Propozycja przejazdu - jak ugryźć temat? - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: KOLEJ HOBBYSTYCZNIE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-96.html) +--- Dział: IMPREZY KOLEJOWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-10.html) +--- Wątek: Propozycja przejazdu - jak ugryźć temat? (/thread-4905.html) |
Propozycja przejazdu - jak ugryźć temat? - MarcinB - 18.04.2015 Może to będzie brzmiało jak marzenie , scena science-fiction lub pobożne życzenie ale podpowiedzcie chociaż od czego zacząć Otóż chcielibyśmy (rawiccy, i nie tylko-miłośnicy kolei) zorganizować przejazd pociągu osobowego w ramach turystyki osłodzonej nostalgią i nadzieją na choćby częściową reaktywację linii Wbrew pozorom ta swoista reaktywacja nie jest aż tak niemożliwa Miałoby to być preludium do wspomnień, z dużym ładunkiem emocji oraz chętnych do podróży, gdyż myślę iż na pewno by ich nie zabrakło Mam tu na myśli w niewielkiej części już tylko czynną, linię 362 Kobylin-Legnica Chodzi o odcinek Rawicz-Jutrosin Wystarczyłoby nawet SM-03 i jeden,,piętrus" ale jak to zrobić? Może to banalne stwierdzenie jednak myślę i wierzę że jeśli bardzo się czegoś chce to nie ma rzeczy niemożliwych Nadmieniam iż władza gmin przez które przebiega linia jest nam bardzo przychylna - pitagoras23 - 19.04.2015 Pierwsza rzecz to kontakty z przewoźnikami czy byliby zainteresowani, jaką żądaliby kwotę. Później zgoda PKP PLK na wjazd na nieczynną w ruchu linię. W Internecie można znaleźć osoby, które organizują tego typu przejazdy. Najlepiej z nimi zawsze porozmawiać. - MarcinB - 19.04.2015 W internecie osoby tzn??? Suegerujesz że napisać po prostu do TURKOLU czy rozmawiać indywidualnie z kimś kto się tym zajmuje? - puma2091 - 19.04.2015 Ja bym wam proponował zasięgnąć rady co, gdzie, jak u wielu drezyniarzy z doświadczeniem i się linią zaopiekować - pitagoras23 - 20.04.2015 Niekoniecznie Turkol, ale na pewno ma jakąś wiedzę, ale np. taki Ziemowit Czerski też próbuje organizować tego typu przejazdy. - Poznanski_mech - 20.04.2015 MarcinB napisał(a):Chodzi o odcinek Rawicz-JutrosinJesteś pewien? Możesz opisać jak wygląda sytuacja na gruncie bo z tego co wiem do możliwa jest jazda tylko do Miejskiej Górki. Po pierwsze skontaktuj się z PKP PLK czy wogóle jest możliwe zamówienie rozkładu na tej linii i jaki będzie tego koszt. Po drugie skontaktuj się z PKP Cargo o możliwość i kosztorys wynajęcia lokomotywy, najlepiej uderzać do CT Dolnośląskiego. Po trzecie skontaktuj się z PKP InterCity i Przewozy Regionalne ile wynosi koszt wynajęcia wagonu. Podsumuj i przeanalizuj czy to się wogóle opłaci - MarcinB - 20.04.2015 To fakt, z Miejskiej Górki do Jutrosina trochę roślinności jest na torach Jednak mamy brygadkę osób która to powycina Myslę że kwestia tygodnia pracy-charytatywnie rzecz jasna To akurat najmniejszy problem Gorzej będzie z lokiem i wagonem a tym samym z zaiteresowaniem przewoźnika na taki pomysł Ale spróbować można mimo 90% procentowej szansy na fiasko W każdym razie dziękuję za ukierunkowanie przedsięwzięcia Jest też nadzieja iż w przyszłości po uruchomieniu kopalni odkrywkowych na terenie powiatu rawickiego linia Kobylin-Rawicz wróci do łask nawet z tym obecnym 20km/h - MarcinB - 01.05.2015 Poznanski_mech napisał(a):MarcinB napisał(a):Chodzi o odcinek Rawicz-JutrosinJesteś pewien? Możesz opisać jak wygląda sytuacja na gruncie bo z tego co wiem do możliwa jest jazda tylko do Miejskiej Górki. Dziękuję Ci mechu za porady, najprawdopodobniej skorzystamy z Turkolu, 5 tysiaków zaśpiewał za przejazd, w Miejskiej Górce zrobimy zawody drezyn chyba i potem powrót do Rawicza Im więcej osób tym bilety tańsze Myslę że ze znalezieniem 100 chętnych osób na tym terenie nie będzie problemu , bo jednak zbyt dużo ludzi traktuje tę linię bardzo sentymentalnie |