Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei
Parowozjada 2013 w Chabówce - patronat medialny ForumKolejowe.pl - Wersja do druku

+- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl)
+-- Dział: KOLEJ HOBBYSTYCZNIE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-96.html)
+--- Dział: IMPREZY KOLEJOWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-10.html)
+--- Wątek: Parowozjada 2013 w Chabówce - patronat medialny ForumKolejowe.pl (/thread-3648.html)

Strony: 1 2

Parowozjada 2013 w Chabówce - patronat medialny ForumKolejow - mikrobart - 27.07.2013

Cytat:W ostatni weekend wakacji, w dniach 24-25 sierpnia 2013 roku, w Skansenie Taboru Kolejowego w Chabówce koło Zakopanego, PKP CARGO organizuje IX Parowozjadę. To nie tylko święto miłośników kolei, ale także rodzinne spotkanie w formie pikniku z licznymi atrakcjami artystycznymi. Co roku uczestniczy w nim kilka tysięcy osób.

W sierpniu w Parowozjadzie wezmą udział parowozy z Polski oraz ze Słowacji i Czech. Oprócz możliwości podziwiania tych wyjątkowych maszyn „pod parą”, historycznych składów wagonów pasażerskich i towarowych, organizator zapewni gościom możliwość odwiedzenia kolejowego skansenu prowadzonego przez PKP CARGO z około 120 eksponatami, w tym 40 parowozami.

W tym roku Skansen Taboru Kolejowego w Chabówce obchodzi XX-lecie istnienia. Z tej okazji przewidziany jest specjalny, jubileuszowy program artystyczny prezentujący tradycyjne oraz nowoczesne spojrzenie na kolej. Ponadto wiele atrakcji adresowanych będzie do najmłodszych gości, w tym gry, zabawy, występy, koncerty i animacje.

PKP CARGO opiekuje się w sumie ponad 100 zabytkowymi parowozami, z których około 40 znajduje się w skansenie w Chabówce. Pozostałe znajdują się m.in. w Wolsztynie koło Poznania - w ostatniej lokomotywowni na świecie, z której niemal codziennie wyjeżdżają parowozy prowadzące regularne planowe pociągi pasażerskie. Cztery z nich są „pod parą”, w każdej chwili gotowe do prowadzenia pociągów. Są to: TKt48, TKh, Ty42 – wszystkie polskiej produkcji i wspomniany najstarszy Ol12 z austriackim rodowodem. Rocznie skansen w Chabówce i parowozownię w Wolsztynie odwiedza kilkadziesiąt tysięcy osób.
Dbałość o kolejowe dziedzictwo jest działaniem wpisującym się w ideę Biznesu Społecznie Odpowiedzialnego, realizowanego w PKP CARGO od 2008 roku.

Oto oficjalny komunikat organizatora imprezy. Miło mi powiadomić, że ForumKolejowe.pl jest patronem medialnym Parowozjady 2013 w Chabówce.

Jedziemy? ;-)

- Valcyte - 27.07.2013

A no pewnie że jedziemy Smile

- REGIOchłopak - 28.07.2013

Mam urlop może się zjawię Smile

- puma2091 - 28.07.2013

Jak najbardziej Wink

- Leonardo - 29.07.2013

Bilety już kupione więc będę na 100%

- flanker - 31.07.2013

Tak wspominkowo - zeszłoroczna Parowozjada 2012 i ekipa FK na tle Ol12-7 świętującej swe setne urodziny :-)

- mikrobart - 01.08.2013

Znamy już plan imprezy.

[Obrazek: Chabowka.jpg]

- puma2091 - 01.08.2013

Czy ktoś wie jak wygląda sprawa biletów na pociągi specjalnie? Głównie do Dobrej k. Limanowej. Trzeba je sobie zarezerwować? Ile kosztuje ta przyjemność? Chcę w tym roku skorzystać z tej okazji, ale na stronie skansenu nic na ich temat nie znalazłem.
Druga sprawa jak się zjeżdżamy? ;-)

- mikrobart - 01.08.2013

puma2091 napisał(a):Druga sprawa jak się zjeżdżamy? ;-)
Ruszam w piątek TLK 63500 Pogórze z Wrocławia. Dojadę nim albo do samej Chabówki albo do Krakowa, gdzie przesiądę się do TLK 53202 Monciak-Krupówki.

- psim - 01.08.2013

mikrobart napisał(a):Jedziemy? ;-)

...po zioło

[ Dodano: 2013-08-01, 17:02 ]
Ja jadę w piątek o 22:49 TLK 13511 "Nosal" z Warszawy.

- Leonardo - 01.08.2013

mikrobart, Zobaczymy się w MonciakuSmile
Będę albo w wagonie kinowym albo wagon 15, miejsce 52.

- Valcyte - 02.08.2013

Ja też mam plan na Monciaka, z tego co wiem Adam dosiądzie się w Krakowie.

- mikrobart - 05.08.2013

puma2091 napisał(a):Czy ktoś wie jak wygląda sprawa biletów na pociągi specjalnie? Głównie do Dobrej k. Limanowej. Trzeba je sobie zarezerwować? Ile kosztuje ta przyjemność? Chcę w tym roku skorzystać z tej okazji, ale na stronie skansenu nic na ich temat nie znalazłem.
Bilety dostępne będą w pociągach. Właśnie otrzymałem od Cargo rozkład.
[Obrazek: pociagi.jpg]

- syrenka - 05.08.2013

Ja zobaczę - 24 planuję początek urlopu w Zakopcu, więc może wpadnę.

- mikrobart - 06.08.2013

syrenka, bliskość Zakopanego kusi mnie, żeby spędzić tam niedzielę, ale... chyba wygra zmysł ekonomiczny, który nakaże mi jak najwięcej wyciągnąć z mojego Biletu Podróżnika Wink

Do zobaczenia!