Jak zostać maszynistą? - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html) +--- Dział: NAUKA I PRACA NA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-19.html) +--- Wątek: Jak zostać maszynistą? (/thread-3498.html) |
Jak zostać maszynistą? - Wiesiu - 04.06.2013 Pytanie może dość lakoniczne, ale dobrze oddające treść tego o co chcę zapytać. Niedługo kończę studia - geografię i już jakiś czas temu zaczął w mojej głowie przemykać pomysł zostania maszynista. Trochę zacząłem o tym czytać, ale szczerze mówiąc nie ogarniam jeszcze co i jak. Czy mógłbym liczyć na podpowiedzi jak w zasadzie zostać maszynistą i jakie są tego koszta? Nie rozumiem do końca, bo w niektórych wypowiedziach to wygląda tak jakby spółki na własny koszt szkoliły maszynistów, a gdzie indziej zaś widzę, że trzeba i świadectwo i licencję co sporo kosztuje. Czy ewentualnie w woj. łódzkim jest gdzie się szkolić? Czy ktoś mógłby mi to wyklarować krok po kroku? - Ciaki - 04.06.2013 W WCE taki kurs kosztuje 4060zł. Również myślałem nad tym kursem, jednak póki co kwestie finansowe robią swoje... Z tego co się dowiedziałem, kurs trwa 4 miesiące w systemie weekendowym, co według mnie jest nieco krótkim czasem jak na licencję maszynisty. - Lutek - 04.06.2013 Po takim kursie i tak będziesz szkolony w normalnym cyklu jakbyś robił kurs na licencję bezpośrednio u przewoźnika. Pytanie czy zrobić na własną rękę czy szczęściem trafić na kurs u przewoźnika. - Wiesiu - 04.06.2013 Cóż, mało to to nie jest. Ja już od jakiegoś czasu kasę zbieram. A w jaki sposób trafić na kurs u przewoźnika? Czy komukolwiek zależy na fundowaniu takich kursów? W ogóle jak to jest z tymi testami psychologicznymi i zdrowotnymi? - rustsaltz - 04.06.2013 Niektóre spółki przyjmują z myślą o szkoleniu na maszynistę. - mixer - 04.06.2013 np. IC ponoć jeszcze jeden na nowy rok ma startować. - Lutek - 04.06.2013 Niedawno był nabór w KW, teraz się zakończył w Arrivie. IC szykuje się ponownie po Nowym Roku. - Ciaki - 05.06.2013 W IC biorą tak po prostu z ulicy czy trzeba robić licencję na własny koszt i wtedy się do nich zgłosić? - mixer - 05.06.2013 Żadnych kosztów nie ponosisz. Wszystko oplaca Ci IC, - Lutek - 05.06.2013 Płacisz jedynie za badania, ale po podpisaniu umowy dostaniesz zwrot pieniędzy. - Wiesiu - 05.06.2013 Czy badania trzeba już mieć zrobione jak się wysyła CV czy robi się je dopiero jak się odezwą? - Lutek - 05.06.2013 Dopiero po rozmowie dostaniesz skierowanie na badania. - Adamkus - 18.06.2013 Czyli z tego co rozumiem po waszych wypowiedziach można startować na maszynistę do danego przewoźnika bez posiadania licencji. Robi się ją po prostu niego, tak? W PKP-Cargo jest tak samo? W takim też razie też najlepiej też zadzwonić do danego przewoźnika i zapytać kiedy robi "nabór". - Lutek - 18.06.2013 Tak, Cargo też robi. - Adamkus - 19.06.2013 Może ktoś wie jak wyglądają zarobki takiego "młodego" maszynisty zanim oczywiście zacznie jeździć sam a nie w duecie jak to pewnie jest na początku? A jak to wygląda po usamodzielnieniu? |