![]() |
Odprawiacz pociągów - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: TECHNICZNA STRONA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-95.html) +--- Dział: NAUKA I PRACA NA KOLEI (https://www.forumkolejowe.pl/forum-19.html) +--- Wątek: Odprawiacz pociągów (/thread-5215.html) |
Odprawiacz pociągów - Threant - 02.11.2015 Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum. Przekopałem zasoby lecz dalej nie bardzo mam wiedzę na ten temat. Ale do rzeczy. Zainteresowało mnie ogłoszenie w PKP Cargo o naborze na stanowisko "Odprawiacza pociągów". Czy mogli byście Koledzy przybliżyć mi troszkę to stanowisko? Chodzi mi o rzeczywisty wygląd pracy na tym stanowisku. Dzięki... - rustsaltz - 02.11.2015 Spisywanie pociągu, wypełnianie karty próby hamulca itp. Generalnie odprawa zajmuje się częścią handlową kolei. - Threant - 02.11.2015 A jak to wygląda zarobkowo? Ile może trwać kurs? I np. w Warszawie na jakich bocznicach się to robi? - Paweł Piotr - 02.11.2015 Co robi Odprawiacz pociągów ? Wykonuje zadania związane z odprawą pociągów pod względem handlowym, tj. sprawdzaniem dokumentów przewozowych, ustalaniem taryf i należności, zgodnie z przepisami o odprawie przesyłek towarowych, oraz związane z gospodarką wagonami towarowymi. Zadania jakie wykonuje Odprawiacz pociągów ? • kompletowanie listów przewozowych i innych dokumentów towarzyszących wagonowi lub przesyłce, stosownie do składu wagonów określonego w wykazie wagonowym; • przygotowywanie pakietów (worków) z dokumentami przewozowymi; • przechowywanie i segregowanie dokumentów przewozowych odpowiednio do uruchamianych pociągów towarowych (mieszanych) lub wagonów włączanych do pociągu ; • sporządzanie wykazów zdawczych, dotyczących grup wagonów przeznaczonych na poszczególne punkty ładunkowe stacji i przyległych szlaków; • sprawdzanie składu przybyłych wagonów pod względem dokumentacji przewozowej, ustalanie taryf przewozowych i należności oraz konfrontowanie otrzymanych dokumentów przewozowych z wykazem wagonów w składzie; • przekazywanie listów przewozowych wagonów loco do kasy towarowej lub wagonów skierowanych do innych stacji lub na inny posterunek odprawy pociągów; • prowadzenie książki wagonów przetrzymywanych na stacji i zgłaszanie dyżurnemu ruchu przesyłek (wagonów) przetrzymanych ponad czas określony przepisami lub regulaminem stacji; • zabezpieczanie i plombowanie drzwi wagonów ładownych, w których ujawniono brak lub uszkodzenie plomb; • prowadzenie dokumentacji, dbałość o prawidłowy obrót dokumentów przewozowych. Kwestia zarobków jest mniej transparentna i zależna od konkretnego pracodawcy. - Threant - 02.11.2015 Dzięki za opis stanowiska. Chciałbym jeszcze wiedzieć jak to jest w przypadku PKP Cargo. Tzn. Czy pracuje się na stacjach czy bocznicach kolejowych? W Warszawie jakie ewentualne lokalizacje pracy? W jakich godzinach? I jak to tak naprawdę wygląda w praktyce? RE: Odprawiacz pociągów - mateo1 - 06.07.2018 Wada wzroku jest przeszkodą żeby zdobyć taką pracę? RE: Odprawiacz pociągów - mateo1 - 09.07.2018 Dziś zadzwoniłem do Pkp Cargo w Katowicach w sprawie pracy jako odprawiacz. Dostałem numer do pana naczelnika. Nie odebrał, ale po chwili oddzwonił. Pytał o wykształcenie. Ze średnim ogólnokształcącym chyba niezbyt chętnie przyjmują na takie stanowisko, ale powiedział, że podanie mogę zostawić. Jak spytałem czy wada wzroku jest przeszkodą w tej pracy, to stwierdził, że tak, bo trzeba mieć I kategorię wzroku. Po chwili stwierdził, że nie trzeba mieć I kategorii i wszystko zależy od opinii lekarza. To się dowiedziałem... RE: Odprawiacz pociągów - CounterSpace838 - 09.07.2018 To już nie lepiej zostać rewidnetem? To bardzo deficytowy zawód na kolei więc i wynagradzany będzie coraz lepiej a z 2 kategorią wzroku spokojnie przejdziesz badania. RE: Odprawiacz pociągów - nakama - 09.07.2018 (09.07.2018, 16:18)mateo1 napisał(a): Ze średnim ogólnokształcącym chyba niezbyt chętnie przyjmują na takie stanowisko, ale powiedział, że podanie mogę zostawić. Jak spytałem czy wada wzroku jest przeszkodą w tej pracy, to stwierdził, że tak, bo trzeba mieć I kategorię wzroku. Po chwili stwierdził, że nie trzeba mieć I kategorii i wszystko zależy od opinii lekarza. To się dowiedziałem... Takie głupie gadanie by kogoś spławić - też kiedyś starałem się w Cargo, ale na maszynistę, i też mi opowiadano że beż średniego technicznego to słabo. Oczywiście kilka miesięcy później się dowiedziałem że na świadectwo przyjęli kogoś po muzykologii ![]() Co do wymagań zdrowotnych, to chyba nie ma jakiś specjalnych obostrzeń dla odprawiaczy pociągów. RE: Odprawiacz pociągów - nakama - 09.07.2018 (09.07.2018, 16:30)Konrad1961 napisał(a): To bardzo deficytowy zawód na kolei więc i wynagradzany będzie coraz lepiej. Wierzysz w cuda ? ![]() |