Gala Parowozów 2013 Jaworzyna Śląska - patronat medialny ForumKolejowe.pl - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: KOLEJ HOBBYSTYCZNIE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-96.html) +--- Dział: IMPREZY KOLEJOWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-10.html) +--- Wątek: Gala Parowozów 2013 Jaworzyna Śląska - patronat medialny ForumKolejowe.pl (/thread-3776.html) |
Gala Parowozów 2013 Jaworzyna Śląska - patronat medialny For - mikrobart - 15.09.2013 Cytat:Muzeum Przemysłu i Kolejnictwa na Śląsku w Jaworzynie Śląskiej zaprasza serdecznie do udziału w III Międzynarodowym Zlocie Zabytkowych Lokomotyw w Jaworzynie Śląskiej. Tegoroczna, trzecia już edycja naszej imprezy, ma charakter szczególny – organizowana jest w 170 rocznicę powstania Kolei Wrocławsko – Świdnicko – Świebodzickiej, wydarzenia które na stałe zmieniło obraz naszego regionu i w największym stopniu przyczyniło się do jego rozwoju. - Leonardo - 15.09.2013 Ja się wybieram, wcześniej nie miałem okazji być na gali więc teraz to nastąpi. - Leonardo - 23.09.2013 W sobotni poranek wyruszyłem do Jaworzyny na Galę Parowozów. Była to moja pierwsza impreza w tym miejscu – w latach poprzednich nie miałem okazji być na Gali, w samej Jaworzynie byłem przy okazji kółeczka „Kill-off”. Regio Kamieńczyk już w Poznaniu było pełne – nie było jakiegoś sporego tłoku, ale jak na sobotni ranek ludzi było całkiem sporo. Z sąsiednich przedziałów dało się słyszeć rozmowy o malowaniach, rewizjach i tekatkach… Kolejna fala miłośników dołączyła do nas we Wrocławiu i tak w miłośniczym gronie minęła nam podróż do Jaworzyny (w sumie to prawie byśmy stację przeoczyli tak fajnie się rozmawiało). W jaworzynie wysiadło jakieś 90% składu – reszta ze zdziwieniem przyglądała się stojącej na stacji Oelce pod parą. Po odjeździe pociągu zostałem na powitaniu składów na stacji w Jaworzynie. Lokomotywy przejeżdżały pojedynczo przez perony stacji aż pod wieżę ciśnień, następnie był też przejazd w szeregu tak, aby można było wykonać pamiątkowe zdjęcia. Po zakończeniu prezentacji parowozy jak i wszyscy obecni przenieśli się na teren Muzeum Techniki. Po odstaniu swojego w gigantycznej kolejce (która jednak bardzo szybko się zmniejszała) udało mi się wejść na teren muzeum. Trzeba dodać, że impreza była dobrze zorganizowana pod względem logistycznym – były osłaniające barierki, sokiści i Pokojowy Patrol pilnujący bezpieczeństwa. Każdy gość Gali mógł swobodnie wchodzić w większość miejsc także bardzo blisko parowozów. Około godziny 13 prowadzący zapowiedział oficjalny start Gali. Wszystkie parowozy pokazywały się na Jaworzyńskiej obrotnicy. W tym czasie ludzie odpowiedzialni za dany parowóz opowiadali o nim. Cały komentarz był na bieżąco tłumaczony na język niemiecki. W imprezie brały udział parowozy: BR52 8177 i 8079 z Niemiec, czeski 213.901 oraz polskie maszyny: Ol49-69 z Wolsztyna, Ty42-24 z Pyskowic i Tkt48-18 z Jaworzyny Po pokazie na obrotnicy wręczono puchary za najlepszą renowację parowozu – tutaj tytuł trafił do TOZK Pyskowice, oraz dla parowozu, który pokonał najdłuższą drogę. W tej kategorii zwyciężył parowóz z Berlina. Następnie rozpoczęto szlakowanie i wodowanie parowozów. Jeden z nich pojechał z pociągiem retro. Ludzie mogli wejść do środka parowozu, porozmawiać z załogą, oglądać zbiory muzeum czy też skorzystać z usług gastronomicznych na terenie skansenu. O godzinie 16 rozpoczęła się Tuwimiada – wspólne recytowanie lokomotywy Tuwima. Prowadzący zapowiedział konkursy dla dzieci, których sporo zjawiło się na jaworzyńskiej imprezie. Po tym wydarzeniu odbyła się mała Gala – wybrane parowozy po raz kolejny pokazywały się na obrotnicy. Porównując imprezę w Jaworzynie do tych w Wolsztynie i Chabówce warto zwrócić uwagę na fakt, że różnią się one znacznie. W Jaworzynie obecnych jest zdecydowanie mniej ludzi, parowozy pokazują się jedynie na obrotnicy. Ma to swoje minusy – nie zobaczymy parowozu podczas jazdy lub podczas prowadzenia pociągu, jak i plusy – każdy może wszędzie wejść – jest okazja zrobienia fajnych zdjęć. Galeria z imprezy: http://album.leospace.pl/gala2013/index.html - przem710 - 24.09.2013 Leo tak przy okazji zapytam, mają tam jeszcze EU04, oraz jak ma się EP23? - Leonardo - 24.09.2013 przem710, EU04 mają a EP23 stał sobie w szopie, w dniu imprezy nie widziałem go tam |