Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei
Propozycje zmian relacji IR z Dolnego Śląska - Wersja do druku

+- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl)
+-- Dział: PRZEWOZY PASAŻERSKIE I TOWAROWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-94.html)
+--- Dział: KOLEJ REGIONALNA (https://www.forumkolejowe.pl/forum-30.html)
+--- Wątek: Propozycje zmian relacji IR z Dolnego Śląska (/thread-4077.html)

Propozycje zmian relacji IR z Dolnego Śląska - Adams - 06.02.2014

Przedstawiciele kolejowych związków zawodowych z Dolnego Śląska optują za korektą rozkładów jazdy pociągów Przewozów Regionalnych łączących ten region z Małopolską i Wielkopolską. Napisali w tej sprawie list otwarty do zarządu przewoźnika.

Szczegóły: Kurier Kolejowy

Pomysł związkowców dość ciekawy, zwłaszcza z wydłużeniem "Szyndzielni" do Zakopanego, oraz "Giewonta" do Wrocławia. Wrocław zyskałby wówczas dwa weekendowe połączenia ze stolicą Tatr, no i jeszcze bardziej by ożyła linia Żywiec - Sucha Beskidzka.
Co do "Oleńki" do Krakowa to także byłbym za, ale pod warunkiem że na odcinku Wrocław - Katowice jeździła by w zestawieniu 2xEN57, rozczepianymi w Katowicach - jedna jednostka do Krakowa, a druga do Częstochowy. No i na odc. Katowice - Kraków w taryfie Regio.
Podobny manewr z "Giewontem" - jedna jednostka w relacji Zakopane - Wrocław, druga Zakopane - Częstochowa ;-)

- Kolejarz PR - 12.02.2014

Adams.

Jak najbardziej się zgadzam!!!.
Życzę powodzenia. Może nowy Zarząd PR weźmie te propozycje pod uwagę :-) .
Czas pokaże.

- Adams - 12.02.2014

Kolejarz PR, przykro jest mi to pisać, ale myślę że są marne szanse na wejście w życie powyższych propozycji, skoro od marca znika IR "Piast", który moim zdaniem był strzałem w dziesiątkę. :-(

- Kolejarz PR - 13.02.2014

przykro jest mi to pisać, ale myślę że są marne szanse na wejście w życie powyższych propozycji, skoro od marca znika IR "Piast", który moim zdaniem był strzałem w dziesiątkę. :-(

Rzeczywiście fakt likwidacji IR "PIAST" jest jakimś nieporozumieniem!.
A tutaj trzeba poczekać na odpowiedź Spółki PR.
Chciałbym zaznaczyć, że w tej sprawie w odpowiednim momencie zabierze głos nasi posłowie.

- DamianT - 17.02.2014

Przewozy Regionalne na swojej stronie na FB:

Cytat:Ostatnio często pytacie o to, jak od 9 marca będzie kursował interREGIO „Piast”. Ze względów technicznych rozkładu jazdy tego pociągu nie można jeszcze znaleźć w wyszukiwarce połączeń kolejowych na stronie rozklad-pkp.pl, ale zapewniamy, że będzie on kursował w tej samej relacji, z Warszawy do Jeleniej Góry (bez przesiadki w Kędzierzynie-Koźlu), i w zbliżonych do obecnych godzinach. Szczegółowy rozkład jazdy powinien pojawić się w wyszukiwarce w środę po południu.

Od 19 kwietnia w składzie „Piasta” znajdą się bezpośrednie wagony, którymi w sobotę będzie można dojechać w Kotlinę Kłodzką, a wrócić w niedzielę.

- Adams - 17.02.2014

DamianT, jeśli "Piast" zostaje, to jest to chyba najpozytywniejsza informacja z całej marcowej korekty ;-)
Niech PIC się przyjrzy i uczy, żeby choć część uwalonych pociągów przywrócić :lol:

- DamianT - 18.02.2014

Poczekajmy - jak to piszą PR - do jutra. Jutro pewnie poznamy szczegóły.