Strefa ciszy w Pendolino? - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: PRZEWOZY PASAŻERSKIE I TOWAROWE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-94.html) +--- Dział: KOLEJ DALEKOBIEŻNA (https://www.forumkolejowe.pl/forum-5.html) +--- Wątek: Strefa ciszy w Pendolino? (/thread-6333.html) Strony:
1
2
|
Strefa ciszy w Pendolino? - Zielona1 - 25.01.2018 Czy wy też macie złe doświadczenia ze strefą ciszy w Pendolino? Człowiek chce spokoju, a sporo ludzi tego po prostu nie przestrzega... Szczególnie na trasie Gdańsk - Warszawa... RE: Strefa ciszy w Pendolino? - SAP102 - 25.01.2018 Co masz na myśli? RE: Strefa ciszy w Pendolino? - norbis97 - 25.01.2018 Cytat:W Strefie Ciszy:Jeśli ktoś nie przestrzega tych zasad, można temu komuś zwrócić uwagę, a jeśli to nie skutkuje, możesz zwrócić się o pomoc w tej sprawie do obsługi pociągu. RE: Strefa ciszy w Pendolino? - Adams - 25.01.2018 Mój znajomy mi opowiadał jak to z tym jest. Jadąc kiedyś z Warszawy do Trójmiasta, celowo sobie wziął bilet w strefie ciszy, bo liczył że się w czasie podróży zdrzemnie. Niestety, przeliczył się , gdyż obok miejsce zajmowała rodzinka z małymi dziećmi, które notorycznie biegały i wrzeszczały. Na zwrócenie uwagi opiekunom, dostał od nich ciętą ripostę, że przecież to tylko dzieci i nikt nie ma prawa zabronić im się bawić. RE: Strefa ciszy w Pendolino? - DamianT - 25.01.2018 Ja bym im dał ripostę... To są właśnie Polacy. Mają w dupie wszelkie przepisy. Skoro jest to wagon ze strefą ciszy, to niech wypieprzają do innego. Nie odpuściłbym. RE: Strefa ciszy w Pendolino? - norbis97 - 25.01.2018 (25.01.2018, 20:19)Adams napisał(a): Obok miejsce zajmowała rodzinka z małymi dziećmi, które notorycznie biegały i wrzeszczały. Na zwrócenie uwagi opiekunom, dostał od nich ciętą ripostę, że przecież to tylko dzieci i nikt nie ma prawa zabronić im się bawić.Przecież wiadomo że dzieci mogą wszystko, "biegać skakać" nawet wejść komuś na głowę dosłownie itp. Wgl jeśli ta rodzinka kupiła bilety na przejazd w wagonie w strefie ciszy, to raczej została o tym fakcie powiadomione przy kasie podczas zakupu biletu, jakie tam obowiązują zasady, no chyba że kupili miejsca w tym wagonie przez pomyłkę, co jest bardzo prawdopodobne RE: Strefa ciszy w Pendolino? - SAP102 - 25.01.2018 Ja bym się w riposty nie bawił tylko od razu do konduktora bym szedł RE: Strefa ciszy w Pendolino? - kazio - 25.01.2018 (25.01.2018, 21:09)SAP102 napisał(a): Ja bym się w riposty nie bawił tylko od razu do konduktora bym szedłI naprawdę oczekujesz, że konduktor by spacyfikował dzieci (i rodziców)? RE: Strefa ciszy w Pendolino? - SAP102 - 25.01.2018 kazio, może żyję w zbyt zidealizowanym świecie Natomiast skoro znajomy Adamsa zapłacił za usługę (cisza) to obowiązkiem PKP IC jest to egzekwować, a jeśli nie to zostaje tylko reklamacja. Choć pewnie zaraz w jakiejś lokalnej gazecie byłby tytuł "chamski konduktor wyrzuca dzieci z rodziną z pociągu" RE: Strefa ciszy w Pendolino? - kazio - 25.01.2018 (25.01.2018, 21:52)SAP102 napisał(a): Natomiast skoro znajomy Adamsa zapłacił za usługę (cisza) to obowiązkiem PKP IC jest to egzekwowaćNie jestem pewien czy strefa ciszy jest egzekwowalną usługą... W informacji Czym jest Strefa Ciszy w pociągach EIP? jest powiedziane Niepożądane są tutaj rozmowy przez telefon komórkowy, dzwonki, słuchanie głośnej muzyki i inne czynności związane z generowaniem hałasu (moje podkreślenie). Niepożądane, a nie zabronione. Tak na marginesie, to samo źródło podaje Posiłki zalecamy spożywać w wagonie barowym. Dlaczego? Nawet jak ktoś je nie mlaskając i pije nie siorbiąc? RE: Strefa ciszy w Pendolino? - rustsaltz - 25.01.2018 Na zwykły brak kultury ludzi (w tym przypadku rodziców dzieci) żadne paragrafy nie pomogą. Niestety, wychowują one kolejne pokolenie buraków, które tak samo do kultury podchodzą. RE: Strefa ciszy w Pendolino? - SAP102 - 25.01.2018 rustsaltz, dokładnie - nie ma co winić dzieci bo one nie wiedzą, że robią źle tylko taki przykład czerpią "z góry". Ja pamiętam, że jak my jeździliśmy jako dzieci pociągami i zachowywaliśmy się za głośno to mama/tata zwracali dość stanowczo nam uwagę na to, że w pociągu są tez inni ludzie i trzeba to szanować. RE: Strefa ciszy w Pendolino? - kazio - 25.01.2018 A tak ogólnie: czy kasjer(ka) wie które miejsca są w strefie ciszy? Czy może o tym uprzedzić kupującego? RE: Strefa ciszy w Pendolino? - rustsaltz - 26.01.2018 Wie, bo to cały wagon 7. RE: Strefa ciszy w Pendolino? - CounterSpace838 - 26.01.2018 Dzieci to pikus. Mi 2 razy jadąc z Zielonej Góry do Wrocławia trafił się wieczór panieński......raz w kibelku a drugim razem w IC Siemiradzki. Większego chamstwa i buractwa już dawno nie widziałem a było to 10-15 "kobiet" w wieku 20-30 lat. Potem się dziwić dlaczego jest tylu kawalerów i homosiów XD. Szkoda mi było tylko drużyn konwiktorskich, musieli dotykać tego g****a |