpowiedzi od osób, które nadsyłają mi ankiety. Ja się naprawdę dziwię ludziom, że nie boją się korzystać z takich instalacji, że niektórzy nie robią nic, aby poprawić jej stan i bezpieczeństwo. |