Rodzaje druków biletów na PKP - Wersja do druku +- Forum Kolejowe - dla fanów i miłośników kolei (https://www.forumkolejowe.pl) +-- Dział: KOLEJ HOBBYSTYCZNIE (https://www.forumkolejowe.pl/forum-96.html) +--- Dział: DZIAŁ KOLEKCJONERA (https://www.forumkolejowe.pl/forum-12.html) +--- Wątek: Rodzaje druków biletów na PKP (/thread-783.html) Strony:
1
2
|
Rodzaje druków biletów na PKP - mikrobart - 25.03.2011 Rozmowa z temacie o biletach zmotywowała mnie do uporządkowania swojej kolekcji - zeskanowałem wszystkie bilety i chcę je uporządkować druczkami. I tu prośba o pomoc - potrzebne mi są informacje na temat druczków, na jakich drukowane i drukuje się bilety, a dokładniej ich oznaczenia. Wiem, że te najpopularniejsze teraz bilety typu: http://www.ryflak.rail.pl/bilety/kolejo ... pr/001.jpg To H-3147. Czekam na informacje od szanownych forumowiczów - Obleśny Szczur - 25.03.2011 Podam tylko rodzaje jakie mam w swojej kolekcji, bo innych nie znam niestety: Wielkie ¿ó³te to Kurs'90, czy ma to jeszcze jakie¶ inne oznaczenie nie wiem. Bilety jednorazowe wystawiane w poci±gu, prostok±tne 11x8cm, z pomarañczowym t³em maj± oznaczenie H-3094. Bilety blankietowe na dop³atê, format 10x14cm, z zielonym t³em. Jeden mam z oznaczeniem H-1150 (jest na nim trumna PKP), drugi H-0014 (z logiem PR). Teraz najpopularniejsze s± chyba bilety wed³ug "wzoru europejskiego" (przynajmniej ja mam takich najwiêcej i dawno nie dosta³em w kasie biletu H-3147) , tzn. prostok±tne 14x9cm, te z kas PR s± zielone, z kas IC ¿ó³te albo pomarañczowe. Na biletach "zielonych", ale tylko tych z kodem kreskowym, jest oznaczenie H-0011. - mikrobart - 25.03.2011 Znalazłem w końcu niektóre oznaczenia, może komuś się przyda. Bilety tego typu: http://forumkolejowe.pl/gallery/details ... age_id=381 to H-3147, tak jak wspomniałeś. Kurs90 ma oznaczenie H-3232 lub H-3225. Gdy ogarnę moje bilety blankietowe, to podam jeszcze ich oznaczenia. Zachęcam, kto posiada informacje co do oznaczeń - zamieszczajcie tu, najlepiej wraz ze zdjęciem biletu. - Semaforek18 - 25.03.2011 Spis formularzy używanych i realizowanych przez PKP Intercity S.A. 1 Bilet z rolki 2 Bilet z automatu KM 11 Bilet PR 12 Bilet jedn. PR TT/F 1004 Bilet okr. WKD 1008 Bilet SKM 1017 Bilet KM 1127 Bilet okresowy KM 1473 Bilet z automatu IC 3058 Bilet z term. mob. IC 3147 Bilet URAN 3224 RCT2 PR,KM i międz. 3232 Bilet jednoraz. K90 3233 Bilet okr. PR, K90 3234 Bilet z rolki PR 3253 Bilet jednorazowy IC 3262 Bilet okresowy IC 3278 Bilet okr. PR, K90 6142 RCT2 PR międzynarod A już od 1 kwietnia będą nowe wzory które zastąpią H-3253 / H-3262 / H-3224 - mikrobart - 25.03.2011 Semaforek18, właśnie o taki spis mi chodzi, serdeczne dzięki! Wiadomo, jak ten nowy druczek będzie wyglądał? - Semaforek18 - 25.03.2011 Tak, wiadomo... już nawet widziałem je... Ale tak jak już gdzieś pisałem - nie sprawiłem sobie jeszcze nawet aparatu fotograficznego, więc zdjęcia nie będzie o - mikrobart - 25.03.2011 Zapewne nie pamiętasz oznaczenia? Zresztą na razie nie jest potrzebne, bo nie mam przecież biletów na tych druczkach, więc nie ma co segregować ;-) - Semaforek18 - 25.03.2011 Nie pamiętam... i właśnie nie wiem czy się zmienią czy nie... wiem że seria jednorazowych jest "AAA" i że inne są wymiary, inny kolor, a na odwrocie informacje. (pisałem szerzej o tym na "InfoKolej" :-P ) generalnie najbardziej martwi mnie, właśnie te informacje na odwrocie, które znacząco zmniejszyły miejsce na poświadczanie biletów czy ich odpisywanie(opisywanie). Ale jak to powiedziała Pani Kontroler na pouczeniach okresowych "przeżyliśmy apapy i gripexy przeżyjemy i to" myślę że każdy wie o czym mówiła ) - psim - 25.03.2011 To co, to może spróbujmy jakoś pozbierać przynajmniej po egzemplarzu każdego typu do galerii? Można tam jakoś efektywnie grupować zdjęcia po nadanych tagach? Co do poświadczeń - Semaforek18, a nie sądzisz że możnaby je sprawnie i szybko wystawiać w formie wydruków z terminali mobilnych? Tak jak "Opłata za legalizację biletu" w PRach. - mikrobart - 25.03.2011 Oczywiście możemy całkiem zmienić kategorie podziału biletów, zamiast spółek - oznaczenie druków, ale nie wiem, czy nie miałoby to negatywnego wpływu na przejrzystość kolekcji. Czy bilety drukowane z terminali mobilnych też mają jakieś specjalnie oznaczenia? - psim - 25.03.2011 Nie chcę całkiem zmieniać. Chcę tagi. :-) Taśma w terminalach IC ma na odwrocie H-3056 - mikrobart - 25.03.2011 Mam bilet z terminala IC i tego numerka nie znalazłem. A jak wygląda sytuacja z terminalami PR? Szukałem, ale również nie znalazłem oznaczenia druczka. - psim - 25.03.2011 mikrobart, to zaakceptuj zdjęcie obu stron takiego biletu, które właśnie wrzuciłem specjalnie dla Ciebie do galerii PKP Intercity ;-) PRy chyba sobie odpuściły regulowaną numerację druczków, i tam gdzie nie jest to niezbędne (bilety wyłcznie na własny użytek) - drukują w sposób dość swobodny (terminale, biletomaty, sprzedaż internetowa). - mikrobart - 26.03.2011 Zaakceptowałem. PR swoje bilety coraz częściej sprzedają na druku H-0011. - Semaforek18 - 26.03.2011 mikrobart, No to jest "trzecia" pozycja z tych co wypisałem (brzydkie są te "szmaty" tyle że bardziej czytelne niż URANy... ale to pewnie każdy kolejarz ma inaczej Mnie osobiście najłatwiej (czytaj: najszybciej) czyta się właśnie jednorazowe IC H-3253 i PR H-0011 oraz właśnie K`90. |